Home

Nieuws 5 reacties

Actievoerders stellen ultimatum: nieuwe acties als politiek niet luistert

Als de politiek niet binnen 4 weken naar de actievoerende boeren luistert, komen er nieuwe acties. DDB-voorzitter Sieta van Keimpema en Mischa Bouwer van de Farmers Defence Force (FDF) stellen tijdens hun toespraken tijdens het boerenprotest dinsdagmiddag op het Malieveld, een ultimatum aan de politiek.

Bouwers zegt dat de boeren met de actie hebben laten zien dat ze het land plat kunnen leggen. “We hebben nu laten zien dat we een recordfile kunnen veroorzaken. Dat record kunnen we ook breken en nog eens breken”, aldus Bouwer. Ook oppert hij om Schiphol plat te leggen of de Formule 1-wedstrijden in Zandvoort. Aanwezige actievoerders reageren strijdvaardig en enthousiast.

Vooral kritiek richting politiek

De kritiek van de actievoerders richt zich vooral op de politiek. “Wij kunnen het vuile werk opknappen omdat de Haagse Bluf zijn hoogwaardige levensstijl niet wil veranderen” zegt Van Keimpema fel. “De boer is een makkelijk slachtoffer, maar we zijn het zat.” Ook de visserij schaart zich achter de boeren. ‘We moeten samen optrekken”, zegt Job Schot namens de vissers.

Eisen van boeren

De boeren willen geen krimp van de veestapel, onafhankelijk onderzoek naar de uitstoot van stikstof en CO2 en een goed afgewogen gewasbeschermingsmiddelenbeleid. Daarnaast willen ze duidelijkheid voor de lange termijn en geen tegenstrijdige regelgeving meer.

‘Geen gedwongen krimp is niet voldoende’

Van Keimpema wil dat er in de komende 4 weken echt stappen worden gezet. “En dan niet een klein onbenullig stapje, dat is voor mij geen stap”, zegt ze. Als voorbeeld geeft het ze het punt van de krimp van de veestapel. “Geen krimp is voor ons geen krimp. Dus als de minister zegt geen gedwongen krimp, dan is dat niet voldoende”, zegt Van Keimpema. Ze voelt zich gesterkt in haar standpunt door de brede steun van burgers voor de actie, die uit verschillende enquêtes blijkt.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Alco

  Ben benieuwd welke boeren sprekers vanavond in de praat programma's mogen aanschuiven.
  Als er niemand uitgenodigd wordt en de grachtengordel alleen weer zijn oordeel mag vellen, kunnen we beter morgen weer naar het Malieveld gaan.
  Je kon aan de verslaggeving van het journaal al merken dat ze er niets van snapten.
  Het gaat niet alleen om respect, maar vooral om leugens de kop in te drukken.

 • Almagro

  In elk geval komt er weer zo’n hypocriete janker van GL of PvdD wanneer ze tenminste op tijd terug zijn van de buitenlandse reis.

 • gvandenbelt1

  Schouten heeft laten zien dat ze een waardeloze drol is

 • Axl

  Als ze boeren die wel willen stoppen opkopen is toch voor ieder goed voor de stopper en boeren die door willen hebben meer ruimte.
  Anders komen er weer domme teoretische regels en inovaties die alleen maar kostprijs verhogend werken en Ergenissen en waar we over 10 jaar van vaststellen dat ze niet gewerkt hebben.
  Ik Ben na 30 jaar gezeur over mestoverschot en emissies er wel klaar mee dan maar vrijwillig minder vee in nederland als ze goed betalen en een goed plan en Garanties voor komende 20 jaar

 • Ik weet het !

  Imago veranderen gaat vast lukken!
  Zandvoort plat leggen, nog een keer 1000 km file, en ultimatums stellen en lekker dreigen en ....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.