Home

Nieuws 37 reacties

Brabant houdt vast aan de provinciale stikstofbeleidsregels

Milieugedeputeerde Rick Grashoff van Noord-Brabant is niet van plan om net als in andere provincies, zoals Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland, de provinciale stikstofplannen in te trekken.

Dat bleek tijdens de bespreking van enkele moties op het provinciale stikstofbeleid tijdens de Provinciale Statenvergadering op 25 oktober. De Statenleden gaven hem daar na een lang debat uiteindelijk gelijk in.

‘Brabant strenger dan andere provincies’

Christen Unie-SGP had in een motie gevraagd om de beleidsregels landelijk helder af te stemmen en niet een extra streng beleid te voeren. Hermen Vreugdenhil: “Er zit wel heel veel licht tussen de plannen van de minister en de provincies. De provinciale aanpak gaat veel verder dan de landelijke en pakt boeren ontwikkelruimte af zonder vergoeding. Daarnaast is Brabant ook nog eens strenger dan andere provincies, dat pakt verkeerd uit voor onze boeren. Trek die beleidsregels in, net als andere provincies dat gedaan hebben. Er moet geen kop bovenop landelijk beleid komen.”

Brabants Gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks, Natuur, Water en Milieu) tijdens het statendebat over de landbouw. - Foto: ANP
Brabants Gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks, Natuur, Water en Milieu) tijdens het statendebat over de landbouw. - Foto: ANP

Heldere eenduidige plannen

In een ander motie namens de coalitiepartijen vroeg Wilma Dirken (VVD) gedeputeerde Grashoff er voor te zorgen dat er in goed overleg met de landelijke overheid kort na 1 december (als LNV en de provincies overleg hebben gehad) met heldere eenduidige plannen te komen, met daarbij een duidelijk tijdspad. Dirken: “Het moet iedereen duidelijk is waar hij of zij aan toe is. We moeten niet elke week een stukje van de puzzel aan leggen, dat werkt niet.”

Dat er frictie zit tussen de invalshoek van LNV en de provinciale beleidsregels is vervelend

Volgens gedeputeerde Grashoff zijn de moties niet los te zien van het grote aantal boeren dat aanwezig is in het rond het provinciehuis. Er zou sprake zijn van zo’n 2.000 boeren. Grashoff stelt dat na de complexe uitspraak van de Raad van State en het advies van de commissie Remkes dit de eerste set provinciale beleidsregels is. “Er is haast want anders blijft de vergunningverlening langer dan noodzakelijk stilliggen. Dat er frictie zit tussen de invalshoek van LNV en de provinciale beleidsregels is vervelend. We gaan alles op alles zetten om er voor 1 december uit te komen en een gezamenlijk basis te hebben en de beleidsregels bij te stellen. Het intrekken van de stikstofregels zoals andere provincies deden, is contraproductief en aanpassen van de regels kan kan niet.”

Tijdens het overleg in het Brabantse provinciehuis protesteerden de Brabantse boeren buiten. - Foto: ANP
Tijdens het overleg in het Brabantse provinciehuis protesteerden de Brabantse boeren buiten. - Foto: ANP

In de voet geschoten

Volgens Grashoff hebben de anders provincies die wel besloten de regels in te trekken zichzelf in de voet geschoten omdat daarmee iedere vergunningverlening onmogelijk is geworden. “De bouwsector wil zo snel mogelijk weer verder kunnen. Het zou hoogst onwenselijk zijn door nu de beleidsregels in te trekken dat onmogelijk te maken.” Voor het loslaten van de strengere provinciale regels voor salderen, zoals Christen Unie – SGP eiste in een motie, voelt Grashoff op voorhand helemaal niets.

Streven naar eenduidig beleid

Op de motie van VVD‘er Dirken liet Grashoff weten er naar te streven tot een eenduidige beleid te komen en dat voorkomen moet worden dat er een stapeling van regels plaats zal vinden. “Regels moeten samenwerken en meer mogelijkheden bieden.” Grashoff hoopt in de Statenvergadering van 13 december te kunnen laten zien wat het overleg over het stikstofbeleid tussen partijen heeft opgeleverd.

Motie voor de bühne

Na een schorsing stemde Provinciale Staten alleen voor de motie van de VVD. Voor de oppositiepartijen was deze motie veel te zwak en meer een motie voor de bühne dan dat boeren er feitelijk wat aan hebben.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • massy

  Gewoon als een kip zonder kop door drammen!!

 • Vhouder

  de tijd van goedaardige acties is bijna voorbij we schieten er niks mee op

 • Kringloopboer

  Gewoon laten uit zoeken welke bedrijfen in de industrie geen of geen complete NBvergunning hebben en dan een verzoek tot handhaving indienen kijken .
  Kijken hoe standvastig hij is
  Gr kringloopboer

 • wilcovanlaar1

  Het blijkt elke keer weer dat de sgp de enigste partij is die voor de boeren opkomt !

 • Mbmb

  Kringloopboer heeft een goed punt. Als we massaal en georganiseerd bezwaren indienen,verzoeken om handhaving indienen en wob verzoeken, laten we ons van een andere kant horen. Iets voor ffd of agractie om te organiseren?

 • Slan

  Gewoon met zijn alle geen nieuwe vergunning aanvragen dat werkt het beste

 • Firma Vellenga

  Maar ze stoppen alles in de doofpot. Hoe kom je er achter of ze wel of geen vergunning hebben?

 • melkkoeienboer

  En doorgaan met actievoeren, iedere dag ook op de A2

 • Kringloopboer

  Wob .wet opbaarheid bestuur ze moeten inzage geven in opgevraagde stukken .
  Gr kringloopboer

 • melkkoeienboer

  En doorgaan met actievoeren, iedere dag ook op de A2

 • Vhouder

  ik was erbij klote provincie bestuur cda was ook weer alles vergeten wat ze vorige week riepen waardeloos en dan die verschrikkelijke rik grasshof van GroenLinks tijd dat ze zijn adres publiceren kunnen we daar gaan demonstreren hij raakt ons ook persoonlijk dan wij hem ook maar

 • peters

  Partijgenoot klaver vloog deze maand weer de hele wereld rond. Wat zijn het ook een stelletje hypocriete eikels.

 • mkwiersma

  Lekker slim op de a2... als je de pubklieke opinie naar de haaien wil hebben moet je dat doen..

 • koestal

  Carola Schouten is nu ook al op vakantie per vliegtuig naar Israel.

 • agratax(1)

  Als de boeren slim zijn, doen ze niet via de organisatie een WOB verzoek om inzage van alle stukken horende bij dit dossier, maar doen heel veel boeren een verzoek. Er zal binnen wettelijke termijn geantwoord moeten worden en dat is dan onhaalbaar geworden en kost per geval de nodige Euro's. Grashoff is nog gevaarlijker dan mevr. Thieme de schrik van de veehouders.

 • Gradje 1966

  Al deze plannen komen van van Opbergen van behoud de Peel deze vent is de aanstichter van alle Elende

 • Firma Vellenga

  Vhouder hoop dat het bij woorden blijft. Even diep adem halen we moeten niet persoonlijk gaan worden. We kunnen het allemaal wel begrijpen. Ik zou eerder denken in weigering van de regels, Hopelijk duurt een procedure zolang dat er meer duidelijkheid is of er wel echt een stikstof probleem is bij de veehouders. Maar niet meer klakkeloos de regels opvolgen. Hebben we geprobeerd en geeft alleen maar ellende

 • Gat

  Met zen allen geen vergunning aanvragen. En onze poot stijf houden. Wat denkt die afgekeurde tweede kamerlid grashoff wel niet. Misselijke kwal.

 • De milieu verpesters van groenlinks <>

 • gjh

  wat een misselijk mannetje die rick grashof totaal geen inzicht

 • Kringloopboer

  @agritax klopt je kunt het zelfs omdraaien je kunt op verdachte locaties waarvan je denkt hoe is het in godsnaam mogelijk dat die daarvoor een vergunning hebben gekregen, de documenten via de wob opvragen niet zelden wordt de wet opgerekt om toch een vergunning te verlenen .
  Niet dat het meteen resultaat op lieverd.
  Maar ze worden er wel knap nerveus van .
  Een veroordeling kost de betrokkenen vaak hun baan
  Gr kringloopboer

 • Oost Gelre

  !!

 • Kringloopboer

  Want als hetz o door gaat worden de boeren in Brabant toch financieel opgehangen.
  Gr kringloopboer

 • Oost Gelre

  Wat zegt het college voor de rechten van de mens hiervan vraag ik mij af maar ben zelf geen jurist !!

 • Kringloopboer

  Ik ook niet maar heb wel gelezen dat LNV juridische problemen ziet bij het intrekken van gerealiseerde latente ruimte
  Gr kringloopboer

 • Kuijstermans

  Wie het debat gevolgd heeft weet op wie hij volgende verkiezingen moet stemmen.
  Cda ers hebben ziel aan duivel verkocht door in college te gaan zitten met Grashof en Spierings. CDA kom eens op voor mensen die op je gestemd hebben. Stem mee met de voorstellen van de oppositie
  Alles om baantje en stoeltje te behouden. Opstappen en je kunt nu nog overal terecht. Bij verkiezingen geen stemmen meer en je kunt nergens anders meer terecht.

 • Waalster

  Eigenlijk moeten we 14 dagen geen producten leveren of nog langer dan voelen ze het wel.

 • koestal

  13 december weer actie,nog meer trekkers

 • boerderij12

  stem dus zeker geen cda

 • kraats

  Iedereen weet toch dat er helemaal GEEN stikstofprobleem is. Het is slechts een gereedschap van milieuactivisten om boeren de nek om te draaien. De oplossing is simpel; veeg alle onbelangrijke natura-2000 gebieden van de kaart en laat er 3 of 4 over die echt van betekenis (en omvang zijn) in stand.
  Het is niet normaal om al die gebiedjes in stand te houden en daar komt bij dat de natuur zich toch niet laat dwingen. De biodiversiteit in al die gebiedjes komen en gaan; 100 jaar geleden stonden er andere planten en leefden er andere dieren dan nu. En de kans is groot dat er over weer 100 jaar zeer waarschijnlijk weer andere planten en dieren zijn bijgekomen. Kijk nou naar bijvoorbeeld natura-2000 gebied 'Lingegebied en Diefdijk-Zuid' (<>) De Kamsalamander moet hier blijven. Als die aap het te droog vindt worden (door klimaatverandering), vertrekt tie gewoon ... Kun je net zo gek doen als je wilt, je kunt 'm niet daar houden. En weest gerust, er komt wel weer iets anders.
  Dus LAAT AL DIE GEBIEDJES LOS .... Streep ze van de kaart en probleem is opgelost.
  Brussel snapt straks ook wel dat we in dit kleine landje NIET alles in stand kunnen houden. ZEGT HET VOORT !!!!!

 • kraats

  Oh ja, moet je dit eens lezen over Grashof:
  <>

 • .....

  Van radicale boerenhater Grasshof kun je geen compromissen verwachten

 • Attie

  Schouten heeft in Brabant niks te zeggen, Grasshof die is de baas..

 • nvanrooij1

  Grashoff stond gisteren ook gewoon te liegen. Hij stelde dat alle sectoren gelijk behandeld werden. Maar hij liegt want er is geen andere sector dan de landbouw die ook nog eens vastgelegd worden op dier- en fosfaatrechten. Een bedrijf dat maar voor de helft in gebruik is mag bij intern salderen gewoon zijn volledige ruimte gebruiken. Alleen de landbouw mag dit niet en moet als eerste investeringen gaan doen die ook nog niet terugverdiend kunnen worden met latente aanwezige ruimte. Het niveau in de politiek is zo laag dat daar niet doorheen geprikt wordt.
  En die moeten dan beslissen over de toekomst van de agrarische sector. Ze zijn verder eendimensionaal aan het kijken naar een stofje (stikstof) en over een paar maanden is er een weer een andere waan.
  Neem de tijd en werk aan een integrale oplossing op basis van bewezen betaalbare systemen.

 • nvanrooij1

  De natuur kan die tijd wel hebben omdat de agrarische sector al een gigantische reductie heeft gerealiseerd . Het uiteindelijke doel wordt toch nooit gehaald omdat de normen van die Natura 2000 gebieden irreeel zijn. Daar is de fout gemaakt . Bij de aanwijzing is de vraag niet beantwoord of het haalbare doelen waren. Hobbyisten hebben hun doel bereikt.

 • jahm.smulders1

  Groen links gaat het niet om regels. Doel is de agrarische sector kapot maken. Oplossing is blijven protesteren en Grasshof met argumenten onder druk zetten: “Natuurgebieden” net groter dan een postzegel zijn geen natuurgebieden! Stikstof eisen die onvergelijkbaar zijn in de EU zorgen niet voor een gelijk speelveld. Er moet gekeken worden naar stikstof efficiency ipv emissie: de Nederlandse boeren zijn het efficiëntst in de EU! Anders gaan we ergens anders meer stikstof uitstoten per kg vlees, eieren of melk. Dat zou toch te gek zijn

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.