Home

Nieuws 7 reacties

CO2 uitstoot in 2017 vrijwel gelijk aan 1990

De uitstoot van het broeikasgas kooldioxide bedroeg in 2017 163,3 miljoen ton. Dat is net iets meer dan de 163,1 miljoen ton in 1990. De uitstoot van het belangrijkste broeikasgas is daarmee vrijwel gelijk aan een kwart eeuw geleden, terwijl de sectoren die de uitstoot veroorzaken steeds groter zijn geworden.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) samen met het RIVM en Emissieregistratie op basis van voorlopige cijfers.

De landbouw is goed voor een uitstoot van 8,9 miljoen ton CO2 in 2017, net iets meer dan in 1990. De landbouw is daarmee in 2017 goed voor ruim 5% van de totale uitstoot van CO2.

Lees verder onder de grafiek.

Wegverkeer stoot meer uit

Energiebedrijven stootten in 2017 22% meer CO2 uit dan in 1990 bij een elektriciteitsproductie die 54% hoger ligt. De CO2-uitstoot van het wegverkeer steeg met 12% ondanks een veel grotere stijging van het aantal gereden kilometers. Vooral in de laatste 10 jaar zijn auto’s zuiniger geworden.

Verwarmen woningen

Flink gedaald is de CO2-uitstoot in de zogenoemde ‘gebouwde omgeving’ met een afname van 17%. Het verwarmen van woningen en bedrijfsgebouwen kost veel minder energie onder meer door betere isolatie en meer HR-ketels. Grote industrieën zoals chemie, aardolie en basismetaal hebben hun CO2-uitstoot eveneens flink verminderd.

Lees verder onder de grafiek.

Methaan en lachgas

De totale uitstoot van broeikasgassen, uitgedrukt in CO2, is in 2017 gedaald naar 193 miljoen ton, dat is 13% minder dan in 1990. Andere broeikasgassen zoals methaan (CH4) en lachgas (N2O) wordt omgerekend naar zogenoemde . De bijdrage van methaan en lachgas aan het broeikaseffect is per ton groter dan van CO2. De omrekenfactoren zijn respectievelijk 25 voor methaan en 298 voor lachgas.

Lees verder onder de grafiek.

Totale uitstoot landbouw

De uitstoot van methaan en lachgas vanuit de landbouw is in 2017 respectievelijk 10% en 38% gedaald ten opzichte van 1990. De totale uitstoot van de landbouw (omgerekend naar CO2-equivalenten) komt in 2017 uit op 28,5 miljoen ton. Dat is 16% minder dan in 1990 en goed voor bijna 15% van de totale uitstoot van broeikasgassen in 2017.

1990 is het referentiejaar waarop de reductiedoelstellingen voor broeikasuitstoot zijn gebaseerd. In het regeerakkoord is als doel gesteld dat in 2030 de uitstoot 49% lager is dan in 1990.

Laatste reacties

 • K.W. de Jong

  Jammer dat de opname van CO2 door planten nog steeds niet word meegerekend in bovenstaande berekeningen (de landbouw is de enigste sector die CO2 omzet naar O2 via fotosynthese!), dan komt de landbouw dicht bij de 0% CO2 uitstoot.
  Lijkt mij ook mooi passend bij de kringlooplandbouw die onze minister nu voor ogen heeft!

  Word het niet eens tijd dat "Boerderij" (Wim Esselink) daar eens wat meer aandacht aan besteed?

 • Alco

  Ja de Jong. Daar hameren we al zo op.

 • kleine boer

  gewoon net als in zwitserland geld vragen voor gewassen die co2 opnemen...

 • veldzicht

  De landbouw is goed voor 5% van de CO2 uitstoot,maar daarvoor moeten wel 17 milj. mensen 3x per dag eten +nog eens zoveel in het buitenland,en dan laat ik de CO2 opname door landbouw gewassen nog maar even buiten beschouwing.
  Wanneer krijgen de boeren een schouderklopje van de politiek en milieubeweging in plaats van bakken stront over zich heen?(zal wel nooit gebeuren!)

 • Firma Vellenga

  Oei, bakken stront.... Maar zoals ik al eens eerder melde wij wonen hier vlak bij het Leeuwarder vliegveld. Hier stijgen elke dag zoveel vliegtuigen op, elke aanleiding gebruiken ze om maar weer op te mogen stijgen. Afgelopen weekend mocht dat omdat er in Dokkum een feestje was.... Het moest een soort eerbewijs zijn aan de mensen van weleer. Ik denk alleen maar hoeveel koeien moeten wij hierdoor weer inleveren....

 • Alco

  Alle sectoren zoals de luchtvaart hebben goede belangenbehartigers.
  Wij hebben het LTO!!!!!!!

 • veldzicht

  @alco,Zo lang we hier alleen maar een beetje lopen te mopperen,buiten de boeren leest geen mens het,gebeurd er niets.Het is jammer dat het nooit in de landelijke dagbladen of actualiteitrubrieken staat.Ook BOERDERIJ mag wat mij betreft wel wat meer op de trom slaan met een mooie blikvanger op de voorpagina.wordt in ieder geval meer gelezen als hier op deze site.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.