Home

Nieuws 5 reacties

Mogelijk toch vrijstelling belasting weersverzekering

Voor de behandeling van het belastingplan moet duidelijk zijn of er een vrijstelling van de assurantiebelasting kan komen voor de brede weersverzekering.

Dat heeft de Tweede Kamer vrijdagavond 21 september uitgesproken.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij bracht de assurantiebelasting op de brede weersverzekering aan de orde. Hij kreeg steun van CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma voor een motie waarin het kabinet wordt gevraagd te bezien of in Nederland een vrijstelling van de assurantiebelasting voor de brede weersverzekering verwezenlijkt kan worden.

Vrijstelling ook in andere EU-landen

In de motie wijst Van der Staaij er op dat in andere Europese landen ook zo’n vrijstelling geldt. Volgens Van der Staaij maakt de hoge assurantiebelasting de verzekering onaantrekkelijk, terwijl de verzekering juist van belang is om de kwetsbaarheid van landbouwbedrijven voor extreem weer te beperken.

Laat ons wel ruimte krijgen bij de manier waarop we dat gaan doen

Premier Mark Rutte zei bij de Algemene Politieke Beschouwingen dat hij aan de wens van de Kamer tegemoet wil komen, maar hij vraagt wel ruimte in de wijze waarop dit moet gebeuren. De motie vraagt om een vrijstelling van de assurantiebelasting. “Laat ons wel ruimte krijgen bij de manier waarop we dat gaan doen, want daar zitten we nog mee te hannesen”, aldus de premier.

Brede steun in Kamer

Bij de stemming kreeg de SGP/CDA-motie steun van de 4 coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 en de oppositiepartijen SP, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP, Forum voor Democratie en PVV.

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  @Jaco Geurts. Welke steun bedoel je eigenlijk? Dat we als boeren collectief de schade mogen dragen van falend waterkwantiteitsbeheer van de waterschappen omdat men de oren laat hangen naar natuurorganisaties? Omdat vismigratie belangrijker is dan landbouwgerelateerd waterbeheer? En een beroep op gevolgschade vervolgens bij de rechter bot vangt omdat deze schade anderszins (via de Brede Weersverzekering) verzekerbaar is?

  Kennelijk ben ik een roepende in de woestijn, maar ter verheldering kun je me juist daarom misschien uitleggen waarom de premie van de Brede Weersverzekering wel gesubsidieërd wordt, en bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet. Behalve de boeren zouden ook heel veel andere MKB’ers/ ZZP’ers een bijdrage in de kosten van deze (arbeidsongeschiktheid)verzekering omarmen.

  Mocht je hierop geen antwoord weten, zou je de agrarische sector dan een plezier willen doen om dit als Kamervraag in te brengen en de reactie van de Minister naar Boerderij te sturen ter publicatie? Alvast mijn dank hiervoor.


 • koestal

  En dat de eerste 30% van de schade voor eigen risico is,dan blijft er weinig van de uit te betalen schade voor de boer over.

 • joost.stallen1

  @melkveehouder ...van falend waterkwantiteitsbeheer...
  Moeten de waterschappen ook de neerslaghoeveelheden gaan regelen?

 • melkveehouder .

  @joost.stallen1 Nee, wel een adequate afvoer ervan.

 • koestal

  de boer krijgt toch niks,het geld gaat naar de hoge heren

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.