Home

Nieuws 37 reacties

Boeren willen vervolgacties

Protesterende boeren willen vervolgacties plannen. Ze hebben weinig vertrouwen in de politici die dinsdag 1 oktober op het Malieveld aanwezig waren en de uitspraken die ze daar deden.

Sommige actievoerende boeren willen over 4 weken naar Schiphol en bijvoorbeeld met trekkers door de Schipholtunnel. Volgens Agractie en Farmers Defence Force is nog niet besloten om een nieuwe actie te houden. De organisatie van de actie op 1 oktober zegt niets mee te maken te hebben met de protestplannen die nu circuleren en het de boeren af te raden. “Geef de politiek de 4 weken tijd die hebben we ze gegeven”, aldus het bestuur van Farmers Defence Force.

Fantastische opkomst

De organisatie van de protestactie in Den Haag spreekt van een ‘geweldig protest en een fantastische opkomst’. In een persbericht bedankt de organisatie alle aanwezigen voor het goede verloop en bedankt in het bijzonder de autoriteiten voor de begeleiding van de trekkers naar het Malieveld.

Trekkerchauffeurs zijn in de middag en avond wederom over de snelwegen vertrokken naar huis. De boeren die het eerste vertrokken, die afkomstig waren van Texel, waren nog precies op tijd voor de laatste boot naar het eiland.

De actie Doneer je Trekkertje heeft meer dan 1.200 speelgoedtrekkers ingezameld op het Malieveld, ten behoeve van de Speelgoedbank in Den Haag. Ook nadat de organisatie de trekkers aan de speelgoedbank heeft overhandigd, zijn er nog meer trekkers bij de donatie-organisatie binnengekomen. “Mechanisatiebedrijf Kramp heeft ook 100 traptrekkers toegezegd, maar deze waren niet op tijd geleverd”, vertelt Robert Ten Kate, betrokken bij de doneeractie.

De organisatie van de protestactie in Den Haag spreekt van een ‘geweldig protest en een fantastische opkomst’. - Foto: Roel Dijkstra
De organisatie van de protestactie in Den Haag spreekt van een ‘geweldig protest en een fantastische opkomst’. - Foto: Roel Dijkstra

Goed en rustig verlopen

Politie Den Haag kijkt positief terug op de boerenactie. Volgens een woordvoerder is de demonstratie goed en rustig verlopen. De sfeer was naar eigen zeggen ‘gemoedelijk’. Enkele boeren die met hun trekkers over middenbermen en door de hekken heen reden, zijn aangehouden. Na verhoor zijn zij diezelfde dag nog vrijgelaten. In totaal zijn er 7 personen aangehouden, zo laat de woordvoerder weten. De reden voor aanhoudingen varieerde van het niet opvolgen van aanwijzingen door de politie, belediging van ambtenaren in functie, tot het verstoren van de openbare orde. Na verhoor en/of opmaak van proces-verbaal is iedereen dinsdag weer vrijgelaten. “Buiten deze 7 aanhoudingen hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. Er was geen reden voor inzet van extra maatregelen”, aldus de woordvoerder.

Mede-auteurs: Mariska Vermaas en Stefan Essink

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Ja, gisteren op teletekst nieuws over al die boeren die Den Haag bestormen. Maar daar boven: man steekt persoon dood in Rotterdam..... Is geen leuk nieuws maar het contrast was wel heel groot.

 • Henk.visscher

  D 66 wil het plan doorzetten om flink te krimpen, nu ben ik benieuwd naar de reactie van de andere partijen

 • Rapsody

  De stikstof uitstoot van schiphol is 14%
  Zoek op stikstof uitstoot schiphol

 • ENDE902

  Wat mij betreft, komen er zeker geen vervolgacties binnen de reactietermijn die Sieta gisteren gesteld heeft.
  Ten tweede heeft de actie van gisteren ons heel veel goodwill bij de Nederlandse bevolking opgeleverd. Dit moeten we niet door een ongecontroleerde actie teniet doen en hier moeten we in eerste instantie zuinig op zijn. Indien de regering niet met een fatsoenlijke reactie komt, zullen we eerst de Nederlandse bevolking duidelijk moeten maken, dat de regering ons niet tegemoet komt. Pas dan kunnen we eventueel weer een actie op poten zetten, waarbij we moeten proberen dan niet de goodwill te verspelen.

 • willemsenG.

  complimenten voor de gehele organisatie .
  de werkelijke uitstoot van stikstof doen in de nabeschouwingen gister op tv en in de verdere media veel verschillende verhalen ,zowel landbouw ,auto`s , vliegtuigen word er mijns inziens veel gegoocheld met cijfers.... dit moet duidelijk worden .

 • Koen Franken

  Inderdaad grote complimenten aan de organisatoren van dit alles . Echt een gemiste kans van Campina , DE grote afwezige

 • twentefoods

  Waarom stelt niemand de vraag, of het instituut RIVM de wijsheid in pacht heeft, de uitstoot is theoretisch bepaald en valt niet meten. En hoe wordt stikstof depositie bepaald in de rondom ons liggende landen en moet dit niet een Europees feestje worden. Ik weet zeker dat het probleem wat er nu is, als stikstof voor de zon verdwijnt.

 • koestal

  Laat je niet voor de gek houden door de cijfers van het Rivm ,deze cijfers zijn gemanipuleerd. De cijfers van de landbouw worden flink doorgedraaid door allerlei linkse instanties.

 • Firma Vellenga

  Ja, waar is FC??? Wij zaten nog bij de Jong van A-ware in de bus

 • koestal

  Vervolgacties zijn zeker nodig.

 • Bennie Stevelink

  Het lijkt mij toch logisch dat RFC zich alleen achter de schermen solidair toont met de boeren. Je weet van tevoren niet hoe de actie verloopt. Ze kunnen niet het risico lopen dat hun merken in verband worden gebracht met gebeurtenissen die bij het publiek grote weerzin oproept.
  Geen enkele fabrikant die eigenaar is van merken, die bij het brede publiek bekent zijn, bemoeit zich met demonstraties.

 • kleine boer

  bennie niemand kent vion ?

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  <>?

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  <>

 • ENDE902

  @bennie
  Het is mij best als FC achter de schermen wil blijven om hun merken niet in gevaar te brengen. Maar dan moet je ook geen pagina-grootte advertentie in de krant zetten om te zeggen, dat je trots bent op de boeren.
  Voor de rest maakt het niet uit. De kaarten zijn geschud en volgende week zal wel duidelijk worden, wie welke kaarten heeft.

 • hylkema.l

  De actie van gisteren is geslaagd. Maar nu moet Agractie aan het werk in Den Haag om dat om te zetten in resultaten. Dat neemt veel tijd, is werk achter de schermen, maar is nodig om resultaat voor de sector te behalen.

 • pinkeltje

  Denk dat de actie van gisteren beter is uitgepakt dan iedereen had kunnen dromen. Maar voorlopig is het ook wel weer even genoeg. Er hoeft niemand aan te twijfelen of de boodschap wel is over gekomen. Voorlopig moeten de politiek en vertegenwoordigers van de landbouw (zijn die er nog echt?) het met elkaar uitvechten en dat is niet allemaal op stel en sprong voor elkaar. De veewagens staan voorlopig nog niet op het erf om de koeien af te voeren naar het slachthuis.

 • Peerke1

  Die lieden van het RIVM zijn zeker lid en voorstander van de natuurverenigingen en dus ook tegen de landbouw. Hoe betrouwbaar zijn die cijfers dan.

 • WJHDKremer

  Complimentjes voor de organisatie en degenen die dit protest in goede banen hebben geleid.
  Ik denk idd dat we de gekweekte goodwill niet moeten vergrabbelen. Al zeker niet met wilde acties. Wij vallen schiphol aan, maar die maken alleen maar gebruik van de regelgeving en de kruiwagens welke ze hebben. Ik denk dat niemand van ons het anders zou doen. De regelkevers die erover gaan, daar moeten we bij zijn.
  Bovendien blijf ik erbij, dat de enige actie die voeten op aarde zet is een voorproefje te geven hoe Nederland ervoor staat als de vermoedelijke plannen doorgang vinden. Zeker kost het ons geld en inkomen, maar als ze doorgang vinden kost het ons structureel geld en inkomen. Om de pijn te verzachten kunnen we met onze afnemers afspreken dat ze alles in de export/opslag doen.
  Voor het overige landbouwgerelateerde producten kunnen we distributiecentra blokkeren/frustreren. Diegenen die van huisverkoop leven kunnen bij de plaatselijke super hun producten voor de winkel goedkoper aanbieden. Er zijn legio mogelijkheden.
  We moeten bij de acties altijd uitgaan van onze eigen problemen en kracht en niet te veel naar andere partijen wijzen of beschadigen. Dat zet meestal kwaad bloed.
  Laten vooraleerst de politiek de ruimte geven om tot een oplossing te komen, en daar pas op te reageren.

 • WJHDKremer

  Vervolg: Bovendien mis ik 1 voorstel/eis: Pas de regelgeving aan. Deze deugd nl niet. Onze omringende landen hebben toch ook nauwelijks problemen. Ik denk dat dit de enige structurele oplossing voor dit probleem voor alle sectoren is.

 • @wdhdkremer; helemaal eens, de sector aan tafel moet nu snel afdwingen bij de overheid dat er op neutrale wijze gemeten wordt en dat gestopt wordt met het hanteren van rekenmodelletjes, waarin 'groene linkse ambtenaren' hun gedachten en vooringenomenheid in hebben gepropt. De wens is de vader der gedachte en dan weet jij wat de uitkomst is; weg met de Agro sector! METEN = WETEN; zodra dit gebeurt ziet de Milieu wereld en AGRO wereld er in Nederland er totaal anders uit! Een grote opdracht voor ALLE boerenbelangenbehartigers inclusief het aan de politiek veel te gebonden LTO met politiekdier Marc Callon (Ex regent (gedeputeerde) te Groningen met Icesave 2009 debacle en gevlucht naar het Westen!) in de gelederen. TREK ze flink aan de OREN!

 • Hulde overigens aan @JanCeesVogelaar dat hij met zijn #mesdagfonds en #agrofacts het initiatief neemt te gaan METEN opdat wij als sector kunnen WETEN hoe het echt is. Jan Cees bedankt voor al jouw inzet!

 • Alco

  Een blokkade op Schiphol zal ik ten strengste afraden.
  Een slechte koopman maakt ook zijn concurrentie slecht.
  We moeten voor ons eigen blijven gaan.
  Ons sterk maken met het feit dat landbouw meer vastlegt dan dat het uitstoot.
  Bij gedeputeerde sluit ik mij aan: "Hulde aan Mesdagfonds en Agractie".

 • Koen Franken

  Benny , Campina moet zich schamen om zich daar niet te laten zien . Schijtzakken daar .

 • Alco

  @Bennie. Al je felicitatie uitgebracht aan de organisatoren van 1 okt?

 • ENDE902

  Beste mensen,
  Tot mijn stomme verbazing hoorde ik de nieuwslezer van het NOS-journaal melden, dat boeren over 4 weken Schiphol plat willen leggen. Hiermee blijkt al hoe gevaarlijk het is om overenthousiaste reacties via de social media te delen. De door ngo's van info verziene media en politieke partijen zullen alles in het werk stellen om verloren terrein te herwinnen.

 • EL

  Wij mensen gaan de klimaatverandering niet stoppen,we moeten ons aanpassen!

 • Helemaal mee eens Alco 13.02, Schiphol platleggen werkt alleen maar negatief bij bevolking, die nu nog grotendeels positief over de agrarische sector denkt.

 • Cintje

  Beter een vervolgactie samen met de burgers. Het WIJ gevoel creëren, dan kunnen ze toch niet anders. Schiphol platleggen strijk je juist tegen de haren in van de burgers. Het was wel een fantastische actie

 • ENDE902

  Moeten we misschien de inwoners van Nederland bedanken voor de morele ondersteuning.

 • R en F

  Nieuwe actie,alleen produkten leveren rechtstreeks aan de burger, niet aan de handel die het geld op strijkt.

 • johan.vandegraaf

  Lees hier dat J C Vogelaar de stikstof gaat meten.We worden nu met zijn allen belazerd ,hier klopt niks van al die auto s en vliegtuigen erbij en minder koeien de kippen en varkens weet ik nier geheel precies van jaren terug !als dit duidelijk is dan is er ook een geldig standpunt om te staken !we moeten nu wel samen blijven optrekken ook al valt dat niet altijd mee.We hebben macht,Samen dan !!

 • koestal

  Boeren worden wel afgerekend op stikstof die ze uit stoten ,maar niet op stikstof die hun land en gewassen weer op nemen. Het is net als bij een boekhouding waar alleen de inkomsten tellen zonder de aftrekposten.

 • koestal

  Meneer Benschop de directeur van Schiphol staat te liegen met de uitstoot van Schiphol van 1 procent. Hij zal wel tegen betaling een rapport hebben laten op stellen,het papier is gewillig.

 • Bennie Stevelink

  Bij vliegtuigen tellen ze alleen de uitstoot mee wanneer een vliegtuig lager dan 900 meter vliegt. Dat is alleen tijdens het starten en landen. Dat is 1% tot 2% van de totale uitstoot.

 • Bennie, de internationale vluchten tellen ook niet mee , zo kun je op papier ook wel een lagere uitstoot krijgen.

 • Peerke1

  Hebben er toch velen niet goed opgelet bij de rekenles. Je kunt hoe dan ook naar elk cijfer toerekenen als ze je maar geloven. HA HA

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.