Home

Nieuws 27 reacties

Boeren bij hoofdkantoor FrieslandCampina en ZuivelNL

Boeren staan met trekkers voor de deur bij FrieslandCampina in Amersfoort. Ook staan ze bij het hoofdkantoor van ZuivelNL in Den Haag.

Boeren zijn in reactie op de brief van Farmers Defence Force met of zonder trekker naar het kantoor van FrieslandCampina in Amersfoort gekomen.

Bestuurslid FDF Jeroen van Maanen staat er vrijdagmiddag zelf ook. “De eerste trekkers waren rond de middag onderweg. We willen duidelijk maken dat het zo niet kan. ZuivelNL is geen belangenbehartiger van de boeren. Voorstellen maken, prima, maar dan moet er ook een zak geld bij”, aldus de melkveehouder. Hij weet te vertellen dat bij het kantoor van ZuivelNL in Den Haag ook boeren staan om een punt te maken. “We willen een gesprek, en hopelijk kunnen we daarna elkaar een hand geven en met een goed gevoel naar huis.”

Statement tegen zuivelverwerkers

Het statement van Farmers Defence Force is hard en gaat over fatsoensgrenzen heen, erkent bestuurslid Jeroen van Maanen. “Maar het is nodig, we moeten nu laten zien dat dit niet kan.” In het holst van de nacht is de laatste hand gelegd aan een standpunt waarin de actievoerders oproepen om de volgende actie te richten op de grote zuivelorganisaties. ‘Schouder aan schouder, verdedigt u tegen naderend kwaad, het doel heiligt de middelen’ schrijven de actievoerders van Farmers Defence Force in hun jongste persbericht. Het is een hard statement tegen de zuivelverwerkers, die voor het gevoel van de schrijvers ‘in het geniep’ een stikstofplan hebben opgezet, waarin voorstellen voor (dure) technische maatregelen worden gedaan.

‘Heel veel druk op stikstofdossier’

“De noodzaak is hoog, als we niet oppassen betekent dit dat het boeren onmogelijk wordt gemaakt. Dus ja, de toon is hard, maar er staat heel veel druk op dit stikstofdossier. De mensen van de zuivel beseffen volgens mij niet wat de consequenties van hun plannen zijn. Ze willen met stoom en kokend water een plan opzetten, maar dat kan niet zo rap. Daarom moeten we er hard ingaan. Normaal gesproken is dit niet de manier van communiceren, maar nu hebben we het gevoel dat het echt nodig is.”

Ook afkeur onder boeren voor standpunt FDF

Op social media worden boeren opgeroepen om de zuivelverwerkers te bellen en om uitleg te vragen. Niet iedereen is even enthousiast over dergelijke acties. Boeren spreken hun afkeur voor de taal en toon van het standpunt van FDF uit. Van Maanen herkent dit, maar laat zich er niet door afremmen. “Natuurlijk zijn mensen het er niet mee eens, maar wat ons betreft is dit nu het enige juiste om te doen. Hier trekken we de grens. Je moet het ijzer smeden als het heet is, erbij zijn, want voor je het weten beslissen ze over je.”

Ook voorman van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, is voorstander van harde acties, liet hij merken tijdens zijn inspreektijd bij de Brabantse Provinciale Staten.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Dictators

 • ENDE902

  Over fatsoensgrenzen gesproken. Mij staat nog duidelijk het gedrag van de regering voor ogen na de de eerste actie op 1-10. Zonder enig benul van de actie gingen ze gewoon over tot de orde van de dag. Binnen de agrarische sector kwam dit over als schofterig gedrag en leidde tot een tweede actie, waarmee de stikstofproblematiek echt goed duidelijk werd voor het grote publiek en de overheid toch tot de conclusie kwam, dat ze een probleem heeft met de agrarische sector.
  Nu menen de zuivelbedrijven de overheid te hulp te moeten schieten. Zo bekennen ze ieder geval wel kleur, maar we hebben er op dit moment niets aan.

 • Trot

  Kunnen ze zien wie voor hun salaris zorgt dus net als ik kan ik mijn baas niks verplichten ,dus doen wat moet melk verwerken en vermarkten

 • René de jong

  Zou
  -VNO/NCW ook een sectorvoorstel hebben klaarliggen om alle kranen en shovels te voorzien van een electromotor en alle werknemers per fiets naar het te laten werk gaan.
  -ANWB ook een sectorplan hebben om voortaan de halve week per fiets naar het werk te gaan
  -BOVAG ook een sectorplan hebben om alle garagebedrijven van een extra maatregel te voorzien boven op hun vergunning.

  Het is top dat FDF hier het lef toont en actie bij de bron onderneemt.

 • BW

  Ik ben het helemaal met FDF eens. Zo spelen ze de agrarische sector tegen elkaar uit. Ik vind het onbeschoft dat de zuivelverwerkers een plan smeden zonder te overleggen met de sector. Ze moeten zich kapot schamen.

 • Enkele personen van de top van Friesland Campina een paar weken op non actief zetten ,kunnen ze nadenken wie hun werkgever is.

 • kleine boer

  Meteen duidelijk waarom rfc er niet was 1-10 dit zat al in het vat natuurlijk

 • ENDE902

  @kleine boer,
  Je kan ook zeggen, dat ze opdracht hebben van de overheid (op aandrang van de ngo's) om het de boeren zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om er zodoende voor te zorgen, dat de veestapel halveert zonder al te veel kosten. Het niet op willen lossen van het stikstofprobleem via de N2000 gebieden is dan een mooi stukje gereedschap om dit uit te voeren. Het rapport kan dan gezien worden als een eerste aanzet tot dit beleid.

 • arendsoog

  Waar bemoeit de zuivel zich mee
  Word een mooie boel als elke sector een plannetje maakt

 • kleine boer

  Ende902 kan ook zomaar eens zo zijn

 • wmeulemanjr1

  'Zuivel' is in feite bijna een verlengstuk van de overheid..

 • kleine boer

  Volgens melkweb zijn ze al wakker geworden bij rfc....

 • Bennie Stevelink

  De task force waarin ze samenwerkten aan alternatieve plannen is al opgeheven. FDF en Keimpema hebben succes gehad met hun harde actie.

  Het alternatieve plan waar de zuivelsector mee bezig was had tot doel te voorkomen dat de groot-industrie onbeperkt N-rechten zou kunnen opkopen van boeren.
  Dankzij FDF en Keimpema komt er geen alternatief plan en is de weg vrij gemaakt voor onbegrensde inkrimping van de melkveehouderij.

 • kleine boer

  dank je wel ik dacht jeroen van maanen voor het behaalde resultaat super aktie zelde zo snel zoveel reacties gezien op melkweb op 1 na allemaal oneens met rfcplannetjes

 • koestal

  RFC lijkt een verlengstuk van het ministerie van LNV te zijn,dus het paard van Troje

 • agratax(1)

  Dat RFC niet voor de eigenaren zou werken is verwerpelijk. Dat het zover is gekomen is te verwijten aan de eigenaren, lid / leverancier die tot nu toe alles hebben gepikt en vermoedelijk met gejuich ontvangen. RFC ging over de gens, we zijn multinational Hoera. het gevolg voor de boer alle risico op hun conto, directie meer verantwoordelijkheid -> meer inkomen en zonder risico. Nu moeten de heren hun pluche wel warm houden en voor de uitbreiding over de grens was natuurlijk de overheid nodig (subsidie, hypothecaire zekerheid etc.). Bij deze heren telt niet Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Of toch niet Eten ze uit de hand van onze overheid en is de betaling uit de boeren pot maar een extraatje voor het weekend??

 • putten

  zo'n plan is een mes in je rug van je eigen fabriek op klaarlichte dag.

 • newholland1

  Schumacher is een hele goede vriend van de Groot!!!
  Het is de hoogste tijd om Schumacher zelf aan te pakken!
  Altijd maar weer geld van ons stelen, en we moeten er steeds meer voor doen.
  Zijn salaris moet eerst maar flink ingekort worden, daarvoor moet hij veel harder werken.

 • tinusje

  worden opnieuw gezellige ledenavonden....ook maar met trekker naar toe

 • Broer

  Juist, de enige plaats om dit te bespreken.

 • farmerbn

  Voor wie zit de voorzitter van FC op zijn stoel? Voor zijn leden of voor de zuivelfabrieken?

 • agratax(1)

  @farmerbn. Je vraagt je af voor wie de voorzitter van FC op zijn stoel zit. Je geeft maar twee keuzes, ik dank dat er nog een derde is en wel Hij zit daar voor zijn eigen bedrijf. Laten we eerlijk zijn de voorzittersvergoeding is niet bepaald een hongerloon. Ik denk dat het meer is dan nodig voor een vaste medewerker. De rest is te gebruiken voor modernisering, uitbreiding van zijn eigen bedrijf.

 • Zuperboer

  @farmerbn@agratax; Deze vragen over een eventueel mandaat met opdrachten van het bestuur zal aan dhr. Keurentjes gesteld moeten worden door de ledenraadsleden.

 • BO(skabout)ER

  @bennie; kan jij het mooi verkopen. Jij loopt altijd achter de feiten (LTO) aan

 • Bennie Stevelink

  @Boskabouter, ik loop inderdaad bij voorkeur achter de feiten aan. Dat zouden meer boeren moeten doen.

  @Zuperboer, door wie is het bestuur van FDF gekozen? Mag je bij FDF ook een andere mening hebben of wordt je dan in elkaar geslagen?

 • koestal

  Het ministerie gaat ook over de fatsoensgrenzen heen.

 • koestal

  Als het moet komen de boeren terug naar Den Haag met meer dan1000 trekkers !

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.