ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Nieuws 16 reactieslaatste update:17 okt 2019

Actievoerders dreigen met nieuwe acties

Actievoerders leggen nieuwe eisen voor en dreigen met nieuwe acties. Geert Wilders (PVV) stelt de boeren een vraag die te verwachten was, namelijk ‘willen jullie meer of minder stikstof?’.

Actievoerende boeren hebben in Den Haag verschillende eisen neergelegd bij de politiek. Nertsenhouders willen binnen 2 weken in gesprek met het kabinet over een betere compensatieregeling dan het huidige beleid. “De subsidieregeling voor de sloop die er nu is, is geen subsidieregeling, maar 10% compensatie van de kosten”, zegt nertsenhouder Rutten. Hij vindt ook dat landbouwminister Carola Schouten op korte termijn een evaluatie moet doorvoeren van de regeling. Deze regeling geldt nu voor de nertsenhouders die gedwongen worden hun bedrijf te beëindigen. “Wij voldoen aan alle eisen. Er is er maar 1 die de afspraken niet nakomt. Dat is regering”, zegt Rutten.

Farmers Defence Force

Sieta van Keimpema eist namens Farmers Defence Force dat het kabinet stopt met het opruimen van boeren en terug gaat naar Brussel om over het huidige beleid te praten. “Los het probleem zelf op, wij leveren niets meer in”, zegt Keimpema strijdvaardig. Ze wijst erop dat er maar sector is die van mest weer voedsel maakt.

“De regering wil blijkbaar een ’civilwar’ met de boeren, door ons te ontvangen door het leger en de ME in te zetten. Maar we laten ons niet uitlokken door de man die niet durft te komen. Waar is Rutte? Hij heeft zich teruggetrokken achter een muur van uitlokking en intimidatie”, zegt Van Keimpema namens Farmers Defence Force. Ze praat de actie van de boeren in Groningen goed. “Wat een schande is, is dat de deur van het provinciehuis in een dag is gemaakt, terwijl boeren daar al jaren met ontwrichte bedrijven, gebouwen en gezinnen zitten. De overheid laat ze letterlijk in grond zakken”, aldus Keimpema.

Akkerbouw

Akkerbouwer Thale Hulshof zegt dat de akkerbouw niet zonder de veehouderij kan. “Wat groeit er in de Sahara? Helemaal niks. Wat kunnen we telen zonder mest? Niks!”, klinkt het. “Als de politiek bij zijn plan blijft om de veestapel te halveren, zijn we hier snel weer”, zeg hij. “We willen geen gezeur, we willen middelen kunnen gebruiken die werken en we willen geen handelsverdragen, of in ieder geval dat de spullen die in de winkel komen volgens dezelfde eisen zijn geproduceerd.”

De Haagse politiek wisselt vaker van beleid dan van onderbroek

Johnny Hogenkamp

Varkenshouder Johnny Hogenkamp zegt het jammer te vinden dat de Haagse politiek zo vervreemd is van de maatschappij en de boeren. “Ze hebben ons op 1 oktober wel gehoord, maar niet geluisterd”, zegt hij. De varkenshouder verwijt de politiek niet op feiten, maar op emotie te besturen en daarmee onwerkbare regelgeving te maken. “De Haagse politiek wisselt vaker van beleid dan van onderbroek”, roept hij. Hij wil een werkbaar beleid, waarbij de boeren worden beloond voor alle reductie die ze al gerealiseerd hebben.

Lees verder onder de tweet.

Politiek

Namens de politiek zijn slechts enkele sprekers aanwezig. Het kabinet is niet vertegenwoordigd en Kamerleden zeggen niet allemaal uitgenodigd te zijn. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop steekt de boeren een hart onder de riem door te zeggen dat Nederland de beste boeren van de wereld heeft en dat Nederland daar trots op moet zijn. “De SGP steunt de boeren”, zegt hij. Bisschop roept de boeren wel op om het netjes te houden. “Dan verlies je de sympathie van de massa niet”, aldus de politicus.

Forum voor Democratie

Thierry Baudet van Forum voor Democratie spreekt de boeren toe dat hij vindt dat de maatregelen die minister Schouten heeft afgekondigd op 4 oktober direct van tafel moeten, net als de maatregelen die provincies hebben afgekondigd. “Het is waanzin wat hier gebeurt”, zegt hij. Baudet spreekt van klimaat- en stikstofhysterie. Baudet wil dat in Nederland de ruimere Duitse werkwijze wordt ingevoerd. Partijgenoot Theo Hiddema zei blij te zijn dat er eindelijk eens mensen in Den Haag waren met een echt beroep. Hij zegt dat de mensen in Den Haag in een dwangbuis van regels zitten. “Jullie moeten dus blijven komen.” Hiddema riep de boeren op het wel netjes te houden. “Zorg dat tegenstanders geen munitie krijgen om jullie aan te pakken”, zegt hij.

Geert Wilders

Geert Wilders (PVV) stelt de boeren een vraag die te verwachten was, namelijk ‘willen jullie meer of minder stikstofregels?’. De PVV‘er vindt dat de stikstofuitstoot in de agrarische sector al onwijs gedaald is. “Nederland houdt van jullie, laat jullie niet belazeren.” Wilders zegt dat hij trots is met de tot nu toe behaalde resultaten in de provincie. “Nu nog Den Haag”, eindigt hij zijn speech op het Malieveld. Het publiek joelt.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • CDA en de VVD stemmen tegen, alleen belang bij je stem.<>

 • Vhouder

  verschrikkelijk net filmpje gezien uit bovenstaande reactie men hele leven op het cda gestemd laten ons vallen als een baksteen puur verraad aan de boeren rij voortaan nog liever een cda er om als dat ik er op stem. Nog erger als die jesse en de groot daar verwacht je niks anders van

 • tinusje

  stem dan SGP weer goede motie aangenomen va SGP...is enige boerenpartij

 • Oproep aan al die boer en boerinnen die voor het CDA of VVD in de gemeenteraad zitten , stap uit de partij en neem je zetel mee en ga verder als onafhankelijk gemeenteraadslid verder.

 • pinkeltje

  Begreep ik nou van de stikstof professor die vanavond bij de wereld draait door zat, dat de grenswaarde voor de depositie overeenkomt met één hondendrol per hectare? Ze gingen er helaas verder niet op in, de professor relativeerde het door e stellen dat een hond zijn drol op één plek legt en niet over een hectare verdeeld waardoor die vergelijking niet op zou gaan. Als je de "deskundigen" zo hoort praten dan worden de natuurgebied overwoekerd door brandnetels en bramenstruiken. Als dat al zo is dan zal dat toch niet komen door een paar hondendrollen per hectare?

 • agratax(1)

  Dat de regering verstek liet gaan, maakt duidelijk wat boeren voor hen betekenen. Als er nu verkiezingen zouden komen, dan vrees ik het ergste voor de regeerpartijen en vermoedelijk zijn de linkse diversiteit goeroes het die hun wonden likken. De winnaars zouden wel eens Ultra rechts kunnen zijn, met alle problemen die dat oplevert, hun ambtelijke beleidsmakers hebben doorgaans een ander politiek geloof. Zij ijn gezien de beleidsstukken niet vies van het Linkse milieu en klimaat geloof.

 • boerderij12

  complimenten voor organisatie is toch fantastisch gegaan vandaag

 • nvanrooij1

  @pinkeltje
  De kritische depositiewaarde van een hele hoop Natura 2000 gebieden is 7 kg stikstof per ha. Dat is de stikstof van 2 ganzen die je dan over die hele hectare verspreid. Dus 2 keer niets en ganzen zitten er genoeg in die gebieden . Dus willen we dat bereiken moeten we heel Nederland schoonvegen en dan zorgt het wild in die gebieden al voor de kritische depositie en halen we de norm nog niet.

 • koestal

  Schouten zat gezellig met dierenactivisten te kletsen,terwijl de boeren demonstreerden.

 • koestal

  Fantastische dag.Als het nodig is komen er meer.

 • melkveehouder .

  @Vhouder, wake up call?

 • outbackray

  Wilders zei; Stikstofregels......

 • Bas Spruijt

  Ik zou zeggen als nieuwe acties iets positiefs!!
  De actie met de trekker de weg op natuurlijk machtig mooi maar je moet op tijd veranderen...
  laten we met zn allen de voedselbank overspoelen met onze prachtige producten!!
  Heel nl de voedselbank voorzien van top kwaliteit voedsel

 • Henk.visscher

  Bas, we moeten inderdaad naar dat soort actie,s toe

 • Henk.visscher

  koestal, zijn daar beelden van

 • farmerbn

  Waarom wordt er door de boerderij verkeerd geciteerd? Is dat bewust? Dat zou dan heel erg zijn.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.