Home

Nieuws 9 reacties

Mestexport fors lager in eerste helft 2018

De export van dierlijke mest is in het eerste halfjaar van 2018 fors lager dan in de eerste helft van 2017. Tot en met 30 juni ging 16,6 miljoen kilo fosfaat de grens over in dierlijke mest, dat is bijna een kwart minder dan vorig jaar in dezelfde periode.

Vooral naar Duitsland ging fors minder mest blijkt uit cijfers van RVO.nl op basis van verwerkte vervoersbewijzen dierlijke mest.

De afzet naar Duitsland daalde met ruim 40% naar 7,1 miljoen kilo fosfaat. Aanscherping van de mestregels in Duitsland en de slechte weersomstandigheden zijn de belangrijkste oorzaken. De afzet van mest naar België steeg weliswaar met 7%, maar dat is niet voldoende om de daling in Duitsland en in minder mate Frankrijk te compenseren.

Minder mengmest de grens over

De afzet van de categorie mengmest daalde in de eerste helft van dit jaar met ruim een kwart naar 8,6 miljoen kilo fosfaat tegen 11,8 miljoen kilo fosfaat in de eerste helft van 2017. Daaronder vallen allerlei soorten gemengde en bewerkte mest, zoals pluimveemest met dikke fractie van varkensmest. De export van varkensmest daalde met 16% en kwam uit op 3,5 miljoen kilo.

Mengmest naar Frankrijk: meer tonnen, minder fosfaat

Hans Verkerk, secretaris meststoffendistributie van Cumela Nederland, spreekt van een ‘heel forse daling.’ De belangrijkste oorzaak is volgens Verkerk de aangepaste regelgeving in Duitsland. Maar ook is er een duidelijk daling zichtbaar in gehaltes, met name in de export van mengmest naar Frankrijk. De tonnen stijgen wel, maar er zit relatief minder fosfaat in. De derde oorzaak is het slechte weer in de belangrijke afzetgebieden.

Minder mest afgezet door slecht weer

Op de binnenlandse mestmarkt is ook duidelijk minder mest afgezet in het eerste halfjaar door slecht weer. Vooral de afzet van varkensmest daalde binnen Nederland. De afzet is wel ingehaald in juli en augustus, maar niet volledig schat Verkerk in. De achterstand in de mestexport zal sowieso niet volledig ingehaald worden. Het betekent in ieder geval dat de mestexport over heel 2018 duidelijk lager zal zijn dan in 2017.

Laatste reacties

 • john***

  er komt ook 5 miljoen kg minder fosfaat uit rundveemest dit jaar door de verdwenen koeien.. volgens mij zijn er geen problemen.

 • kiepel

  Waar is die varkensmest nu? Hebben de varkensboeren zo'n grote mestputten?
  Of komt er dit najaar nog een mestexplosie?

 • Mtstermors1

  Putten zitten allemaal nog vol. Is ook een groot probleem. Als er niet wat verdient word kun je het ook niet af voeren. Rundveehouders klagen altijd wel maar ze moeten zich schamen. Die hebben het zo slecht nog niet

 • Mtstermors1

  Ja ik melk zelf en heb ook varkens. Dus kom maar met jullie reacties.

 • Koen Franken

  Ja klopt exact , putten zitten overal vol , en wat ik ervan hoor is dat er eerst betaald moet worden voordat er mest word afgehaald . Dan moeten wij inderdaad maar eens stoppen met klagen .

 • RIEN65

  Wat een onzin de melkveehouders niet mogen klagen. Geven de varkensboeren dan iets om een koeienboer?
  Wij betalen toch ook voor mestafzet.

 • melkveehouder .

  Misschien druppelt langzaam het besef door welke sector het meeste belang had bij behoud van derogatie.....en nog baat het kennelijk niet als de putten inderdaad vol zitten.

 • farmerbn

  Gisteren een briefje van de franse landbouwvoorlichting gekregen met de veranderde mestwetgeving. Wij mogen vanaf dit jaar van 1 juli tot 15 januari 250 kg N uit mest op ha bouwland brengen en 300 kg N uit mest op ha grasland. Ook de uitrijperiodes zijn versoepeld: Drijfmest op gras tot 15 november en compost/stalmest tot 15 december. Op bouwland afh van groenbemester of niet 15 november of 30 september. Brussel vindt het goed dus het ligt allemaal aan Den Haag.

 • Loren

  Ze weten hoe ze moeten produceren, maar ze kunnen niet verkopen. Ik raad u aan om alle marketing te doen. Ten minste vervelend om het logo te maken <>

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.