Home

Nieuws 8 reacties

Brabant maakt 500 hectare landbouwgrond agroforestry

In de provincie Noord-Brabant wordt 500 hectare landbouwgrond ingericht als agroforestry.

Dat meldt consultant agro-ecologie Piet Rombouts donderdag op het symposium ‘Landbouw en natuur; samen voor een duurzaam buitengebied’. Daarmee is provincie Noord-Brabant koploper in areaal agroforestry in Nederland.

100.000 hectare bos

Staatsbosbeheer wil in het kader van het klimaatakkoord 100.000 hectare bos extra aanplanten om CO2 vast te leggen. “Hier zien wij goede kansen om een substantieel deel als agroforestry in te richten”, aldus Rombouts.

Agroforestry als kringlooplandbouw

Agroforestry is een alternatieve vorm van landbouw waarin natuur en landbouw gecombineerd zijn. “Dit past perfect binnen de kringlooplandbouw: eigenlijk is het systeem op zich al een kringloop”, aldus Rombouts. Bomen kunnen waardevolle mineralen en water dieper uit de grond halen.

“Via het fijne wortelstelstel in de bovenste bodemlagen zijn deze voedingsstoffen direct beschikbaar voor bijvoorbeeld een gewas dat ernaast staat. Bovendien kan men het hout of de vrucht (bijvoorbeeld walnoten of kastanjes) ook oogsten”, laat Rombouts weten. Tot slot kan het voedselrijke blad dat in de herfst valt, gezien worden als bodembemester.

Honderden vormen van agroforestry

Er is geen uniek recept voor agroforestry. “Er zijn honderden vormen van agroforestry, bijvoorbeeld het grazen van vee in populieren-weide bossen of boomgaarden is ook een optie”, zegt Rombouts.

Volgens hem is er momenteel al 50 hectare succesvol gerealiseerd in Noord-Brabant. “Ook andere provincies zijn bezig met agroforestry, maar wij lopen flink voor in Brabant. Boeren veranderen massaal hun bedrijfsplan vanwege de aangekondigde klimaat- en milieuregels.”

Lees ook: ‘Agroforestry biedt Nederlandse landbouw grote kansen’

Foto

 • Areaal koolzaad in Brabant. Brabant wil 500 hectare landbouwgrond inrichten als agroforestry. Nu is dat 50 hectare. - Foto: ANP

  Areaal koolzaad in Brabant. Brabant wil 500 hectare landbouwgrond inrichten als agroforestry. Nu is dat 50 hectare. - Foto: ANP

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ja, massaal maar niet echt. Laat maar eens zien dat een boer van die 50 ha kan leven. Rekening houdend met een aankoopbedrag van 50x 70.000 euro plus aanlegkosten van die bomen.

 • Nieuw.

  @Farmerbn, met wat paddo' en wietplanten in het 50 hectare bos kan een boer een goed inkomen realiseren.

 • agrobosbouwer

  Voor iedere vorm van landbouw bestaan natuurlijk geen honderden maar duizenden vormen, en dat geldt voor agrobosbouw dus ook.

  De FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) hanteert deze definitie voor agrobosbouw: “Agrobosbouw is de collectieve naam voor landgebruikssystemen en -technologieën waarbij houtige meerjarige planten weloverwogen worden gebruikt op dezelfde percelen als éénjarige landbouwkundige gewassen en/of dieren, in een bepaalde ruimtelijke indeling of in een bepaalde volgorde in tijd. In een agro-ecologisch systeem als agrobosbouw vinden er zowel ecologische als economische interacties plaats tussen de verschillende onderdelen.”

  Je zou anders gezegd dus kunnen stellen dat agrobosbouw in essentie het op een (ook klimaat)slimme manier combineren van meerjarige gewassen (zoals bomen en struiken) met éénjarige gewassen (zoals granen of groenten; dan hebben we het over agrobosakkers) of met dieren (zoals koeien, varkens of kippen; dan hebben we het over agrobosweides). De derde en kleinste tak van agrobosbouw wordt gevormd door de boslandbouw, met een opbrengst die uiteenloopt van shiitake tot medicinale kruiden (voedselbossen vallen overigens niet onder agrobosbouw omdat ze geen economisch verdienmodel hebben maar vooral gericht zijn op recreatie en/of educatie). Zie voor meer informatie over agrobosbouw <>.

 • Kelholt

  Eerst Wijnand Sukkel en nu Piet Rombouts. Wie is de volgende van het WUR klasje die hier op boerderij.nl z'n spreekbeurt mag houden over agroforestry?

 • Nieuw.

  Begin de sahara maar vol te planten met bomen, dan ben je pas echt goed bezig met het vergroenen van deze planeet. Met subsidies een paar bomen planten op de kostbare vruchtbare nederlandse bodem kan iedereen, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben.

 • farmerbn

  Hoe lang bestaat de universiteit van Wageningen nu al? En al die tijd heeft die school allerlei voorlichters en proffesoren opgeleid , en juist in deze tijd komen ze met een slimme manier van combineren van meerjarige gewassen met éénjarige gewassen. Wat hebben ze al die tijd daarvoor gedaan? Leugens verkocht?

 • nvanrooij1

  Het is allemaal wel gemakkelijk om met andermans belastingcenten je hobby’s uit te kunnen voeren op de dure Nederlandse landbouwgrond , waarvan elk jaar toch al een behoorlijk areaal afgesnoept wordt .
  Hoezo is de mest steeds moeilijker te plaatsen?

 • 100.000 ha bos erbij. Wie zal er hier voor moeten inleveren? Het zal wel de landbouw zijn, en niet de industrie en huizen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.