Home

Nieuws 13 reacties

Sanering asbest in 5 jaar verdubbeld

De oppervlakte van gesaneerde asbestdaken is in 5 jaar tijd verdubbeld.

In 2014 is circa 6 miljoen vierkante meter asbest gesaneerd, in 2018 komt dat naar verwachting uit op ruim 12 miljoen vierkante meter. In de afgelopen 5 jaar is ruim 45 miljoen vierkante meter gesaneerd. Tot het verbod dat eind 2024 ingaat is nog 80 miljoen vierkante meter te gaan. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (D66). - Foto: ANP
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (D66). - Foto: ANP

Volgens de staatssecretaris heeft de in 2016 opengestelde subsidieregeling van € 75 miljoen goed gewerkt. Via die regeling was € 4,50 per gesaneerde vierkante meter asbest beschikbaar tot maximaal € 25.000 per adres. De subsidiepot van € 75 miljoen voor het saneren van asbestdaken is leeg. Eind 2018 is een explosief aantal subsidieaanvragen voor het verwijderen van asbestdaken ingediend.

Er komt geen nieuw budget, maar een financieringsfonds dat de sanering van de resterende 80 miljoen vierkante meter asbestdak moet versnellen. Niet iedereen kan de asbestsanering zomaar betalen. Het fonds moet die doelgroep gaan ondersteunen bij financiering.

Dit fonds is een samenwerking van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de provincies, gemeenten, banken en de Rijksoverheid. Bij het fonds, dat de huidige subsidieregeling vervangt, kunnen zowel particulieren als boeren terecht. Een groot deel van het nog te saneren asbest ligt op boerenschuren en stallen. Het fonds moet dit jaar in werking treden, hoe groot het fonds wordt is nog niet benoemd.

Asbestsanering en plaatsen zonnepanelen combineren

Asbest is schadelijk voor de gezondheid, het gebruik in de bouw is in Nederland al sinds 1993 verboden. Na 2024 zijn ook bestaande asbestdaken verboden. De Tweede Kamer stemde op 16 oktober 2018 met brede steun in met dat wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven. Dat voorstel ligt op dit moment in de Eerste Kamer.

Van Veldhoven juicht initiatieven toe waarbij de sanering van asbest wordt gecombineerd met het plaatsen van zonnepanelen. Ze wijst daarbij op initiatieven van FrieslandCampina en Essent. De staatssecretaris wil de combinatie asbestverwijdering met plaatsen van zonnepanelen echter niet verplicht gaan stellen.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Er is maar 1 iemand die de asbestsanering zou moeten betalen en dat is de overheid. Die heeft het dwaze idee opgevat dat asbest zo schadelijk is. Het is destijds allemaal legaal toegepast. Nu maakt men het plots illegaal. Terwijl het absoluut onschadelijk is als je er maar af blijft.

 • Gat

  Idd. Het is legaal erop gelegd. Dus je hebt niks fout gedaan. Ik denk ls je er echt werk van zou maken, dat de overheid de volledige sanering en nieuw dak moet bekostigen. Immers het is toch uit nationaal belang, dus nationaal kan het dan betaald worden. Snap niet dat geen enkele rechter of advocaat zijn tanden hier in heeft gezet.

 • ZaadjesBV

  Knettergek zijn ze, asbest eraf en ander chemisch materiaal(zonnepanelen) erop en over 20 jaar???
  Ons dagelijks drinkwater stroomt ook door asbesthoudende pijpen.
  En iedereen leeft nog

 • kalkar

  Weer een voorbeeld dat we hier in een dictatuur leven i.p.v. een democratie.

 • jadrost

  In 1983 of ´84 heeft er een onderzoek in de boerderij gestaan over de gevaren van asbest voor de gezond en daar kwam uit dat alleen de blauwe asbest schadelijk was en dat is nooit gebruikt voor daken maar alleen voor remvoeringen en dergelijke omdat dat vele malen hitte bestendiger is.
  Dat artikel moeten ze bij de boerderij nog wel hebben.
  Maar ja, het is wel een mooie melkkoe om onze afvalberg mee te financieren.
  Lang leve de plasticsoep.

 • jadrost

  In 1983 of ´84 heeft er een onderzoek in de boerderij gestaan over de gevaren van asbest voor de gezond en daar kwam uit dat alleen de blauwe asbest schadelijk was en dat is nooit gebruikt voor daken maar alleen voor remvoeringen en dergelijke omdat dat vele malen hitte bestendiger is.
  Dat artikel moeten ze bij de boerderij nog wel hebben.
  Maar ja, het is wel een mooie melkkoe om onze afvalberg mee te financieren.
  Lang leve de plasticsoep.

 • jadrost

  In 1983 of ´84 heeft er een onderzoek in de boerderij gestaan over de gevaren van asbest voor de gezond en daar kwam uit dat alleen de blauwe asbest schadelijk was en dat is nooit gebruikt voor daken maar alleen voor remvoeringen en dergelijke omdat dat vele malen hitte bestendiger is.
  Dat artikel moeten ze bij de boerderij nog wel hebben.
  Maar ja, het is wel een mooie melkkoe om onze afvalberg mee te financieren.
  Lang leve de plasticsoep.

 • Peerke1

  En ook de asbest saneerders stellen de regels mede op, zo dat de regels ook strenger worden en dus de kosten opjagen.

 • wmeulemanjr1

  Die wil bepalen moet eigenlijk ook maar betalen!

 • piet p

  De overheid bepaalt maar jij betaald. En anders krijg je wel een dusdanige boete dat je nog meer betaald. Schofterig zootje hier zo langzamerhand.

 • s c de boer

  Ik ben heel benieuwd waar het omslagpunt van uitkeren zit.
  Hebben bijvoorbeeld mensen die februari 2018 hun asbest gesaneerd is hun subsidie al ontvangen?
  Of juli? Aug?
  Ik heb september aangevraagd, maar tot op heden nog niks ontvangen.

 • sjuu

  Hier was de subsidie met een maand uitgekeerd.

 • s c de boer

  #sjuu, welke maand is de subsidie aangevraagd?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.