Home

Nieuws 2 reacties

Geen versnelling uitbetaling btw-teruggaaf

Controles op belastingaangifte kunnen tot gevolg hebben dat ondernemers lang moeten wachten op teruggaaf van btw.

Dat erkent staatssecretaris Menno Snel van Financiën in reactie op Kamervragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders. Snel begrijpt dat ondernemers graag zo snel mogelijk teruggaaf krijgen als ze daar recht op hebben. Met name in branches als de akkerbouw, waar er periodes zijn waar er wel kosten zijn maar minder inkomsten, is snelle teruggaaf gewenst. Het proces versnellen is volgens Snel echter niet mogelijk, vanwege de controles op de teruggaaf. “Ondanks de inspanningen van de Belastingdienst is het niet te voorkomen dat in voorkomende gevallen een langere termijn nodig is om de teruggaafbeschikking af te geven”, aldus Snel.

Procedure

Een ondernemer moet binnen een maand na het afgesproken tijdvak aangifte doen van de omzetbelasting. Meestal wordt de btw-aangifte per kwartaal gedaan, dit kan echter ook per maand of per kalenderjaar. De Belastingdienst beoordeelt en controleert deze aangifte binnen maximaal 8 weken en stuurt een beschikking waarin staat of een ondernemer geld terug krijgt, of moet betalen. De Belastingdienst betaalt volgens Snel doorgaans binnen een week na de beschikking terug, een ondernemers heeft 6 weken de tijd om eventuele extra belasting te betalen. Als hij hier niet aan voldoet, kan een naheffing worden geheven of een verzuimboete worden opgelegd.

Als een ondernemer btw terugkrijgt, zal de Belastingdienst dit binnen een week betalen. Als dit langer dan zes weken duurt, moet de Belastingdienst ook rente vergoeden.

Laatste reacties

  • aardappelboer

    Dat klopt niet helemaal, inderdaad moet je binnen een maand de aangifte doen echter moet je ook voor het eind van die maand betalen dus geen 6 weken de tijd. Terwijl als je een teruggaaf krijgt je altijd langer moet wachten en meestal tussen de 6 en 8 weken duurt voordat de belastingdienst betaald. Komt soms zelfs voor dat als het om grote bedragen gaat ze extra controles doen en het dan nog langer duurt, kun je wel rentevergoeding krijgen maar daar heb je in tijden van geldgebrek niks aan.

  • pinkeltje

    En waag het niet om zelf één dag te laat de afdracht over te maken! Dat is meteen een boete van een andere orde dan de rentevergoeding in omgekeerde richting.

Of registreer je om te kunnen reageren.