Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:30 jan 2019

31 januari deadline derogatie en gegevens mestbeleid

De deadline voor het aanvragen van derogatie voor 2019 komt dichterbij.

In dit bericht is de laatste alinea over bemestingsplan en analyserapporten grondmonsters gewijzigd op 29 januari.

Boeren die in 2019 gebruik willen maken van derogatie moeten dat uiterlijk 31 januari aanvragen via RVO.nl. Het advies is om niet tot het laatste moment te wachten met aanvragen.

RVO.nl geeft aan dat het aanvraagformulier invullen terwijl je internetbrowser Internet Explorer gebruikt, problemen op kan leveren. Het aanvraagformulier voor derogatie werkt volgens RVO.nl het best met Google Chrome of Mozilla Firefox.

Aanvullende gegevens sturen

31 januari is ook de uiterste datum voor het insturen van de aanvullende gegevens over het afgelopen jaar. Dat geldt voor bedrijven die meedoen aan derogatie of een verzoek hebben gekregen om aanvullende gegevens door te geven. Het gaat daarbij onder meer om het doorgeven van eindvoorraden van meststoffen, bezinklagen door varkenshouders, de aan- en afvoer van andere meststoffen dan dierlijke mest, zuiveringsslib en compost (bijvoorbeeld kunstmest). Ook dienen de aantallen dieren per soort en de aan- en afvoer van staldieren doorgegeven te worden. Het doorgeven van aanvullende gegevens over 2018 is een voorwaarde voor derogatie in 2019.

Bemestingsplan opstellen

Een andere voorwaarde voor derogatiebedrijven is dat uiterlijk 31 januari 2019 een bemestingsplan is opgesteld. Daarvoor zijn actuele analyserapporten nodig van grondmonsters. Die rapporten mogen op 1 februari 2019 niet ouder zijn dan 4 jaar.

Inmiddels heeft minister Schouten van LNV een maand uitstel verleend voor grondmonsters en bemestingsplan.

Lees: Uitstel voor grondmonsters en bemestingsplan derogatie

Laatste reacties

 • roelofina10

  volgens rvo moet het bemestingsplan 31 januari klaar zijn en mogen de monsters op 1 februari niet ouder zijn dan 4 jaar ,heel verwarrend dit

 • Wim Esselink

  @Roelof
  Verschil was al vastgesteld, dank voor je opmerking.
  Tekst is inmiddels aangepast volgens de tekst op RVO.nl
  Excuus voor de verwarring.

  Wim Esselink

Of registreer je om te kunnen reageren.