Home

Nieuws 10 reacties

Rapport: bio-landbouw beter voor milieu

Een volledige omschakeling naar biologische landbouw in de 3 noordelijke provincies is beter voor het milieu dan de huidige landbouwsituatie.

Daarnaast creëert biologische landbouw meer banen dan de huidige situatie. Dat staat in een rapport dat geschreven is door onderzoeksbureau Avalon in opdracht van de 3 noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De provincies wilden weten wat de mogelijkheden zijn voor grootschalige omschakeling naar biologische landbouw in Noord-Nederland.

Emissie broeikasgassen 12% minder

Een volledige omschakeling in het noorden van het land zou de emissie van broeikasgassen met 12% verminderen. Het verlies van stikstof en fosfaat zou respectievelijk 31% en 50% lager zijn bij biologische landbouw. De huidige situatie is wel in staat voor 7% meer koolstof op te slaan in de bodem dan een volledig biologische landbouw.

2% meer werkgelegenheid

Een totale omschakeling zou volgens het rapport daarnaast betekenen dat er 2% meer werkgelegenheid is. Gezien de aard van de landbouw in de regio, is de extra werkgelegenheid gering. Grasgevoerde melkveehouderij vertoont in arbeidsbehoefte volgens het rapport niet veel verschil in biologische of gangbare landbouw.

Nader onderzoek

Het rapport stelt daarnaast een aantal niet-financiële voordelen vast van biologische landbouw. Zo worden een hogere biodiversiteit, lager antibioticagebruik en hogere kwaliteit van biologisch voedsel genoemd. Hier is echter geen verder onderzoek naar gedaan. De provincies zouden hierin nader onderzoek willen om volledige conclusies te kunnen trekken. De 3 provincies zien in het rapport wel goede aanknopingspunten voor de ’noordelijke’ landbouwaanpak. Het geeft hen vertrouwen om de biologische landbouw te blijven stimuleren, evenals de overige landbouwvormen.

Laatste reacties

 • veelust

  Als ik het rapport lees, dan lees ik het volgende:volgens onze eigen berekeningen,gebaseerde, mogelijk,suggereert waarschijnlijk, wordt verwacht, een schatting gemaakt, hebben getaxeerd en ga zo maar door.Het rapport staat vol met aannamens, verdraaide stellingenen beeldvormingen niet gebaseerd op de praktijk.Als je nou echt een serieus rapport wil neerleggen begin dan eens bij de praktijk wat vervolgens onderbouwd is met cijfers.Weet niet wat de kosten zijn geweest voor het samenstellen van dit rapport maar hoop niet dat dit met overheids geld, dus geld van de burger samengesteld is.

 • Alco

  Papier is gewillig zullen we maar zeggen.

 • ENDE902

  Deze zin doet het helemaal: "Zo worden een hogere biodiversiteit, lager antibioticagebruik en hogere kwaliteit van biologisch voedsel genoemd". Drie zaken die volgens mij niet iets met specifiek biologisch te maken hebben. Hiermee wordt de kennis van de schrijvers ook al duidelijk en komen we terecht in het traject "gestuurde rapportage".

 • mtseshuis

  Wat een kletsverhaal..

 • Joerissen

  Indien de uitstoot berekend wordt per kg. of liter geproduceerd voedsel zal de uitkomst enigszins anders uitpakken. Wat een flauw rapport.

 • 0064376

  Als iedereen op bio overstapt verdwijnt de meerwaarde ervan...

 • hylkema.l

  Het onderzoeksbureau Avelon is van Lancester en is niet onafhankelijk zoals iedereen kan weten. Lancester heeft zelf belang in de biosector.

 • ENDE902

  @hylkema
  Dat maakt de cirkel weer rond, misschien hebben ze zelf voorgesteld een rapport op te stellen.

 • eltjo.huizenga1

  Veelust heeft het prima verwoord!!!

 • Steyr cvt

  Al die Polen op die wiedbettjes geeft volgens mij wel meer dan 2% extra werkgelegenheid.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.