Home

Nieuws 18 reacties

Minister wijst risicogebieden mestfraude aan

Minister Carola Schouten van landbouw heeft haar strategie voor de aanpak van mestfraude naar de Tweede Kamer gestuurd.

Schouten vergroot en verbetert de capaciteit voor uitvoering, toezicht en handhaving van de mestregels bij de NVWA en bij RVO.nl. De aanpak is risicogestuurd, waarbij risicogebieden zijn aangewezen waar de kans op mestfraude het grootst is.

Risicogebieden

De toezichts- en handhavingscapaciteit wordt gericht ingezet op gebieden waar het risico op overtreding van de regelgeving het grootst is. Dit gebeurt op basis van analyses van de markt. Het ministerie heeft hierop gebieden in het land en delen van de mestketen aangewezen waar het risico op overtredingen het grootste is. De Peel, De Gelderse Vallei en Twente zijn aangewezen als risicogebieden.

Deze gebieden zijn aangewezen op basis van de hoeveelheid beschikbaar landbouwareaal, de hoeveelheid mestoverschot, de oppervlakte mais en de oppervlakte zand- en lössgrond in het gebied. De hoeveelheid mestoverschot en oppervlakte maisland tellen 5 keer zwaarder bij het bepalen van risicogebieden dan de andere parameters.

Versterking van aanpak

De versterkte handhavingsstrategie richt zich op het aanpakken en uitbannen van overtredingen bij de aanwending, transport en verwerking van mest. De versterking van de aanpak moet vooral komen uit betere samenwerking tussen verschillende toezichthouders en slimmer gebruik van moderne technieken. Ook zal informatie beter uitgewisseld worden en zullen er gezamenlijke handhavingsacties komen.

Voldoen aan voorwaarde Europese Commissie

Met het plan wil Schouten voldoen aan de voorwaarde die de Europese Commissie stelde voor een eventuele nieuwe derogatie. Brussel gaf Nederland dit jaar voor slechts 2 jaar derogatie op de mestnormen in plaats van voor 4 jaar. Om voor een nieuwe derogatie in aanmerking te komen moet Nederland de mestfraude aanpakken. Schouten zegt dat hiermee te doen. Ze verwacht op korte termijn een derogatieverzoek voor 2020 – 2021 naar de Tweede Kamer te sturen.

Sectorplan aanpak mestfraude

De versterking van de handhaving van het mestbeleid is onafhankelijk van het sectorplan voor de aanpak van mestfraude. Schouten benadrukt dat ze voortvarende uitvoering van het sectorplan om mestfraude tegen te gaan cruciaal vindt. “De aanpak van fraude met mest is immers allereerst de verantwoordelijkheid van de sector zelf is”, schrijft ze in haar brief aan de Tweede Kamer.

Controles NVWA

De NVWA heeft in 2017 4.117 controles op het mestbeleid uitgevoerd. Bij deze controles zijn 374 rapporten van bevindingen opgemaakt, dat heeft geleid tot 731 bestuurlijke boetes. Daarnaast zijn door de NVWA in het strafrecht 63 processen-verbaal opgemaakt, die aan het OM zijn verzonden. De NVWA heeft 53 bestuurlijke strafbeschikkingen milieu opgemaakt, die zelf via Team Bestuurlijke Maatregelen (TBM) zijn afgehandeld. De overtredingen variëren van administratieve onvolkomenheden tot fraude.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  En krijgen we nu Strontcomiezen die net als vroeger de (boter) pardon strontsmokkel de kop in moeten gaan drukken.

 • Gebageit

  Postcode discriminatie!

 • koestal

  Postcode loterij of Den Haag binnenhof

 • veelust

  Is er al in beeld welke en hoeveel mestfraude gepleegd is of is dit net als de tweelingfraude ook nog steeds onbekend

 • Kelholt

  Schouten is weer eens helemaal de weg kwijt. Ze wijst gebieden aan op basis van de hoeveelheid beschikbaar landbouwareaal, de hoeveelheid mestoverschot, de oppervlakte mais en de oppervlakte zand- en lössgrond in het gebied.
  ZE HOEFT MAAR TE SELECTEREN OP ÉÉN EIGENSCHAP: WATERKWALITEIT!

 • kloot

  veel respect voor Carola

 • kloot

  de beste minister ooit ze schap het wel vr gr ik

 • kloot

  we hebben noch nooit een betere minister gehad super carola

 • mtseshuis

  Nou, De Koning, u valt in herhaling. Ook nog eens totale onzin wat u schrijft: De linkse ambtenaren hebben Carola Schouten nog beter in de macht dan dat ze van Dam hadden. Ze zou belangrijke zaken als hoofdprioriteit moeten stellen en eens openheid te geven van werkelijke fraude, zowel op mest als op I&R gebied. Dit zal ze ook nooit doen, want er is maar weinig aan de hand, men zou willen dat overal de regels zo goed nageleefd zouden worden als in de landbouw...
  Kansloos en diep triest!

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Leslie

  Putten leeg maken en hennep erin dat is wat dit kabinet wil. Hennep is groen en duurzaam. Wat een waardeloze minister. Als ze niet strenger optreed tegen AVP is er volgend jaar helemaal geen mest.

 • massan

  Wat een waardeloze minister. Heeft werkelijk niets geleerd van haar gestuntel bij de I&R-fraude. Zet nu weer heel de veehouderij weg als een stelletje fraudeurs.

 • Bennie Stevelink

  Schouten doet met de aanpak van mestfraude niet anders dan de AIVD en de politie doen met de aanpak van moslimterrorisme: hun aandacht richten op risicogroepen. Ze hebben bij ons in het dorp nog nooit onderzoek gedaan naar mogelijke ontwikkeling van moslimterrorisme. De aandacht richt zich op wijken waar veel moslims wonen of op personen die bepaalde moskeeën bezoeken of een poging hebben gedaan naar Syrië af te reizen en hun vriendenkring.

  Boeren die abnormaal hoge waarden in mestmonsters hebben of zaken doen met bepaalde intermediairs of in gebieden wonen met groot mestoverschot.

 • kleine boer

  bennie kijk even door de dagbladen vandaag en verbaas je waar de kantoren van de terroristen staan....

 • kootst

  Wat goed van haar : " Ze verwacht op korte termijn een derogatieverzoek voor 2020 – 2021 naar de Tweede Kamer te sturen."
  Waarom maar voor 2 jaar ??
  NL maakt het zich keer op keer onnodig moeilijk door te weinig te vragen en zichzelf te strenge eisen op te leggen om maar het " Beste kindje van de klas" te zijn

 • A1967

  Bennie#, onzin, Rutte heeft tijdens de vergadering in discussie met Wilders duidelijk aangegeven, dat ze niet speciaal op de Islam gaan letten. Het kabinet wil niet stigmatiseren. Blijkbaar geldt dit niet voor dit rechts kabinet als het om boeren gaat. De boeren hebben dit alleen zelf nog niet in de gaten.

 • Peerke1

  Of toch discriminatie. Je zult maar op de verkeerde postcode wonen.

 • 344412

  Fraudeurs en rommelaars zadelen de rest op met steeds strengere normen en gedetailleerde regels. Aanpakken, of ze nou in Friesland of Brabant zitten mag niet uitmaken.

 • Kelholt

  @344412 Nee, je bedoelt waarschijnlijk mestfraudeurs worden onterecht gebruikt als excuus voor steeds strengere normen en gedetailleerde regels.
  Zoals je misschien weet wordt er wel flink gefraudeerd met uitkeringen en belastingen. Gelukkig scherpen het UWV en de Belastingdienst ook continu de regels aan en zijn ze keigoed en keihard in het aanpakken van fraudeurs Toch?
  Als een van deze diensten bij fraudebestrijding zou gaan profileren dan staat de halve Tweede Kamer op z'n achterste benen!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.