Home

Nieuws 11 reacties

NAJK en LTO positief over jonge boerenregeling

NAJK is blij met de garantieregeling voor jonge boeren die landbouwminister Carola Schouten heeft aangekondigd. LTO vindt de regeling een goede ondersteuning, gericht op een duurzaam toekomstperspectief.

Sietse Draaijer, portefeuillehouder bedrijfsovername bij NAJK, verwacht dat veel jonge ondernemers gebruik gaan maken van de garantieregeling. Dat geldt ook voor het opleidings- en coachingstraject, waarvoor het ministerie € 11 miljoen uittrekt. De wens hiervoor was groot bij NAJK en de regionale afdelingen van de jongeboerenorganisatie. Daarmee heeft het ministerie rekening gehouden. “We zijn heel blij dat het ministerie ons hierbij zo heeft betrokken en duidelijk maakt dat ze echt voor de boeren staat.”

We zijn blij dat het ministerie met deze regelingen kaders stelt en dat het ondernemerschap leidend is

Sietse Draaijer, portefeuillehouder bedrijfsovername bij NAJK

Voldoen aan duurzaamheidseisen

Draaijer vindt het niet bezwaarlijk dat het ministerie voor de regeling stelt dat jonge boeren moeten voldoen aan de duurzaamheidseisen zoals die in de toekomstvisie van Schouten zijn opgesteld. “We weten allemaal dat we vooruit moeten en moeten veranderen. We zijn blij dat het ministerie met deze regelingen kaders stelt en dat het ondernemerschap leidend is”, zegt Draaijer. Dat de regeling niet voor grond of productierechten gebruikt mag worden, is volgens Draaijer ook geen bezwaar, omdat dit vooral een prijsopdrijvend effect zal hebben.

Jonge ondernemer voor langere tijd geholpen

Ook is NAJK blij met een garantieregeling in plaats van een fonds. Met de regeling kunnen meer ondernemers worden geholpen voor een langere tijd, bijvoorbeeld 20 tot 25 jaar. Dat de jonge boeren dan toch vreemd vermogen moeten aantrekken, is volgens Draaijer geen probleem. “Als je vooruit wilt met een bedrijf, moet je investeren. Het initiatief ligt nadrukkelijk bij de ondernemer. Hij moet een goed plan hebben. Met financiering van een slecht plan help je een ondernemer ook niet”, zegt hij.

Veel bedrijven staan even stil na een bedrijfsovername, de garantieregeling moet dat voorkomen

Met de garantstellingsregeling kan de jonge ondernemer de bedrijfsovername zelf niet financieren. De regeling richt zich op investeringen in duurzaamheid en innovaties na de bedrijfsovername. Dat vindt NAJK niet bezwaarlijk. “Een bedrijfsovername kost veel geld, veel bedrijven staan daarna vaak even stil. Deze regeling moet dat voorkomen”, aldus Draaijer.

Het ministerie trekt in totaal € 75 miljoen uit voor de regeling.

LTO: goede ondersteuning gericht op duurzaam toekomstperspectief

LTO Nederland reageert ook positief. “De continuïteit van gezinsbedrijven is ontzettend belangrijk en een overname vergt forse investeringen van jonge ondernemers. Een goede ondersteuning, gericht op een duurzaam toekomstperspectief, is dus van groot belang van. We zijn blij met de invulling die minister Schouten daar nu aan geeft”, aldus LTO.

LTO verwacht dat er veel gebruik van gemaakt zal worden, omdat de garantieregeling het voor financiers aantrekkelijker maakt om achtergestelde leningen aan te bieden. Daardoor kunnen jonge ondernemers een goede financiering krijgen voor innovatieve en duurzame investeringen om daarmee hun meer toekomstperspectief te krijgen, aldus de belangenorganisatie. “De regeling verbetert de mogelijkheden van de bedrijfsovername en de toekomstperspectieven van de jonge agrariërs. Dit is ook in het belang van de bedrijfsoverdragers”, voegt de belangenbehartiger er aan toe.

Laatste reacties

 • Mtswie

  Een pot met geld is natuurlijk mooi meegenomen, maar er zijn ook veel overname kandidaten stront zat van alle regelgeving en dus daarom afzien van overname.
  Misschien wordt het tijd dan den Haag hiermee aan de slag gaat.

 • rudi.van.geffen1

  zijn weer blij met een dode mus. verdeeld over het aantal opvolgers kun je er straks de aanpassing op de mestuitrijapparatuur niet van betalen

 • deB.


  Denk maar niet dat het geld in de zak van de najk-er komt, dat gaat op aan allerlei onzin, adviseur en coaching en wat nog niet meer voor mee vreters uit de stad!
  En het boertje mag door ploeteren

 • Alco

  Ze komen er ook wel achter dat subsidie er is om je te "Sturen".
  En dat het feitelijk zorgt voor een goedkoop consumenten pakket.

 • farmerbn

  Gaat die 11 miljoen naar het NAJK waarvoor die enkele wijsneuzen gaan aannemen die de jonge opvolgers gaan voorlichten? Als organisatie zal het NAJK wel blij zijn met zo'n bedrag maar of de leden er iets aan hebben lijkt mij stug.

 • hoving1

  Waarom altijd zo veel negatieve reacties. Met dat soort mensen wordt het nooit wat.

 • Snap jou reactie wel Hoving ,maar ik loop al even mee in de sector , en deze jongeboeren regeling is mooi , net als zovele voorgaande jonge boeren stimulerende regelingen .Toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat Carola de show weer knap speelt , nergens wat afronden (duidelijkheid bieden ) want wat liggen er nog vele ...ook jonge boeren wakker omdat ze niet weten hoe het komt geef die maar ondersteuning met dat geld . Deze regeling gaat de banken helpen aan meer zekerheden en de jonge boer met meer financiële mogelijkheden dus meer schulden geen gegarandeerd beter inkomen . Ach en LTO melkveehouderij huppelt er weer achteraan , nu ......... nog en klaar is ie weer . En we gaan weer over tot de orde van de dag .Slaap lekker Carola en snaveltje toe .Hoe kun je het bedenken,Maarik ben nog steeds trots om boer te mogen zijn .

 • kolk0640

  Denk nog eens terug aan de vorige minister (stas), dan mag je blij zijn met een minister die begrip heeft en probeert bij te sturen. Waarom al die negatieve reacties . Waardeer een coöperatie die nog steeds de prijs zet en LTO die nog steeds resultaat boekt voor het collectief belang. Maar helaas individueel kan het best eens lastig zijn, maar bevuil dan niet de hele sector.

 • Boerke Toon

  Het stimuleert toch alleen maar het nemen van meer schulden. De overheid moet alleen maar betalen als het mis gaat. Geen goede zaak dus, de normale lening die je kunt krijgen is al hoog genoeg om te kunnen overleven. Vroeger hadden ze rentesubsidie, die droeg tenminste echt bij, dan betaalde de overheid bijvoorbeeld 1% van de rente.

 • heineken4695

  Als de bank niet mee wil in je plannen zou je je al af kunnen vragen of je verstandig bezig bent. Als je dan met deze window-dressing toch jezelf weer dieper in de schulden kan steken, succes! De regelingen werken idd sturend, allerlei investeringen waar je uiteindelijk niet meer mee gaat verdienen, enkel je kostprijs verhogen. Hou het simpel, schoenmaker blijf bij je leest, of voer gewoon je varken, dan krijg je spek!

 • kanaal

  weer veel geld naar de koffiedrinkers,o wat is lto blij.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.