Home

Nieuws 16 reactieslaatste update:25 sep 2018

Glyfosaat mogelijk ook schadelijk voor de bij

De onkruidbestrijder glyfosaat heeft mogelijk ook gezondheidseffecten op honingbijen.

Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Texas in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Verstoring bacterieleven darmen

Volgens het onderzoek kan de onkruidbestrijder bacterieleven in de darmen van de bij verstoren. De bacteriën spelen een rol bij de bescherming van de bij tegen ziekteverwekkers en draagt bij aan de groei van de bij.

Bijen die werden blootgesteld aan het gewasbeschermingsmiddel vertoonden een hogere sterfte dan een controlegroep.

Lees ook: Bayer standvastig over glyfosaat

Laatste reacties

 • Alco

  Er staat: "Bijen die werden blootgesteld aan het gewasbeschermingsmiddel."
  Echter als in de landbouw een veld bespoten wordt, gaat een bij echt niet op zo'n veld honing zoeken.
  Een imker vertelde me eens dat naast zich aardappels verbouwd werden, achter zich lelies en aan de andere kant graan.
  Ze gingen toen echt niet op die velden zitten als er 's morgens gespoten was.
  "Blootgesteld" kun je weer doen zoals je de uitkomst graag wilt zien.

 • farmerbn

  Nepnieuws mogelijk ook schadelijk voor het hart.

 • Zuperboer

  Op de NPO was onlangs een interessante documentaire te zien over een groep imkers die in samenwerking met o.a. BEJO-zaden de bij middels een fokprogramma willen wapenen tegen de Varoa-mijt. Dit was een eye-opener, want hier werd volmondig toegegeven dat de bijensterfte wereldwijd hierdoor wordt veroorzaakt en dat het 5 voor 12 is om iets te doen. Wellicht dat de heer Rutte hier ook een kleine financiele bijdrage kan doen, want deze mensen doen niet aan stemmingmakerij, maar stropen de mouwen op en pakken voor eigen kop een probleem aan dat de hele wereldbevolking in zijn voortbestaan bedreigt. Immers geen bestuiving, geen oogst. Een heel andere benadering dan de linkse kliek(incl. de media) die 24/7 bezig is de landbouw te besmeuren.

 • koestal

  Hier is langs de weg op veel plaatsen honing te koop,de grootste vijand van de bij is de Varao-mijt. Vraag het maar aan een imker.

 • egbert

  In Nederland zijn geen glyfosfaat resistente gewassen wordt dus nooit over bloeiende gewassen gespoten.alleen over klijn ongewenst gewas wat veelal niet bloeid

 • Bennie Stevelink

  @egbert heeft volgens mij het juiste punt te pakken. Als glyfosaat werkelijk van invloed is, zou de bijenstand in Noord en Zuid Amerika veel slechter moeten zijn dan in Europa. In Europa hebben we een veel beperkter en ander gebruik dan in Noord en Zuid Amerika.
  Als er geen verschil is in bijenstand, laten de onderzoekers dan eens uitleggen hoe zij dat rijmen met hun glyfosaattheorie.

 • Gerd

  <>

 • gvandenbelt1

  Bij ons gebruikt natuur monumenten het nog om vogelkers te bestrijden dus zal wel meevallen

 • Gat

  @alco, heb zelf perceel aardappels 20 keer bespoten langs bijenkasten die 2 meter langs perceelsrand stonden. Van tevoren was het grasland met glyfosaat dood gespoten. Eind van het jaar toch niks gehoord van de imker

 • farmerbn

  @gat , zou die imker dood zijn?

 • agratax(1)

  Laten we het artikel goed lezen, dan lezen we dat Glyfosaat negatieve uitwerking heeft op de darm flora, die weer verantwoordelijk is voor de bestrijding van ziekte verwekkers (bv. varoa mijt en andere parasieten). Hiermee zijn we op het punt aangekomen van Varoa resistente bijen en daarmee is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen veilig gesteld tot dat er een andere vijand de overhand neemt. Zolang BEJO zaden veilig kan werken met gewasbescherming en toch te bijen spaart (voor zolang het duurt) is iedereen gelukkig. Laten we eens de grootste bedreiging van de aarde (de mens) onder de loupe nemen en proberen hier een oplossing voor te vinden.

 • Mfb

  Het lijkt mij logisch dat het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen schadelijk is voor de flora en fauna. Daar is het middel immers voor bedacht.
  Zaak is dus om het zo weinig mogelijk te gebruiken. We kunnen er echter nog niet zonder maar doel moet zijn om het wel zo ver te krijgen.
  De ontwikkeling van middelen die niet doden maar wel afschrikken is daar een mooi voorbeeld van!

 • farmerbn

  Agratax gaat al de fout in. Er staat mogelijk en hij neemt al aan dat het zo is.

 • haverboer1

  Het patent van glysofaat is er al een tijd af en het wordt nu door diverse producenten gemaakt voor lage prijzen.
  De winstmarge is daardoor minimaal.
  Als je dan als producent een balletje opgooit dat het schadelijk is voor het milieu, mens en dier, gaat dat onrendabele product er vanzelf uit.
  Als je dan als fabrikant, een nieuw middel met soortgelijke werking, in de ijskast heb staan met een patent er op, kan je daar goed geld voor vragen.
  Aandeelhouders ook weer blij.
  De boer is weer de pineut.

 • ENDE902

  Zou de slechte bestuurlijke kwaliteiten die we de laatste jaren in dit land meemaken ook door glyfosaat veroorzaakt zijn?

 • Peerke1

  Elk medicijn heeft bijwerkingen. Heel veel mensen slikken handenvol medicijnen elke dag weer en negeren de bijwerkingen. We laten onze auto en vliegtuigen toch ook niet stilstaan. De meeste mensen genieten en klagen graag over de boeren.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.