Home

Nieuws

Celstraf en ‘verbanning’ uit sector wegens mestfraude

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 45-jarige mesthandelaar uit Wintelre voor grootschalige mestfraude veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaar.

Dat blijkt uit een recente uitspraak. Daarnaast mag de mesthandelaar tijdens die proeftijd van drie jaar niet meer werken in die sector. In die periode mag de verdachte onder meer geen werk uitvoeren dat verband houdt met het vervoeren van mest.

€ 50.000 boete

De 2 bedrijven van de mesthandelaar kregen geldboetes opgelegd van in totaal € 50.000, valt te lezen in een tweede uitspraak. Voor de betrokkenheid van een derde bedrijf van de handelaar uit Wintelre bij frauduleuze activiteiten was onvoldoende bewijs.

Op grote schaal gesjoemeld

De rechtbank acht bewezen dat de mesthandelaar met 2 van zijn bedrijven over een periode van ruim 9 maanden op grote schaal met mesttransporten sjoemelde. Dat is in de visie van de rechtbank valsheid in geschrifte. Hij manipuleerde apparatuur zodat er valse laad- en losmeldingen werden gedaan, stelt de rechtbank.

Daarnaast werden ook vervoersbewijzen door hem vervalst en rommelde hij met mestmonsters door er fosfaat aan toe te laten voegen of mest met water te verdunnen.

Het gevolg van dit handelen was dat de mesthandelaar de prijzen van zijn mesttransporten laag kon houden en hij op die manier tientallen boeren hielp om op een goedkope manier van hun mestoverschot af te komen.

Financieel gewin

De mesthandelaar heeft in de ogen van de rechtbank op systematische wijze en op grote schaal voor langere tijd de meststoffenwetgeving geschonden. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zijn eigen financiële gewin en zijn concurrentiepositie boven andere belangen heeft gesteld, zoals het milieubelang en het imago van de agrarische sector.

‘Brutaliteit’

Een strafverzwarend feit is voor de rechtbank dat de handelaar uit Wintelre in 2018 gewoon doorging met het fingeren van mesttransporten terwijl hij toen al wist dat er op dat moment een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep. ‘Dit getuigt niet alleen van onverbeterlijkheid maar bovendien van brutaliteit’, aldus de Bossche rechtbank.

Of registreer je om te kunnen reageren.