Home

Nieuws 5 reacties

Annie Schreijer-Pierik richt desnoods eigen partij op

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zegt uit het CDA te stappen en een eigen partij op te richten, als het CDA niet op koers blijft.

De politica kondigde in de Twentse Courant Tubantia aan: “Als het CDA niet meer de agrarische sociale partij is, dan stap ik eruit en richt ik mijn eigen partij wel op.”

Die partij krijgt dan meteen haar initialen: ASP, Agrarische Sociale Partij, zegt Schreijer-Pierik lachend in een toelichting.

Het lijkt er op dat de agrarische sector wordt opgeofferd aan de bouw en de industrie

Ze verwacht niet dat het zo’n vaart zal lopen. “Mijn familie is al meer dan een eeuw bij de KVP en het CDA. Zoals een ander verbonden kan zijn met een voetbalclub, zo zijn wij dat met het CDA. Dat zit echt heel diep”, aldus de politica. Maar zoals haar familie diepe wortels heeft in het CDA, zo heeft het CDA diepe wortels in de agrarische sector en het platteland. En dat moet de partij tonen, vindt Schreijer-Pierik.

Vertrek van stemmentrekker Annie Schreijer-Pierik kan het CDA zeker op het platteland pijn doen. Bij de Europese Verkiezingen was ze goed voor meer dan 110.000 stemmen. Voor de Tweede-Kamerverkiezingen zou ze met dat aantal stemmen goed zijn voor anderhalve zetel.

Tekst gaat onder foto verder

Annie Schreijer-Pierik in het Europees Parlement. - Foto: ANP
Annie Schreijer-Pierik in het Europees Parlement. - Foto: ANP

Zorgen

Schreijer-Pierik maakt zich zorgen over de deals die binnen de coalitie of het kabinet gesloten worden over de stikstofproblematiek. Het lijkt er op, zegt ze, dat de agrarische sector wordt opgeofferd aan de bouw en de industrie. Dat wil ze voorkomen, onder andere door haar eigen partij op het congres een duidelijke uitspraak te laten doen over de koers.

“Er moet beleid komen, maar niet alleen om de bouw vooruit te helpen. Ook de agrarische sector moet geholpen worden. Wat we nu zien is dat het adviescollege Remkes iets bedenkt voor de bouw en de transportsector. En de rest gaan ze nog naar kijken. Maar er gebeurt niets voor de agrarische sector. Dat moet doorbroken worden.”

Beroep op premier

Ze doet een beroep op premier Mark Rutte. “Er is er maar één die het stikstofprobleem Europees kan oplossen. Dat is Rutte. Híj kan bij de Franse premier Macron en bondskanselier Merkel aan tafel zitten.” Zoals Merkel met de Fransen en Italianen een deal kon sluiten over de sjoemelsoftware bij de auto-industrie, zo moet Rutte een deal kunnen sluiten over de stikstofproblematiek in Nederland, meent Schreijer-Pierik. “Waarom doet Rutte niets? Ik begrijp er helemaal niets van.”

Waarom doet Rutte niets? Ik begrijp er helemaal niets van

Schreijer-Pierik bracht in 2015 een eigen onderzoek naar buiten, waarin ze aangaf dat de aanwijzing van kleine Natura 2000-gebieden groot effect heeft op de economische activiteit rondom die gebieden. Zij stelde onder andere dat het beleid te sterk gericht was op de bescherming van natuur.

Schreijer-Pierik zegt dat ze de afgelopen jaren haar boodschap probeerde af te geven in Nederland. Volgens haar namen ook boeren de boodschap niet altijd serieus. “Ik zei: jullie laten je te pakken nemen.”

Laatste reacties

 • loes1

  Ik hoop dat Annie de rug recht houd, zei is gekozen omdat mensen in haar nog enig vertrouwen hebben.
  Zij zit op een plek waar je invloed kunt uit oefenen, dus niet eeuwig polderen, maar doorpakken en ophouden met die ( linkse) onzin politiek!
  Of afsplitsen nu een slimme zet is waag ik te betwijfelen zorg dat CDA de juiste koers blijft varen!

 • veldzicht

  Ze heeft helemaal gelijk,kan er niets tegen in brengen behalve dan die nieuwe,nog een nieuwe splinter, partij er bij.Beter is het het CDA bij de les te houden dat die eens goed met de vuist op tafel slaan,die laten het ook vaak maar verslappen.

 • bankivahoen

  Stap uit het cda en begin samen met de boer burger beweging van oa Caroline vd Plas een nieuwe partij Annie! Wat zou dat een gouden zet kunnen zijn. Haal mevr Henken en boerin Agnes er ook bij en je hebt een goeie groep powervrouwen zo aan de top staan. Zij kunnen makkelijk voor 15 zetels gaan met een goed programma dat boer EN burger aanspreekt. Ik wil jullie graag ondersteunen.

 • bori

  Als het CDA niet duidelijker afstand neemt van de uitspraak van de Rv St ,als tot nu dan stem ik geen CDA meer.

 • peetersdejongh1

  Het CDA in brabantse provinciale staten hebben er helemaal een potje van gemaakt en zijn niet consistent geweest in beloftes die ze hebben gemaakt, treurig! CDA onwaardig! Boeren de pineut met strengste regels voor de veehouderij in Nederland.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.