Home

Nieuws 1 reactie

LTO Nederland wil steun overheid voor brexit-schade

Het Britse parlement heeft een voorlopige oplossing voor brexit met grote meerderheid weggestemd. Dat maakt de onzekerheid ook voor de land- en tuinbouw aan beide zijden opnieuw groter. LTO Nederland wil steun van de overheid voor brexit-schade.

LTO Nederland wil dat de overheid boeren, tuinders en bedrijven financiële steun verleent als ze schade ondervinden door een ‘no-deal-brexit’. ‘Als alle kosten op individuele boeren en tuinders worden afgewenteld, dan gaan er ondernemers omvallen. Voor sommige ondernemers zal de impact zo groot zijn dat steun noodzakelijk is. LTO Nederland wil daarom dat zij aanspraak kunnen maken op de gelden die de overheid heeft gereserveerd ter voorbereiding op een brexit. In de Voorjaarsnota 2018 heeft het kabinet al € 651 miljoen aan reserveringen voor 2018 – 2023 opgenomen”, stelt voorzitter Marc Calon naar aanleiding van het in het Britse Lagerhuis wegstemmen van de overeenkomst die de Britse premier May had gesloten met de EU.

Premier Theresa May - Foto: AFP
Premier Theresa May - Foto: AFP

Tuinbouworganisatie GroentenFruit Huis roept overheden op tot praktische oplossingen. De organisatie vreest vooral de effecten op de logistiek. “De gevolgen van een no-deal-brexit op het gebied van logistiek en oponthoud aan de grens die zijn niet te voorzien. Daar kunnen bedrijven zich niet op voorbereiden”, aldus directeur Gert Mulder.

Onzekerheid rond brexit sterk toegenomen

De onzekerheid rond brexit, dat al over 70 dagen moet plaatsvinden, is verder toegenomen nu het Britse parlement de door premier May voorgestelde ‘deal’ met de EU over de situatie na de 29e maart met overweldigende meerderheid heeft verworpen. In Den Haag en andere Europese hoofdsteden worden de voorbereidingen voor een harde brexit – een ‘no-deal’ – dan ook verder opgevoerd terwijl LTO Nederland waarschuwt voor een chaos.

Als de Britten er intern niet in slagen voor eind maart tot een aanvaardbaar compromis te komen over brexit, dan zal het Verenigd Koninkrijk de EU zonder verdere afspraken verlaten. Dat zal vanaf die datum leiden tot veel technische en fysieke handelsbelemmeringen in de wederzijdse handel. May wilde wel afspraken maken, maar die zijn nu gestrand, in principe op problemen rond het openhouden van de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. “De juridische positie is dat we de EU op 29 maart verlaten zonder deal als de regering geen steun krijgt van het parlement”, verwoordt vakblad Farmers Guardian.

Afblazen brexit een van de opties

De premier wil, als ze een vertrouwensstemming overleeft, uiterlijk maandag vertellen wat ze nu gaat doen. May lijkt nog altijd te hopen op verdere concessies van de EU, maar die hoop is vanuit Brussel direct al de bodem ingeslagen. EU-voorzitter Donald Tusk lijkt zelfs te suggereren dat brexit helemaal afgeblazen moet worden, een idee dat nog altijd werkelijkheid kan worden. Een derde spoor is dat de uittreding voorlopig wordt uitgesteld om toch nog een oplossing te zoeken.

LTO: harde brexit is doemscenario

Voor LTO Nederland is zo’n harde brexit een doemscenario, stelt voorzitter Marc Calon. “De zorgen voor Nederlandse boeren en tuinders nemen toe. Het Verenigd Koninkrijk is onze derde afzetmarkt met een jaarlijkse export van ruim € 8 miljard aan land- en tuinbouwproducten. Nederlandse boeren en tuinders exporteren elke dag naar het VK. Bijvoorbeeld (verwerkte) groenten en fruit, bloemen en planten, vleesproducten (zoals bacon), kaas, eiproducten, aardappelproducten, uien, suiker en uitgangsmateriaal (zaden, pootgoed, plantmateriaal en bomen). Het is daarom cruciaal dat de handel ook na 29 maart ongehinderd door kan gaan. LTO Nederland benadrukt bij haar leden het belang van een goede voorbereiding, maar verwacht ook van de Nederlandse regering dat er praktische oplossingen worden geboden. We moeten voorkomen dat onzekerheid straks omslaat in chaos. Verse producten als tulpen of tomaten kunnen niet een dag in een truck voor de grens stilstaan. De agrarische sector bereidt zich daarop voor, maar het kabinet moet ook klaar staan.”

Onrust bij Britse boeren

Ook bij de Britse boerenorganisaties neemt de onrust verder toe. Voorzitter Glyn Roberts van de Farmers Union of Wales: “Dit is nu precies het scenario waar we zo bang voor waren. De overeenkomst van May was niet ideaal maar volgens ons wel wat er haalbaar was.” Roberts heeft inmiddels zijn bestuur voor crisisberaad bijeengeroepen ‘want de tijd begint wel erg te dringen’.

Ook de National Pig Association vreest dat ‘no deal’ een chaos wordt. Directeur Zoe Davies: “We roepen al vanaf het begin dat we koste wat het kost een no-deal-brexit moeten voorkomen. Dat zou een onaanvaardbare verstoring van de handel in varkensvleesproducten betekenen die een sector met toch al kleine marges verder onder druk zal zetten. De huidige onzekerheid maakt het voor de varkenssector uiterst moeilijk om normaal te functioneren.”

Eén reactie

  • Alco

    De stemming van gisteren was vooraf te voorspellen.
    Wat mij interesseert is hoe de stemming zal zijn: Brexit----No Brexit.

Of registreer je om te kunnen reageren.