Home

Nieuws 4 reacties

Kamer wil sneller hulp voor boer met aardbevingsschade

De Tweede Kamer wil dat er snel een oplossing komt voor agrariërs in Groningen die schade ondervinden als gevolg van de gaswinning.

SP’er Sandra Beckerman, PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en SGP’er Chris Stoffer willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken de maatregelen die de landbouw voorstelt om de problemen sneller op te lossen, overneemt en er snel mee aan de slag gaat.

Sandra Beckerman (SP) en minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) tijdens het debat over de afhandeling van schade en de versterkingsoperatie vanwege de gaswinning. - Foto: ANP
Sandra Beckerman (SP) en minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) tijdens het debat over de afhandeling van schade en de versterkingsoperatie vanwege de gaswinning. - Foto: ANP

Ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Agnes Mulder (CDA) willen snel een oplossing voor de complexe problemen waar de agrosector mee te maken heeft in het aardbevingsgebied. CU wil een agroloket instellen zodat de complexe problemen opgelost kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen om schadeherstel, maar er moet ook asbest gesaneerd worden. Daarnaast zijn er boeren die kampen met lekkende mestkelders, waardoor snel actie nodig is.

SGP vraagt nadrukkelijk om de langstlopende schadezaken als eerste op te pakken, in plaats van dat deze complexe zaken onderaan de lijst met schadeafhandelingen blijven staan.

Onder leiding van Rein Munniksma inventariseerden de agrosector, regionale overheden en maatschappelijk organisaties welke maatregelen genomen moeten worden om de problemen voor de landbouw op te lossen. Wiebes gaat dit rapport samen met de ministeries van landbouw en infrastructuur bekijken en zal er in het eerste kwartaal van dit jaar op reageren. Dat vindt CDA’er Mulder te laat.
Tijdens het 'Debat over de afhandeling van schade en de versterkingsoperatie Groningen vanwege de gaswinning', woensdag 16 januari zei Wiebes snel aan de slag te willen met de aardbevingsschade. De Groningers moeten echt dit jaar gaan merken dat er meer vaart komt bij de schade-afhandeling, zegt Wiebes.

Laatste reacties

 • koestal

  De Kamer wil wel ,maar de minister niet. Die probeert alles weer te rekken.

 • koestal

  Wiebes zegt dit ,Wiebes zegt dat,maar Wiebes doet niks,hij moet opstappen net als Harbers,hij maakt er een potje van

 • koestal

  'De Kamer doet ook niks,gewoon een slappe hap,houden zo de Groningers voor de gek,ver van hun bed show.

 • koestal

  De politici zijn geen knip voor de neus waard,hebben het druk met criminelen en asielzoekers,ja die moeten ze helpen. Dat is nog eens prioriteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.