Home

Nieuws 49 reacties

Schouten belooft betrokkenheid en duidelijkheid

Betrokkenheid en duidelijkheid. Dat mogen agrarische ondernemers in 2019 verwachten van minister Carola Schouten.

In een nieuwjaarsboodschap aan ‘Beste boeren, tuinders en vissers van Nederland’ zegt de minister dat ze hard zal werken aan de zichtbaarheid van vissers, boeren en tuinders.

“Ik zal betrokken en duidelijk zijn”, zegt de minister. De betrokkenheid en duidelijkheid kunnen boeren verwachten als het gaat om de ruimte die er is om te stoppen voor varkenshouders, betrokkenheid en duidelijkheid ook over het fosfaatplafond dat een groep melkveehouders zorgen baart en betrokkenheid en duidelijkheid over de mogelijkheden voor jonge boeren.

Landbouw in Nederland veiligstellen

Schouten benadrukt dat boeren en tuinders deel uitmaken van gemeenschappen die wortels en geschiedenissen delen. “Daar komen acties als ‘#bedankdeboer’ uit voort, daar zijn vrijwilligers actief, hebben buren contact, zien mensen naar hun omgeving om. Ik wil die krachten versterken.”

Voedsel moet de waardering krijgen die het verdient, verspilling moet worden voorkomen en boeren en tuinders moeten een eerlijke boterham verdienen, zegt Schouten. “We beseffen nu meer dan ooit dat we samen de verantwoordelijkheid moeten nemen om onze kinderen en kleinkinderen te laten delen in een duurzame toekomst. “Schouten vindt dat de landbouw in Nederland voor de komende decennia moet worden veiliggesteld. En dat ‘lukt alleen als iedereen een aandeel neemt in de omslag naar kringlooplandbouw’.

Gezondheid speerpunt van POV

POV-voorzitter Linda Jansen laat weten dat gezondheid voor mens en varken een van de speerpunten is van de producentenvereniging in 2019. Zo wordt een sectorplan gezonde varkens geïntroduceerd. Maar de POV wil ook toe naar werkbaar en onderbouwd beleid voor emissies van ammoniak, fijn stof en geur. Daarbij worden juridische procedures niet geschuwd, zoals die nu loopt tegen de provincie Noord-Brabant over het stikstofbeleid. Kostenbeheersing en verbetering van marktpositie van boer zijn ook belangrijk voor Janssen. Daarbij blijft mestverwerking en -verwaarding speerpunt. Tenslotte komt er een nieuw promotieplan voor de varkenssector.

Laatste reacties

 • Trot

  Praatjes vullen geen gaatjes

 • Bennie Stevelink

  Hoe definiëren wij die kringloop? Dat maakt een wereld van verschil.

 • a van Gerwen

  Ik voorspel dat ook in 2019 Brussel het landbouwbeleid in Nederland bepaalt. Tot nu toe heb ik niets anders gehoord dan, Brussel zegt dit, Brussel eist dat, of we moeten eerst goedkeuring krijgen vanuit Brussel. Dat blijft toch de rode draad in bijna alles wat met beleid heeft te maken.

 • wmeulemanjr1

  De peildatum fosfaat is nu toch duidelijk?

 • deB.


  Elke zin hier is teveel, die je aan zo'n onbetrouwbaar mens wijdt. Maar dat moet je ook zijn om je in de politiek handhaven!

 • Bolder01

  Allemaal gelul veel beloven en weinig geven doet een boer en een gek in vreugde leven Begin dan eerst maar eens wat al zovaak is gezegd en beloofd met minder REGELS

 • Alco

  van Gerwen.
  Dat zie je verkeerd.
  Nederland bepaalt het beleid onder het mom van Brussel.

 • kuiken007

  hoe kan het nou dat ik daar niets van geloof die betrokkenheid en duidelijkheid, dat zou beteken ook positief mee te werken aan mogelijke oplossingen, dat mag ze niet van het linkse ministerie!!!!

 • kanaal

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • deB.

  We kunnen er zelf een dikke stok voor steken, maar we zijn met z'n allen een stel softies geworden. We hebben zoveel in de melk te brokkelen alleen positioneren is zo'n zwak gegeven bij boertjes, ik ik, de buurman dit en dat, veel verder komt men niet!

 • deB.

  We kunnen er zelf een dikke stok voor steken, maar we zijn met z'n allen een stel softies geworden. We hebben zoveel in de melk te brokkelen alleen positioneren is zo'n zwak gegeven bij boertjes, ik ik, de buurman dit en dat, veel verder komt men niet!

 • Alco

  de B. Kom met een werkbaar voorstel !!!!

 • xw

  zijn jullie dan ook zo nieuwsgierig naar de inhoud waarvan zo'n reactie is verwijderd? ik eigenlijk wel

 • Peerke1

  Inderdaad er zouden minder regels komen. Het geld dat nu uitgegeven wordt aan Ambtenaren die onzinnige regelgeving proberen te handhaven zou aan de boeren toe moeten komen. Maar het komt nog zo ver dat de boeren er gewoon mee stoppen en dan is het te Laat!!!!

 • deB.


  Dat is nu net het probleem, ieder voorstel wordt ter discussie gesteld. Je hoeft er ook helemaal niet mee aan te komen bij de standsorganisatie!
  Vandaar ook de toestand in de sector, lijdzaam, volgzaam, murw gebeukt!
  Tijd voor daadkrachtige aktie, geen woorden maar daden, als je dat kenbaar maakt, kijken er veel je scheel aan!

 • schooteind1

  Onze zuivel wordt afgezet in China, indonesie of Nigeria...hoezo kringlooplandbouw???? Een hype is het , niet meer dan dat. Draagt niks bij aan vermindering van opwarming van de aarde. Als het wel zo is wil ik de onderbouwing met cijfers en getallen wel eens zien. Ik heb die uitdaging al eerder op dit forum geplaatst. Maar deze uitdaging durft niemand aan..........of wel soms??
  We wachten maar weer af.........nog steeds.

 • deB.


  Hetzelfde met heel dat klimaatgedrocht akkoord! We worden besodemieterd door een onbetrouwbare overheid, zie elektrisch rijden met bijtelling etc...veel kantoor pietjes zijn er met boter en suiker ingetrapt!
  De mensheid is doorgeslagen in proporties die onze voorouders zouden doen duizelen. Gelet op de eeuwenoude aarde, en wat er na de 2e wereldoorlog in gang is gezet. Dat kan niet goed blijven gaan, ook niet met elektrische snufjes

 • Gat

  Wie is "iedereen" die aandeel moet nemen in kringlooplandbouw? Is dat industrie, verkeer, scheep en luchtvaart plus alle burgers uit nederland? Wanneer krijg ik co2 rechten aan me grond gekoppeld? Kan ik ze mooi verleasen of verkopen aan de weggebruikers of vliegvelden.

 • Meralco

  Als kringloop al zo'n loos begrip is voor de voedselproductie, hoe zinloos is die dan wel niet voor ingewikkelder producten, zoals een Lithium accu.

  Maw een echte kringloop is een hersenspinsel, we zijn en blijven een roofbouw toepassende soort, niet omdat we zo slecht zijn, maar omdat het niet anders gaat.

 • glaasje

  Als schouten echt wat voor de landbouw wil doen kan ze beter opstappen. Ze beloven van alles maar komt niets bij uit

 • deB.


  Als ze ons willen pakken op co2 uitstoot, willen wij aan de andere kant het recht cq vergoeding voor de co2 ontrekking voor en op onze gewassen....ze hebben ons nodig

 • Jan-Zonderland

  Wat een ongelooflijk politiek correct geneuzel van schoolmeisje Schouten.
  Betrokken bij en duidelijk zijn over stoppersregeling, fosfaatplafond etc
  Ja daar koop je wat voor stop er maar mee, dat zien we het liefst en het gedrocht fosfaatplafond zal erbij helpen.
  Oh en ze wil boeren en tuinders en vissers zichtbaar maken, lachwekkend.
  En er moet minder voedselverspilling komen, wat heb je daar als boer aan ? Laat ze toch liever nog veel meer verspillen, gaat de prijs omhoog.
  Over het fenomeen kringlooplandbouw zullen we het maar niet hebben zolang deze minister niet bereid is om naar de mestaanwendingsnormen te kijken.
  Een voorspoedig 2019 voor iedereen.

 • mariapeel

  We moeten eigenlijk allemaal stoppen . Ondankbare overheid in dit land . Ze zouden ons moeten omarmen en jonge boeren zouden gek zijn om in dit land verder te gaan . Bij een baas verdien je minimaal t zelfde de supermarkten knijpen ons uit . En we zijn ook niet bij machten op den haag letterlijk plat te gooien want dat zou t beste helpen !! Praten doen we al jaren ... dan maar op de Franse manier !

 • deB.

  Jonge boeren willen ook niet meer, dat is al lang duidelijk....Er zijn er nog een paar die nog met een pink lopen op de hhh show, hoe mooi ook, maar daar redt je het niet mee, en daar komt men allemaal achter!

  Geen Den Haag plat gooien, maar de fabrieken is een week droog leggen, let op wat er dan allemaal kan!! Dat doen leveranciers ook met de grootgrutters.

 • Maas1

  De minister wil de landbouw veilig stellen ik ben bang dat dit te lang gaat duren. Veel zal wel over de zomer heen getild gaan worden dan liggen de verhoudingen en de kaarten misschien wel anders en ik denk dat dat zeker niet in ons voordeel zal werken of nog erger . Krijg de indruk dat men druk is met puin ruimen waardoor veel blijft liggen.

 • wienbemelmans

  Ze hebben mij al zo veel beloofd,maar nog steeds niks ontvangen alleen elke keer meer betalen , ze heeft een goede leermeester Dhr Rutte.

 • bankivahoen

  Wel of geen minister van landbouw maakt geen enkel verschil,ze zit er alleen voor de bühne. Beleid wordt in de grachtengordel verzonnen en aangenomen. Doel is aantal boeren decimeren,hoe maakt niet uit maar veel regeltjes erbij wil wel helpen.

 • Maas1

  @wienbelmans zo ook het verdien model. Men krijgt ons niet meer mee.Wij moeten steeds meer voor steeds minder. Het huidige verdienmodel in dit tijdperk loopt nu al schade op laat staan wat het nieuwe tijdperk daarin betekend. De complete leegloop!

 • veelust

  Nou mevr Schouten, als ik al die reacties lees dan is er nog geen vertrouwen. Is niet zo vreemd als U eerst de sector ten onrechte als fraudeur wegzet en daarna met het fosfaatdebakel komt met dank aan van Dam en Dijksma. Dit heeft veroorzaakt dat vele boeren in de problemen zijn gekomen tot zelfmoord aan toe. Wat betreft duidelijk is de eerste onduidelijk voor 2019 alweer gezet. De sleepvoetwetgeving, eerst aangeven dat de sleepvoet moet verdwijnen mits er goed alternatief is, als deze er niet is een onwerkbaar en on crotoleerbaar beleid achter laten. Beste Carola, doe eerst eens een stapje terug en ga bij uw ministerie maar eens goed huishouden en met een heel andere insteek beleid voeren. Beleid op basis van feiten en niet op emotie, minder en eenvoudiger regelgeving wat voor ondernemers maar ook voor uw ministerie beter te begrijpen en uitvoerbaar( controleerbaar )is en meer waardering voor de sector.Gebeurd dit niet dan verdwijnt de sector uit Nederland(is al volop aan de gang) en worden we afhankelijk van voedsel uit het buitenland en daar heeft U dan ook aandeel in.

 • Maas1

  @Bankivahoen hoezo grachtengordel wat moeten we daarmee, PvdD hoezo wat moeten we daar dan mee zijn deze representatief voor de Nederlandse samenleving,NEE. Geloof gewoon in je eigen en gezamelijke kracht het grootste gedeelte van de samenleving waardeert wel waar het voedsel vandaan komt,dat is maar goed ook anders hadden we hier in dit land niets meer te zoeken.

 • koestal

  Beloven en doen zijn twee verschillende dingen

 • koestal

  Ik voel me nu al bedrogen door Schouten

 • Maxxum

  Ze zit op
  <>
  en
  <>
  en
  <>
  Laten we haar allemaal onze mening over haar en haar ideeen sturen!!!
  En hier kan je haar uitnodigen:
  bit.ly/2rZbKaE

 • Maxxum

  Ze zit op
  <>
  en
  <>
  en
  <>
  Laten we haar allemaal onze mening over haar en haar ideeen sturen!!!
  En hier kan je haar uitnodigen:
  bit.ly/2rZbKaE

 • Maxxum

 • Alco

  Redactie:
  Ik zie nu al vele malen dubbele reacties.
  Het wordt veroorzaakt door trage omzetting.
  Wat is hiervan de oorzaak????

 • jahm.smulders1

  We realiseren ons als Nederland onvoldoende dat we een hele grote invloed hebben op de Agri sector wereldwijd. Schouten is een aardige meid maar Nederland is onderdeel van deze grote boze wereld. Ze zou zich meer rekenschap moeten geven hoe onze positie uit te bouwen en tenminste te behouden. Dat redt je niet (alleen) met kringlooplandbouw als de rest nog een andere koers vaart! Je moet ook de huidige efficiency global landbouw blijven steunen al was het maar om de wereld te voeden. Kringlooplandbouw is dan een leuk experiment erbij.

 • piet p

  Een maand droog leggen.

 • jp.bierema

  Ik heb het stuk tekst gelezen, en mijn conclusie is dat het een slap verhaal is wat me geen rooie cent oplevert. Nu niet, en in de toekomst niet.
  Mevrouw Schouten, ik weet iets beters om U op dit moment op te richten:
  Dat is de misbruik die wordt gemaakt met de verhoging van de BTW van 6 naar 9 procent. Want nu al zie je dat verschillende sectoren die producenten-producten afnemen die verhoging afwimpelen op de primaire producent, de boer dus. U zou als u voor ons in de bres wilt springen nu de bedrijven die deze misstap maken onmiddellijk op het matje moeten roepen om ze op deze verkeerde praktijken te wijzen. De BTW is verhoogd om meer belastinggeld binnen te hengelen, maar niet om de producentenprijzen te laten dalen. Dat gebeurd nu links en rechts al, en dan is het nog maar 3 januari 2019

 • hmeindertsma

  @veelust > mooi stukje
  Dit nummer is heel toepasselijk
  Armin van Buuren - Blah Blah Blah.
  <>

 • Bennie Stevelink

  Als ik de voorgaande reacties lees worden er samengevat twee problemen ervaren: op de eerste plaats zijn de marges te laag, het verdienmodel staat onder druk en op de tweede plaats zijn er teveel regels en bijbehorende controledruk.
  Beide problemen kunnen tegelijk opgelost worden door verlaging van de veedichtheid en verbetering van de spreiding.

  Hoge veedichtheid veroorzaakt hoge kosten en afzet aan de onderkant van de markt. Het geeft een melkveehouderij met een minimale marge. Tegelijk zijn bij hoge veedichtheid veel regels nodig om aan de milieu-eisen te voldoen. Dit brengt weer hoge controledruk met zich mee om naleving van de milieu-eisen te garanderen.

  De oplossing is op de eerste plaats een harde begrenzing van de veestapel op nationaal niveau. Dit kan met productierechten zoals de nu ingevoerde fosfaatrechten. Verder moet de aankoop van deze fosfaatrechten alleen mogelijk zijn bij strikte eisen tav grondgebondenheid die gedifinieerd moet worden op basis van een afstandscriterium. Dat zorgt voor spreiding waardoor melkveebedrijven elkaar niet meer in de weg zitten en elkaars kostprijs opjagen. Ook kunnen dan veel regels en controles opgeheven worden.

  Op deze manier kunnen geleidelijk de problemen opgelost worden die de voorgaande reageerders ervaren.

 • xw

  Zijn er nog onder U, die zich Laurens Jan Brinkhorst (D66) nog kunnen herinneren als minister van Landbouw enz.??
  Die noemde tijdens de "MKZ-uitbraak" in 2001 het gejammer/geklaag van de boeren slechts krokodillentranen!!
  Dat was nog eens een minister!
  De minister die we nu hebben is nogal wat oprechter jegens ons. Die verdient echt wel respect. Sta daar eens bij stil.

 • 344412

  Leuk bedacht maar daar gaat een generatie overheen. Wie is er dan nog boer in NL.

 • Attie

  Bennie wat jij schrijft lost zichzelf wel op, laat de markt zijn werk maar doen.

 • Maas1

  @Bennie de totale onkosten posten poets je niet weg door bedrijven te spreiden dat vind ik kwats.
  De mest kosten waar jij op doelt zijn bedrijfspecifiek de ene ondernemer is de andere niet, ieder zoekt daarin een voor hem passende oplossing die bij zijn bedrijf past en het heeft minder van doen met spreiding van bedrijven.
  We zijn een exporterend land mede daardoor zul je altijd meerdere controles houden alleen is het wel zo dat het belachelijk is dat controlerende instanties dubbele controles uitvoeren en elkaar ook nog een keer controleren,daar moet het mes in! Wat voorlopig waanzinnig kosten opdrijvend is zijn de fosfaatrechten! Voor degene die door willen.

 • Alco

  @Bennie. Ruimte die je denk dat er zal ontstaan wordt direct weer ingevuld door die andere sector.

 • koestal

  fragiel beleid

 • Maas1

  @Bennie er zal best ruimte ontstaan er komt een generatie stoppers aan en een min of meer verloren generatie die niet meer instappen en gelijk hebben ze 24/7 moet je klaar staan, en je kunt niet verder dan 15 minuten van je bedrijf weg een eis van de verzekering bij calamiteiten. Leuk hè boer zijn! Gezins bedrijven zullen wel verdwijnen en plaats maken voor zoiets als het groot gemengd bedrijf. De voedsel verwerkende industrie maakt het toch niets uit die laten het wel binnen komen via andere wegen. Vroeger dachten we dat de Russen kwamen. Er zijn meer mensen die honger zullen hebben je hoeft het niet meer te brengen ze komen het wel halen.

 • deB.

  En dat alles voor een schamele vergoeding... zielig bestaan geworden zeg!

Laad alle reacties (45)

Of registreer je om te kunnen reageren.