Home

Nieuws 9 reacties

Boer moet vee zelf beschermen tegen wolf en hond

Veehouders zijn zelf verantwoordelijk voor de bescherming van vee tegen wild en huisdieren, zoals wolven, vossen en honden.

Dat schrijft minister Carola Schouten van landbouw in antwoord op Kamervragen van de VVD. De partij maakt zich zorgen over de gevolgen van de vestiging van de wolf in Nederland.

40 gevallen van schade door wolven

Sinds maart 2015 zijn er 40 bevestigde gevallen van schade aan vee door wolven. Schouten wijst erop dat uit onderzoek blijkt dat er door honden en vossen jaarlijks 4.000 tot 13.000 schapen worden gedood of verwond.

Schade door wolven volledig vergoed

De wolf is een beschermde diersoort en provincies zijn verantwoordelijk voor de afhandeling van faunaschade. Bij een melding moet worden vastgesteld of de schade inderdaad door een wolf is ontstaan, waarna de schade wordt getaxeerd. De schade veroorzaakt door wolven wordt, anders dan bij andere wildschade, volledig vergoed, aldus Schouten.

Beschermde diersoort

Wettelijk is het niet toegestaan om wolven te verjagen, vangen of doden, omdat het een beschermde diersoort is. Provincies mogen dit alleen doen als de volksgezondheid in gevaar komt, bijvoorbeeld als er sprake is van hondsdolheid.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Mevr. Schouten maakt een denk fout als het gaat over honden. Verwilderde honden mogen afgeschoten worden en voor loslopende honden blijft de eigenaar verantwoordelijk, Helaas de wolf heeft geen eigenaar maar is bovendien beschermd door de overheid. Nu moet de rechter maar uitmaken wat beschermd door overheid en "beschermd" door eigenaar betekent voor de aansprakelijkheid bij schade. Als een hond schade berokkend is de kans groot dat de eis tot opsluiting
  of liquidatie volgt.

 • kleine boer

  4000tot13000 tis nog al een verschil....

 • Kelholt

  4.000 of 13.000 wat maakt het uit? Carola doet niet zo moeilijk over een paar duizend meer of minder. Hoeveel boeren werden er door haar ook alweer beschuldigt van tweeling fraude en hoeveel zijn het er uiteindelijk geweest?

 • 8911077012

  zijn schapen geen beschermde dier soort?????
  en op welke manier beschermen als ze natuur gebieden begrazen voor het onderhoud daar van
  komt Carola daar met bordje bij zitten deze grazen names en voor staatbos beheer wolf graag een perceel verder ??????
  schapen houders laat ze het voor taan lekker zelf uit zoeken met zulke percelen

 • el

  De lekker dier leden kunnen wacht houden bij de schapen kuddes!

 • Firma Vellenga

  Ik denk ook aan de honden als beschermingsmiddel. De hond en de wolf moeten dus in gevecht gaan tot er 1 het opgeeft/dood gaat. In wat voor wereld komen we terecht....ik hoop echt dat er binnenkort een mens wordt aangevallen door de wolf. Dan is hij weer snel uit Nederland weg.

 • Eppie113

  Als de boer zijn vee zelf moet beschermen, laat hem dan ook zelf weten hoe !

 • Jan-Zonderland

  Er is maar 1 manier en dat is de wolf blauwe bonen voeren.
  Laten we wel wezen: in het ergste geval 13000 schapen wreed verscheurd tot de dood er op volgt. Dat moet je niet willen en het kan allemaal voorkomen worden. In Nederland is domweg geen plaats voor wolven, hoe graag een zeer kleine groep mensen dat ook anders wil zien.

 • Dirk,

  Als een valsgemaakte pitbull een keffertje dood bijt of een kind verwond wordt alles in het werk gesteld om hem te eutinaseren ,en de eigenaar draaid dan voor de schade op ,ik verwacht niet dat de overheid ,als verandwoordelijke dat in het geval van de wolf ook doet , vandaar dat ik alvast wat blauwe bonen klaar heb liggen
  De overheid verplicht mij namelijk dat ik zorgdraag voor het welzijn van m,n dieren. 13000 schadevergoedingen a 300 is 390.000, plus de ambtelijke kosten door mij laag ingeschat op 400.000 ,kom je toch al snel op grofweg 800.000 ,mooi bedrag voor een dier dat niemand ziet , en alleen maar tot last is ! Alleen een rijk land kan zich deze luukse veroorloven ,lieve zorgbehoevende in nederland

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.