Home

Nieuws 74 reacties

Ministerie wil digitale registratie bij mest uitrijden per 2021

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil dat per 1 januari 2021 alle aanwending van mest digitaal wordt verantwoord en gemonitord. LTO Nederland en POV reageren negatief op deze plannen.

De verplichting geldt voor alle aanwendsystemen voor dierlijke mest op alle grondsoorten, zowel op bouwland als op grasland, bevestigt het ministerie. Aan welke eisen de systemen moeten voldoen, is nu nog niet bekend. Dat hoopt het ministerie in de loop van dit jaar duidelijk te kunnen maken.

Lees ook: Op weg naar verantwoorde mestafzet

Het ministerie erkent dat deze nieuwe regelgeving veel investeringen vergt. De maatregel wordt volgens het ministerie niet genomen omdat er geen vertrouwen is in de huidige aanpak van mestfraude, maar het wordt gezien als hulpmiddel om het mestbeleid te vereenvoudigen.

Werken aan digitaal handhaven van de mestwet

In de verbeterde handhavingsstrategie van het mestbeleid gaf landbouwminister Carola Schouten al aan dat ze beter toezicht wil gaan houden op het aanwenden van mest. Toen liet de minister weten te onderzoeken of de apparatuur voor de aanwending van mest verplicht kan wordt voorzien van sensoren die de werking en positie tijdens het aanwenden monitoren.

Ook is er onderzoek naar de verplichting om het transport van mest real-time en digitaal te verantwoorden. De maatregelen moeten digitaal handhaven van de mestwet verder mogelijk maken. Ook moet het volgens Schouten leiden tot een verdere professionalisering van het aanwenden van mest.

POV: fel tegen verplicht NIR-AGR-gps

Varkenshoudersorganisatie POV is fel tegen de invoering van verplicht NIR-AGR-gps op apparatuur om mest uit te rijden.“Wij werken momenteel samen met het ministerie en andere sectorpartijen aan maatregelen voor een eerlijke mestketen en aan verbetering van het mestbeleid. Daar zijn al de nodige stappen gezet”, aldus voorzitter Linda Janssen. Ze zegt overvallen te zijn door de minister omdat dit plan niet eerder besproken is. De maatregel staat wel op het overzicht met voorgestelde ideeën rondom de herziening van het mestbeleid.

LTO: algemeen geldende verplichting veel te zwaar middel

LTO Nederland reageert ook niet enthousiast. Portefeuillehouder bodem en waterkwaliteit Claude van Dongen vindt een algemeen geldende verplichting een veel te zwaar middel, al heeft hij geen bezwaar tegen het benutten van nieuwe digitale technieken voor de registratie en controle van mest.

Laatste reacties

 • wruiten

  waar zij we in Nederland mee bezig.

 • Flepke

  moet niet gekker worden.
  Men doet of het goud is wat we uitrijden....

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • kleine boer

  De koe ook een gps zender om de nek?

 • a van Gerwen

  Op deze manier krijgen ze tot op perceelsniveau in beeld hoeveel er bemest wordt. Zit je met een perceel boven de norm, dan heb je wat uit te leggen. Dus zelf wat schuiven met eigen mest over de percelen is straks verleden tijd.

 • Peerke1

  het werd eenvoudiger zei men bij de verkiezingen....

  Bizar hoe zwart wit men uitgaat van een waarde die een sensor "meet" op dat moment.

  Dag boeren, hallo "leuk, "oo wat mooi" "wat leuk" mensen" MET DE VUIST OP TAFEL!
  waar gaat heen met deze maatschappij!

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • wullum

  Hoe moet die stront van wilde ganzen geregistreerd worden dan ?

 • Flirt

  LTO, dringend advies. Hier ga je voorliggen tot dit van de baan is, het is genoeg geweest nu, grens is bereikt. Nul respect voor ons dan ook nul respect voor de minister.

 • kleine boer

  En oude vaste mestverspreiders ook ff gps opbouwen....

 • maiskolf

  Van den zotte, compleet waanzin dit. !!!!!

 • mariapeel

  Waardeloos land voor een boer . Vinden ze t gek dat iedereen stopt 🙈

 • B O E R

  3

 • xw

  kan de redactie dat gevloek van peerke verwijderen aub.?!!
  Dat kwetsend geraaskal moet hij er maar uit kramen tegen diegenen aan wie wij allen deze (terecht) zware maatregelen hebben te danken!!!
  Beste redactie, mogen wij fatsoenlijke boerenfamilies, op U rekenen en daarvoor deze onzedelijke en ruwe taal verwijderen??

 • Jan-Zonderland

  Wat waren we blij met die boerendochterminister, wat is gps toch een mooie techniek, idem voor NIR sensors. Nu wordt alles tegen jullie gebruikt. Ik denk dat het een bepaalde vakorganisatie wel goed uitkomt.
  Het lijken wel plannen van Thunderbird Jetten.
  Zou de minister daar wat mee hebben ?

 • Hollands

  De minister vindt het belangrijk om draagvlak te creëren, maar met zo'n maatregel bereik je het tegenovergestelde.

 • Nieuw.

  Carola, parkeer dit even totdat rekening rijden voor de burgers is ingevoerd. Dit levert Den Haag veel meer op en zo kun je de technologie ontwikkelingskosten uitsmeren over iedereen. Volg het EU beleid om de nederlandse boeren een gelijke kans te geven of betaal alle aanpassingen uit de schatkist

 • 306lsa

 • edke

  T wordt tijd dat we naar den haag gaan met zn allen, kunnen ze ook nog wat stront krijgen. Dit is niet normaal meer

 • xw

  Nee Zonderland, Je moet de fout niet bij deze minister zoeken. Die wil gewoon orde op zaken stellen.
  En zo hoort dat ook in een rechtsstaat.
  Je moet de fout zoeken bij al diegenen wiens handelen de aanleiding is tot deze maatregelen.

 • deB.

  Ik dacht het niet, dan gaan ze mooi zelf bemesten, tegen de tijd zorg ik dat we weg zijn uit deze ziek doorgedraaide puin sector!!
  Het is de druppel, zo ver gaan het we het niet laten komen....zoetsappige eitjes dat we zijn.
  Als je grondgebonden bent.......

  Gaan alle auto's ook aan de kilometer administratie

  HET IS COMPLEET DOORGEDRAAID

  We hebben we aantal jaren om te anticiperen...wegwezen hier

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • .

  De technische oplossing is beschikbaar, dus gaan we maar een probleem creëren! En wat word het volgende?, alle oude landbouwtrekkers verbieden omdat deze geen euro 6 motor hebben?

  Er wordt totaal niet ingezien dat de winst van dergelijke investeringen totaal niet opwegen tegen de kosten. Het geeft namelijk geen winst, alleen werk.

  Dat er milieu winst te halen valt om mest te verdunnen met water, daar geloof ik wel in. En als het een beetje redelijk kan, wil ik ook graag aan meewerken.

  Blijkbaar wantrouwt het ministerie de gemiddelde hard werkende boer totaal, anders verzin je dit toch niet. Iets met een waard, vertrouwen en gasten, hoe ging dat spreekwoord ook al weer?

 • deB.

  Eerst de melk maar eens richting de 50 cent om al de gekkigheid te betalen!!

  Het ene is nog niet opgedroogd en het andere wordt over je heen gestort...en die schouten maar gapend de menigte toespreken, ik leef met u mee. BAH

  Ach ach wat een vreselijk ''vrij'' beroep hebben we toch, je wenst het toch niemand toe, om met een enkelband te rijden !!!

 • kempenboer

  Dit heeft 1 voordeel, fosfaatrechten zitten zo op 10 euro per kilo zo.

 • melkkoeienboer

  Massaal de rekening van het opbouwen van die onzin naar het ministerie opsturen. Allemaal een geel hesje bij de inrit ophangen

 • haj146

  Tijd dat we op den haag aan gaan collega's!!en dan wel met tank ZONDER gps etc even duidelijk maken dat de maat meer dan vol is. Schouten met haar geneuzel van boerendochter. Dat zijn de ergste ! Mooi praten maar ondertussen..

 • mtseshuis

  Tja, past allemaal naadloos in de stroom ellende om het boeren te ontmoedigen. Graag nog wat AVP om de varkensboeren een beetje dieper in de put te drukken en wie weet een vogelgriepje voor de pluimveehouderij.
  Alleen jammer dat die vermaledijde boeren volhouden tot de laatste euro uitgegeven is aan allerlei baggermaatregelen en fondsen.... Zoveel tijd en geduld heeft Den Haag met trekpop Carola Schouten helemaal niet!!

 • Mbmb

  Doorgedraaide ambtenaren verslaafd aan krankzinnige regels bepalen en de zwakke minister volgt ook nog. Ze zien ons allen als criminelen en behandelen ons ook zo. Ik moet zeggen dat dit voor mij de bloody limit is.. als dit doorgaat ga ik weg.

 • Bennie Stevelink

  Het doel van deze maatregel is fraude tegengaan. Dit keer met waarschijnlijk hoge kosten.
  Daarbij moeten wij ons eerst de vraag stellen of hier werkelijk fraude mee voorkomen wordt. Hoe gemakkelijk is een dergelijk systeem te manipuleren?
  We weten dat bij afvoer van mest, handige lieden allerlei mogelijkheden weten te vinden om zowel de weging als bemonstering te manipuleren, óók zonder mestscheiding.
  Hoe meer techniek hoe meer er gefraudeerd kan worden. De kans bestaat dat we alleen een papieren (digitale) waarheid creëren die maar weinig relatie heeft met de werkelijke aanwending van mest.

  De enigste (mogelijk) zinvolle toepassing die mij nu net te binnen schiet is een gewas gebonden derogatie. Dan is het van belang dat de mest ook inderdaad op dat perceel komt waar derogatie voor geldt. Met gewas gebonden derogatie ontstaat de situatie dat op het ene perceel binnen hetzelfde bedrijf een andere aanwendingsnorm geldt dan voor een ander perceel binnen datzelfde bedrijf.

 • kleine boer

  bennie hoe doe je dat met veel beweiden? Koe gps inlaten bouwen in oormerken?

 • farmerbn

  Eens kijken of de Hollandse boertjes dit ook pikken.

 • peijnden

  ministers ook n gps op t poepgat binden

 • E.Dijkstra

  Bennie, heeft uw enig iedee wat een deregelijk systeem kost, ik wel. Investering a 25000 euro volgens mn loonwerker. En de tank moet kunnen meten hoeveel er wordt bemest. Dus een pomp of weegcellen die elke paar jaar geijkt en gekeurt moeten worden. Plus een abonement op GPS systeem a 5000 per jaar?? Wat ik hoor van een bolle boer hier in de buurt.
  Komt er op neer dat alle boeretanken in een klap waardeloos zijn en de de loonwerkers dit werk met met huidige machinepark dus nooit kunnen nakomen.
  Dit beleid moet direct van tafel. En dat weet de minister ook wel, maar let op LTO, dit wordt al pressie middel in gezet om andere regels door te drukken...

 • grolschzetor

  Landbouw is Europees geregeld......merk er maar weinig van.

 • Bennie Stevelink

  Inderdaad @Dijkstra, ook al wordt het gebruikt voor gewas gebonden derogatie dan is nog de vraag hoe zinvol het is. Het brengt hoge kosten met zich mee, het heeft een beperkte nauwkeurigheid en waarschijnlijk ook weer fraudegevoelig voor wie echt kwaad wil.

  Daarbij moet men zich eerst afvragen of boeren bij gewas gebonden derogatie er belang bij hebben om een verkeerde hoeveelheid mest op het verkeerde perceel te brengen.

 • Gradje 1966

  Dit beleid hebben we te danken aan de ondernemers die het niet zo nauw nemen met de regels. Het kan veel simpeler opgelost worden dan betaald degene die in het verleden veel geld verdiend hebben aan de fraude Je laat overal grond monsters nemen door een onafhankelijke met gps net als nu voor derogatie en alle grond die veel te hoog zit geen mest op totdat het weer volgens de normale normen voldoet en diegene die dit treft verplicht mest laten verwerken

 • xw

  Zo, Gradje uit 1966 heeft het tenminste door.
  Heel gewoon net zolang nog strengere en duurdere maatregelen treffen ,totdat zelfs (sommige)boeren zich aan de regels gaan houden en dat duidelijk geworden zal zijn, dat frauderen geen doel op zich kan zijn en hetgeen jezelf dan wel op korte termijn geldelijk gewin oplevert maar waarmee uiteindelijk jouw vakgenoten een goed oor aan genaaid wordt.
  Wie kan hier nou toch tegen zijn?

 • jorn

  Boeren die met licht materiaal zelf bemesten worden kapot gemaakt door rij bemesting en nu dit er nog bij , dat moet bewijzen dat je geen crimineel bent.
  En nu het land verpesten met zwaar loonwerk materiaal die het tog al niet gedaan krijgen met goed weer .

 • kiepel

  Vrijstelling voor grondgebonden boeren.
  Intensivo's kunnen dan toch niet stiekem hun mest op die gronden dumpen.

 • arjen90

  Veel te strenge maatregel, sterk overdreven, de kosten komen louter bij de veehouder terecht! Ik vraag me af of die apperatuur er al is en zo ja of het systeem werkt...

 • gjh

  schouten is tegen de landbouw wat een domme linkse actie

 • ENDE902

  Mij is onderhand het volgende duidelijk, als men geen verstand heeft van moderne techniek denkt men, dat deze techniek alles op kan lossen. Hoe is het gesteld met dat vorige staaltje techniek, te weten de directe en indirecte data-koppelingen met het I&R. Enkele weken terug moest ik nog constateren, dat bij een dood geboren kalf de zaak niet waterdicht is.

 • wiljo

  Als ze bij het ministerie van LNV maar zorgen dat de eisen aan bemestingsapparatuur zo hoog zijn, dat het het onmogelijk is om mest uit te rijden. Dan creëert LNV vanzelf wel een nieuw mestprobleem.
  Mest is tegenwoordig niet het probleem, maar de hysterie van LNV.

 • polsbroek

  Als de L T O hier niet dwars voor gaat liggen dan bedank ik als lid en dat na 45 jaar

 • johannes09

  Gewoon iedere boer een eigen nvwa medewerker kan die alles de hele dag controleren en kan die ook nog wat klusjes doen betalen hem toch al.

 • Gat

  Ken wel enkele boeren waar het goed voor zou zijn. Anders rijden die toch mar met lege opleggers naar het land.

 • Attie

  Schouten ook maar een 'Zure melk-trofee'!!!

 • Alco

  Als er op bepaalde wegen te hard gereden wordt moet je die hardrijders aanpakken en niet iedereen maar een bon geven.

 • J.Rikken

  Hoor van verschillende kanten dat de loonwerkers hier wel blij mee zullen zijn. Ik ben er zelf een en wil dat graag even weerleggen. Ook loonwerkers zien een enorme papierwinkel, hoge kosten, veel risico, waardevermindering van tanks en een stop op kleine, lichte innovatieve machines op zich af komen. De grote boeren die nu al mest uitrijden kopen zelf wel GPS, diegenen die nu zelf mest uitrijden maar een AGR-GPS systeem niet rendabel kunnen krijgen worden naar een loonbedrijf gedwongen.. dat is niet de basis voor een plezierige samenwerking en op zulke klanten zit je als loonbedrijf echt niet te wachten. Wat deze onzinnige plannen betreft moeten boer en loonwerker gezamenlijk optrekken en met zijn allen alles doen wat we kunnen om dit tegen te houden. Ik reken op u!

 • Jan-Zonderland

  @J.Rikken, bent u lid van Cumela ? Wat is het standpunt van Cumela in zijn algemeenheid in deze ?

 • blaksmark

  Gezocht, jonge gebruikte bemestertank voor weinig.

 • maatje 1904

  Precies gratie 1966 helemaal mee eens

 • maatje 1904

  En alle loonwerkers die de mest uitgereden hebben voor deze alle mestactieviteiten laten beëindigen

 • landboer

  Hier is een simpele oplossing voor: ALLE boerenorganisaties gaan er dwars voor liggen ! Zonder medewerking van de sector gaat het NIET gebeuren!

 • farmerbn

  Ook voor gradje 1966.

 • kleine boer

  Wat gradje 1966 wil gaat dat werken op fosfaat fixerende gronden? Zie liever de oplossing van 08.23 als niemand het doet word het toch lastig voor schouten.

 • ghsmale

  Straks moeten we elk toilet bezoek nog verantwoorden.
  Sommige dingen kun je beter niet serieus nemen,
  anders worden we allemaal maar ambtenaar , die zijn maatschappelijk goed bezig ?????
  Boer is een vrij beroep maar het moet wel leuk blijven.

 • Attie

  Goed plan van gradje, bij derogatie boeren zijn grondmonsters er toch al. De welwillende boer wordt zo niet opgezadeld met extra kosten!

 • moi !

  Doordat men twijfels heeft of het bemesting systeem in Nederland wel volgens de eisen voldoet komt men met maatregelen voor een ieder die kostend verhogend werkt. Dit werkt schaal vergroting in de hand. Ook zal het te omslachtig werken . Ik vraag mij af of een loonwerker wel voor twee ha bemesten langs komt. Met andere woorden weer een probleem er bij.

 • Attie

  Onze schouten is nog niet afgeschreven, de andere Schouten misschien wel??

 • Gat

  Loonwerkers stoppen met bosjes tegelijk, personeel is tweede probleem en het weer is onstuimiger. Dus in korte tijd veel weg rijden. Iets wat met gps niet lukt. Mja dat interesseert ze niks in den haag. Liefst dat je stopt.

 • frl

  In de zomer dag en nacht weiden , scheelt al heel wat m3 ergernis.

 • kleine boer

  frl had het al geschreven koe ook gps om de nek en weeg cellen onder de klauwen en sensoren of ze wel gras vreten en waar ze schijten enz enz compleet maf zijn ze geworden. En de ganzenmest op je land ? zal wel van de norm afgeteld moeten worden....

 • frl

  Kleine boer # idd net als een boer in Friesland die een boete kreeg van 5000 euro, omdat hij de mest op het maïs land rond kievit nesten niet goed ondergewerkt had.
  Het is niet of ,maar binnen welk tijdsbestek de boeren Nederland uit moeten zijn.

 • kleine boer

  frl ja las het ook moest het 2 x lezen om het te geloven en te begrijpen. Bij twijfel over een plasdras en/of nesten beheer zijn er nu boeren die zeggen streep er door ik begin dr niet meer aan.

 • husky

  Zou het al 1 April zijn? ben bang van niet

 • kanaal

  gewoon weigeren en cumela aanpakken wij betalen dus ook bepalen

 • steenderen

  Waar zijn de ****** van LTO om deze onzin tegen te houden
  Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • teikelen

  Dus de boeren eigenlijk gewoon een soort van enkelband omdoen .
  Daar komt het eigenlijk op neer.

 • boer drenth

  inderdaad .waar zijn de mannen van lto . Let op dit gaat weer grof geld kosten en het leverd weer niets op . maar LTO kijk gewoon weer toe.

 • putten

  eerst maar eens een paar tanken naar Den Haag brengen nu het nog kan zonder gps en daar de parken bemesten of de vijver bij het torentje volpompen.

 • farmerbn

  Stoer maar ze durven niet eens een geel hesje aan te doen.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, als ik zie wat dat gele tuig in België heeft gedaan met Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zou het mij niet in mijn hoofd komen om een geel hesje aan te trekken.
  Als er een steunactie komt voor de vrachtwagenchauffeur wil ik daar wél aan bijdragen, ondanks dat ik zelf geen chauffeur ben.

 • Jan-Zonderland

  Deze kwestie geeft de loonwerksector een ultieme kans om in 1 keer een massa goodwill te scoren bij hun klanten door nu ook op voorhand te zeggen: regering bekijk het maar. Wij zijn solidair met onze klanten en ook wij zitten niet te wachten op grote investeringen die nutteloos en onderhoudsgevoelig zijn. Laat dan de onvolprezen boerendochter maar even lekker nadenken hoe het dan wel moet. De putten moeten ook in 2021 wel leeg, goedschiks of kwaadschiks mevrouwtje.

 • kleine boer

  Jan niet alleen de loonwerker moet nee zeggen maar massaal een NEE deze keer. Voor de rest klopt je reactie 100%

 • Attie

  Zo is het kleine boer, je vraagt je wel af, zou ze nu echt menen dat het zo'n vetpot is die melkprijs van 37 cent...??

Laad alle reacties (70)

Of registreer je om te kunnen reageren.