Home

Nieuws 7 reacties

Schouten: dieractivisme overschrijdt grenzen

Minister Carola Schouten vindt het onacceptabel als boeren zich aangevallen en bedreigd voelen door dierenwelzijnsstrijders.

Dat zegt ze tijdens een debat over dieren in de veehouderij in de Tweede Kamer.

Schouten vindt het nuttig dat er mensen zijn die blijvend aandacht vragen voor dierenwelzijn. het houdt iedereen scherp en zorgt ervoor dat er blijvend gekeken wordt naar verbeteringen. Ze benadrukt echter ook dat er ook grenzen zijn aan de wijze waarop aandacht wordt gevraagd voor dierenwelzijn. “Wat mij betreft worden er grenzen overschreden als er sprake is van bedreiging, van het onrechtmatig betreden van bedrijven, als boeren zich zelfs aangevallen en bedreigd voelen. Dat is onacceptabel.”

Als je vermoedens hebt van misstanden, zijn er formele wegen om dit aan te kaarten

Aangifte doen

Ze adviseert boeren aangifte te doen als ze te maken hebben met bijvoorbeeld actiegroep Animal Rights die zonder toestemming stallen betreden en opnames maken.

Ongenoegen op andere manieren uiten

Schouten vindt dat mensen hun ongenoegen op andere manieren moeten uiten. “Dat doe je niet door mensen te bedreigen, door in te breken op bedrijven of door beelden te maken van situaties. Als je vermoedens hebt van misstanden, zijn er formele wegen om dit aan te kaarten”, vindt Schouten. Ze vindt het illegaal filmen op geen enkele manier te rechtvaardigen.

Partijen moeten in gesprek

Ze wil dat partijen met elkaar in gesprek gaan. Om dit gesprek over dierenwelzijn te begeleiden, gaat Schouten gesprekstafels organiseren in het land. Schouten vindt dat dierenwelzijn een verantwoordelijkheid is van iedereen, inclusief de consument, de boer en de politiek.

‘Verre van natuurlijk gedrag’

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand voorspelt een toename van activisme als de politiek geen maatregelen neemt om het dierenwelzijn te verbeteren. Ze verwijst naar eerdere landbouwministers die stelden dat de veehouderij zich moet aanpassen zodat het natuurlijk gedrag van dieren leidend moet worden. “Maar we zijn verre van natuurlijk gedrag”, stelt Ouwehand. “We moeten het hebben van activisten die in stallen vastleggen wat de dagelijkse realiteit nog altijd is.” CDA en VVD stelden zich fel tegen dieractivisten en de pratijken van illegaal filmen. Ze dienden een motie in om deze praktijken hard aan te pakken.

Laatste reacties

 • Maas1

  Esther Ouwehand begrijpt niet dat we in een rechtstaat leven en dat discussies over wat dan ook in het huis van de democratie plaats horen te vinden! Vaak heb ik me wel eens afgevraagd wat discriminatie van minderheden nu werkelijk inhoud en hoe dat zou voelen.Welnu dat weet en voel ik nu meer dan ooit alleen ik heb de eigenschap dat dat het beest in mij los maakt als ik me geintimideerd en bedrijgt voel en mij of de mensen die mij lief zijn in hun vrijheid worden aangetast.Het is onbegrijpelijk dat een volksvertegenwoordiger activisme en criminaliteit e.d.niet verre van zich werpt,maar een ondertoon in zich voert waarin dergelijke activiteiten worden aangeprezen!

 • j.h.vonk@home.nl

  De PvdD zet aan tot huis vrede-breuk en crimineel gedrag .
  Is strafbaar !!.

 • boer a

  Is dit het niveau van een volksvertegenwoordiger die voor het landsbelang zitting heeft in de Tweede Kamer en daar rijkelijk voor beloond wordt?

 • Alco

  De eerste keer dat Schouten het opneemt voor de landbouw.

 • Jan-Zonderland

  Ja maar Alco, denk je nu echt dat het wat uit gaat halen ?
  De eerste 3 reakties geven precies aan hoe het momenteel gaat.
  Daar helpen geen gesprekstafels van Schouten aan.
  (Dat mens vindt elke keer weer nieuwe woorden gesprekstafels, ja die ken ik ook, je kunt net zo goed tegen de tafelpoot aan praten)
  Nee hier zijn alleen keiharde maatregelen nodig maar dat gaat niet gebeuren.
  Totdat een boer het recht in eigen hand neemt op een dag en dan zijn de rapen gaar, voor die boer. Helaas!!!
  We leven in zo'n vreemde maatschappij vandaag de dag dat je er radeloos van kunt worden.
  Neem nu het geval van die leraar die een leerling even vast pakte nadat het jong een stoel naar de leraar had gesmeten en kennelijk zeer denigrerende woorden over de moeder van de leraar had uitgesproken. Einde van het verhaal is dat de leraar nu thuis zit.
  En zo zijn er vele voorbeelden te noemen.

 • HeinCarien

  Velen denken het....... Hadden we maar een A team.....

 • hollandagri

  jan, niet alleen die leraar, ga maar eens kijken op een gesloten afdeling van een verpleegtehuis. waar ze s morgens om elf uur nog in de mest zitten door personeelsgebrek. verre van natuurlijk gedrag toch???

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.