Home

Nieuws 18 reacties

Schouten: Onthul wat supermarkt aan boer betaalt

Misschien moet het ministerie actief via advertenties duidelijk maken hoeveel supermarkten aan boeren betalen, zodat consumenten mede op basis daarvan hun keuze kunnen maken.

Die suggestie deed landbouwminister Carola Schouten maandagavond 10 september in Zwolle bij een discussie over de nieuwe landbouwvisie.

Discussieavond over landbouwvisie

De minister sloeg aan op de persberichten van de Consumentenbond over het goedkoopste huismerk. Volgens haar moet dan ook de vraag gesteld worden hoeveel een boer aan een product verdient.

Schouten ging uitgebreid in op vragen bij boeren en burgers over de landbouwvisie tijdens een discussieavond, georganiseerd door dagblad Trouw.

Lees verder onder de tweet.

Advertentieruimte kopen

Schouten zei dat het ministerie desnoods advertentieruimte moet kopen om duidelijk te maken hoeveel van een product echt bij de boer terecht komt. “Dan kan de consument zelf de keuze maken of hij nog het product wil kopen bij de super die weinig aan de boer betaalt of bij de supermarkt die de boer wel de prijs geeft die hij verdient.”

Alleen al de kennis daarover kan een beweging op gang brengen

Kringlooplandbouw niet alleen voor boeren en tuinders

Het ministerie probeert meer inzicht te krijgen in het aandeel van de boer in de prijs die de consument betaalt. “Alleen al de kennis daarover kan een beweging op gang brengen”, zegt de landbouwminister.

De minister maakte duidelijk dat kringlooplandbouw niet een toekomstbeeld is dat alleen voor boeren en tuinders van belang is. Naast andere ketenpartijen (banken, landbouworganisaties, supermarkten, leveranciers, levensmiddelenindustrie) spelen ook de consumenten een belangrijke rol, zegt de minister.

Lees alles over de landbouwvisie

Kamervragen over aanpak oneerlijke handelspraktijken

De Tweede Kamer ondersteunt de minister in haar idee om meer inzicht te bieden in het aandeel van de boer in de uiteindelijke supermarktprijs. Laura Bromet (GroenLinks) constateerde dat consumenten en supermarkten steeds hoger eisen stellen. “Boeren moeten steeds meer en betere producten leveren, maar ze krijgen niet meer geld”, aldus Bromet, die de minister aanmoedigt om oneerlijke handelspraktijken te bestrijden.

De Kamer heeft wel vragen bij de aanpak van oneerlijke handelspraktijken. De Europese Commissie heeft daarover plannen voorgesteld, die zo mogelijk nog voor volgend jaar moeten worden ingevoerd. D66’er Tjeerd de Groot zegt dat de lijst van oneerlijke handelspraktijken zoals de Europese Commissie die heeft vastgelegd, te beperkt is. De minister zegt dat de lijst aansluit bij een rondvraag van de Europese Commissie. In de lijst staat onder meer dat bedrijven zich moeten houden aan betalingstermijnen en de contractvoorwaarden niet achteraf mogen veranderen.

Complicerend is dat een aantal lidstaten al eigen wetgeving heeft die de Europese Commissie niet wil doorkruisen. De minister denkt dat de aanpak van de Europese Commissie recht doet aan de kenmerken van de lidstaten. “Dit is het beste van twee werelden combineren.”

De minister praat de komende maanden met belanghebbenden verder over de precieze invulling van de regelgeving. “We kunnen hier zelf ook aanvullingen op organiseren”, aldus Schouten.

Foto

 • Foto: Koos Groenewold

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • Tuig

  Krijgt ze ruzie met de grootgrutters. Zie het nog niet gebeuren. Zou wel mooi zijn trouwens.

 • pinkeltje

  Alsof het gros van de consumenten enigszins een idee heeft of 10 cent voor de aardappelen of 35 cent voor de melk voor een boer veel of weinig is. En alsof het gros van de consumenten inzicht heeft in de hele kostenstructuur en alle trammelant die er aan te pas komt om de tent te runnen van de diverse ketens? Bovendien koopt de supermarkt vrijwel niks direct van boeren dus dat wordt nog een ingewikkelde uitzoekerij!

 • wmeulemanjr1

  Volgens mij is die discussie in het verleden al eens gevoerd over de supers, zinloos!

 • pinkeltje

  Het nieuws van vandaag: aantal miljonairs groeit weer in Nederland. "Miljonair vaak boer" kopt de Telegraaf. Dat gaat helpen om begrip te krijgen van de meerderheid van het Nederlandse volk dat meent dat het tijd wordt dat ze nu ook eens op hun bankrekening moeten gaan merken dat het beter gaat met de economie!

 • gjh

  wanneer komt Schouten met een oplossing dat de boeren uitgebuit worden door de grootgrutters. Tot heden is er geen goede oplossing. Alleen maar roepen en geen resultaat.

 • Bolder01

  Onderzoekje hier onderzoekje daar , het is al jaren bekend ,Maar carola het is zo, VEEL BELOVEN EN WEINIG. GEVEN DOET EEN GEK EN EEN BOER IN VREUGDE LEVEN

 • Marco22

  Carola kan Maandagmorgen direct bij Mark (Unilever) Rutte op het matje komen .
  Dat dit niet de bedoeling is. Mensen moeten genoeg geld overhouden voor leuke dingen zoals vliegreizen en auto rijden nieuwe plasma schermen ed.
  Dat Rutte's dividendvrienden nu niet de kosten van de boertjes gaan betalen. uhg

 • farmerbn

  Supermarkten én tegenstanders van de landbouw willen juist een lage prijs voor landbouwproducten. Misschien 5% van de consumenten willen een hogere prijs betalen. Consumenten gaan massaal bij trivago kijken wat de goedkoopste hotelkamer is dus consumenten reageren anders dan burgers. Meer geld naar de boeren kan maar op twee manieren.1) grenzen dicht voor producten die geproduceerd zijn op een manier die je niet wilt en 2) een soort btw-systeem opzetten waardoor de consument een bedrag betaalt direct aan de boer. Dus niet aan de tussenhandel of de cooperatie.

 • Gerd

  De Marge bi Aldi pro kg botter 72 cent in Duitsland

 • Maas1

  @farmerbn dat denk ik ook dat je het moet zoeken in een vorm van klimaat toeslag die geheven wordt over producten die voldoen aan bepaalde criteria.Dergelijke belastingen worden ook geheven op Energie en Vervoersmiddelen. De grenzen sluiten kan niet,dat betekent de doodssteek voor de economie.Europa is ooit ergens begonnen en is uit gerold,dat zal met dit ook het geval kunnen zijn.

 • Firma Vellenga

  Pinkeltje heeft het goed in de gaten. Zo werkt dat bij de consument. Laten ze ons nu maar gewoon een eerlijke prijs betalen en verder zoeken de supermarkten het onderling maar uit.

 • gradje1966@

  Gewoon de minimum prijzen weer instellen en per jaar met de inflatie bij stellen .
  Deze prijzen moeten zo hoog zijn dat een gemiddelde boer minimaal Jan Modaal kan verdienen voor al zijn inzet

 • dwarse geit

  Carola ambieert in ieder geval geen commissariaat bij ahold,unilever of zo. Als ze echt haar zin krijgt(soms lukt vrouwen dat) zullen grootgrutters er niet blij mee zijn. En de consument? hij blijft zoeken naar de laagste uitgave voor het volle boodschappenkarretje. En de boer, hij ploegde voort!

 • Maas1

  Toch zit er een gevaar in de systematiek de visie van de minister, het moet consistent en continuïteit in zich dragen, het kan niet zo zijn als de knoppen naar links gaan dat het gehele systeem zich tegen ons keert! De visie is een stip aan de horizon geef ons dan ook het vertrouwen daarin!

 • jos.veendrick1

  De supermarkten gaan gewoon in het buitenland kopen. Zijn we nog verder van huis.

 • Maas1

  Tja dan is de zelfvoorzienigheid ook in een klap weg geconcurreerd.Toont aan dat zoiets dergelijks als dit minimaal Europees geregeld moet worden.

 • kakelvers

  Inderdaad zou een toeslag niet verkeerd zijn. Een toeslag voor weidemelk, de diverse soorten eieren, zoals uitloop, biologisch, 1-2 of 3 sterren, noem maar op. Al die extra eisen vragen extra investeringen van de boer en dat mag/moet betaald worden. Investeringen zoals verplicht douchen, verplichte NEN keuringen, brandveiligheid, luzernebalen los, ongekapte snavels, pikblokken, verplicht 5 meter naar buiten kijken voor een kip enz enz moeten terugverdiend worden. Het stapelt maar op, steeds sneller en sneller.

 • Zuperboer

  Schouten de advertentie al klaar?!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.