Home

Nieuws 7 reactieslaatste update:24 jan 2019

Stichting Agrifacts richt zich op cijfers Vitens

Stichting AgriFacts (STAF) heeft opnieuw een instantie benaderd met het verzoek om een rectificatie van cijfers omtrent vleesproductie. Ditmaal heeft waterbedrijf Vitens een brief van STAF gekregen.

Onlangs had STAF een klacht over de berichtgeving van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over de klimaatimpact van vlees.

STAF wil dat Vitens berichtgeving aanpast

Op zijn website vermeldt Vitens in een artikel met tips om water te besparen, dat voor de productie van een 1 kilo rundvlees 15.000 liter water nodig is. Hiermee wordt, onterecht vindt STAF, de indruk gewekt dat dit om 15.000 liter drinkwater gaat. Dit klopt niet, omdat voor de productie van rundvlees voor een groot deel gebruik wordt gemaakt van regen of oppervlaktewater niet afkomstig van een drinkwaterbedrijf. STAF wil dat Vitens dit aanpast.

Merendeel waterverbruik voor vlees is ‘groen’ water

Het waterverbruik van 15.000 liter per kilo rundvlees is afkomstig van een veel geciteerd onderzoek op dit gebied, uitgevoerd door Universiteit Twente. Dit onderzoek stelt dat wereldwijd voor de productie van 1 ton rundvlees, gemiddeld 15.400 kuub water nodig is. Hiervan is het grootste deel, 14.400 liter, zogenoemd groen water, wat vooral regenwater is.

Reactie Vitens

“Wij betreuren dat de indruk werd gewekt dat het om 15.000 liter drinkwater ging”, aldus Vitens communicatie-manager Natasa Krivokuca.

De opmerking van AgriFact ziet Vitens dus als terecht. Daarom heeft Vitens de tip om ‘minder (rund)vlees te eten’ verwijderd van hun website.

Laatste reacties

 • Upfallshower

  Als bedenker van de Upfallshower ben ik niet bepaald een vriend voor Vitens, immers ons systeem brengt het water gebruik in huis terug met zeker 50%. Het iedere keer maar verwijzen naar de hoeveelheid water voor vlees gebruik heeft niets met drinkwater te maken. Het is echter wel zo dat door de gigantische hoeveel drinkwater dat aan de grond onttrokken word boeren in de problemen komen al dan niet voor het vee. Drinkwater reductie is volgens mij niet waar Vitens op zit te wachten, dat betekend omzet verlies. Indien het Vitens wel zou gaan om spaarzaam om te gaan met drinkwater hadden ze al lang melding gemaakt van ons douche systeem dat ze nu al jaren angstvallig omzeilen in plaats van een vermelding over korter douchen.

  Jaren geleden sprak ik de oud directrice van Vitens, zij was helemaal weg van het douche systeem. Op de vraag of ze dat ook kon overbrengen aan haar ruim 5 miljoen gebruikers begon zij te lachen....."dat kan ik niet doen, dan krijg ik problemen met mijn aandeelhouders", was haar antwoord.

 • kleine boer

  Leuke reactie.

 • kleine boer

  En wat doet lto ?

 • Alco

  In de steden krijgen burgers het verzoek de tuinen groen te laten ipv. te bestraten.
  Dit om bij hevige regenval ruimte te hebben waar het water weg kan zakken, om zo blanke straten te voorkomen.
  Wij boeren hebben veel land waar bij hevige regenval het water opgenomen kan worden, om zo overstromingen te voorkomen en dan noemt men het waterverbruik.

 • J.W.S.

  Hier de link naar onze site, waar inmiddels het persbericht staat over de zaak Vitens.

  John Spithoven STAF

  <>

 • kleine boer

  👍👍

 • G. Peltjes

  Klasse. Nu nog stichting natuur en milieu aanpakken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.