Home

Nieuws 18 reacties

Belangenbehartigers ontevreden over fosfaatbrief Schouten

“Een fosfaatbrief met geen of weinig antwoorden. Het is een nietszeggende brief.”

Er komen geen versoepelingen in het fosfaatrechtenstelsel. Geen lease zonder afroming, geen extra ruimte voor knelgevallen, geen overheveling van fosfaat tussen sectoren. Dat schreef minister Schouten aan de Tweede Kamer op 14 september. Belangenbehartigers LTO en NMV reageren teleurgesteld. Ook over de trage afhandeling van bezwaren: 50% van de bijna 6.800 bezwaren tegen de fosfaatbeschikkingen is inmiddels afgehandeld volgens Schouten.

LTO vleesveehouderij

LTO vleesveehouderij is absoluut niet content met de brief van minister Schouten over de voortgang van het fosfaatrechtenstelsel. “Een fosfaatbrief met geen of weinig antwoorden. Het is een nietszeggende brief”, aldus Wouter Hartendorf, voorzitter van LTO Vleesveehouderij. Hij vindt het triest dat er na zoveel tijd nog geen duidelijkheid is voor vleesveehouders hoeveel rechten ze krijgen en hoe de vrijstellingsregels voor hen uitpakken.

Lees ook: Zoogkoeienhouders verder zonder fosfaatrechten

Vrijstellingsregeling

Schouten verwacht dat de vrijstellingsregeling voor vleesveehouders half oktober in werking kan treden en dat RVO.nl dan ook klaar is met het versturen van nieuwe beschikkingen. “Vleesveehouders moeten dan nog keuzes maken of ze gaan voor de vrijstellingsregeling of niet. Er is dan eigenlijk geen tijd meer om nog bij te sturen in de veestapel”, aldus een boze Hartendorf. Dat ook vleesveehouders in onzekerheid zitten, die rechten hebben verkocht en in nieuwe beschikkingen geen of veel minder rechten krijgen, is bekend bij Hartendorf. “Hoe zuur ook voor die bedrijven of stoppers die alsnog geen rechten krijgen, maar de regeling is gericht op de blijvers”, aldus Hartendorf, “Met rechten zijn we als sector waar wij voor staan nog slechter af.”

Voor LTO is een extra generieke korting onacceptabel

LTO melkveehouderij

LTO melkveehouderij is teleurgesteld over het niet toestaan van lease zonder 10% afroming, zoals voorgesteld in een motie van Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA). Voorzitter Wil Meulenbroeks wijst op het grote aantal bezwaren dat nog niet afgehandeld is en de onbekende hoogte van sancties bij overschrijding van het aantal rechten. Voor LTO is een extra generieke korting in ieder geval onacceptabel. Over de doorstart van de KringloopWijzer is Meulenbroeks wel tevreden. “We kunnen de pilot alsnog gaan uitvoeren in 2019, zij het een jaar later dan gepland.”

Het is een crime om precies uit te komen binnen de toegekende rechten

Nederlandse Melkveehouders Vakbond

Voor NMV-voorzitter Harm Wiegersma blijft het systeem veel te star. Hij noemt het een gemiste kans dat er geen verrekeningssysteem komt. “Nu krijgen veel boeren het om de oren, het is een crime om precies uit te komen binnen de toegekende rechten”, aldus Wiegersma. De NMV blijft aandringen op versoepelingen volgens Wiegersma: “Fosfaatrechten zijn nu eenmaal schaars en dus duur en dan willen boeren dat ook optimaal kunnen benutten.”

Laatste reacties

 • koestal

  Schouten kan ook niemand meer blij maken.

 • deB.

  Het is allemaal tegenwerken, en lto sput wat tegen, en gaat weer over tot orde van de dag!! Daadkracht, dat hebben we nodig.
  Als je wat rechten over hebt, kun je er niets mee, belachelijk, terwijl we al onder het plafond zitten, zou ik bestolen worden als ik ze verhuur. Waanzinnig

 • Bennie Stevelink

  Als er verrekeningssysteem komt wordt dat pas bekend gemaakt 1 á 2 weken voor het eind van het jaar. Als ze dat nu bekend maken gaan boeren de laatste maanden van het jaar te veel koeien houden en komen we dit jaar boven het plafond uit.

 • kleine boer

  Bennie en dat is dan volgend jaar anders?

 • deB.

  Ik bekijk het volgens de andere kant. Door wat tegenslag/uitvallers plus minder liters,komen we er onder uit.
  Dus daar kunnen we niets mee, dat is te zot voor woorden. Als ik verhuur ben ik ze kwijt

 • Alco

  @ Bennie
  Geen verrekening moet er komen, maar een eigen saldering mogelijkheid.
  Bv 3 %
  Je hebt bijvoorbeeld 4000 kg fosfaat dan mag je dit met 120 kg fosfaat overschrijden, maar ook 120 kg niet vol hebben zonder consequenties en optellen bij het volgende jaar.
  Bij overschrijding van 120 kg het volgend jaar uitgaan van 3880 kg fosfaatrecht

 • wmeulemanjr1

  Op deze manier worden veel boeren versneld uitgefaseerd, maar of dit wel zo gemanierd is van deze (onbetrouwbare)overheid blijf een groot vraagteken

 • Bennie Stevelink

  @Alco, dat ben ik helemaal met je eens. Het probleem is echter dat veel boeren op dit moment nog met teveel koeien zitten. Ook zijn er fosfaatrechten uitgegeven boven het plafond. Ik ga er vanuit dat ze daarom dit jaar geen enkele flexibiliteit toelaten. Gewoon om te voorkomen dat we boven het plafond uitkomen. Volgend jaar is er waarschijnlijk beter te praten.

 • buitenok

  ik word zo moe van onze politiek bah!!

 • Attie

  Zit bar weinig muziek in Schouten, behalve de stoppers die boeren best met haar...

 • landboer

  Juist Alco ,dat zou het beste zijn! Om precies uit te komen lukt je nooit,dus moet je een veiligheidsmarge aanhouden,betekend eigenlijk weer een extra korting!

 • Tuig

  Saldering gaat er niet komen, hebben pluimvee en varkenshouders ook niet. Het is een beetje gokken hoe je uit komt.

 • Attie

  Wel eens verkeert gegokt Tuig?
  Ben wel benieuwd wat het kost als je verkeert uitkomt

 • 344412

  Varkens en pluimveehouders kunnen leasen zonder afroming, handel voornamelijk tussen kerst en nieuwjaar. Zoiets hebben wij ook nodig.

 • Tuig

  Ik heb het idee dat als er al gecontroleerd wordt je er wel een beetje naast mag zitten. Jarenlang is er nooit serieus gecontroleerd, maar schijnt nu wel te gebeuren. Leasen zou ook zonder afroming moeten zijn net als bij ons.

 • gerben5

  Tuig dat afromen doen ze om de sector grondgebonden te maken. Zou zeggen room bij elke grondtransactie 10% af en geef die aan "intensieve" gaat het 2x zo snel de goede kant op

 • Almagro

  Dat er bij leasen elke keer 10% wordt afgeroomd is te idioot voor woorden. Leasen is de smeerolie in een star systeem als fosfaatrechten. Je hebt te maken met levende have dus is niet alles voorspelbaar. Zo werkt het leasen ook bij kippen en varkens, in de laatste paar weken van het lopende jaar regel je dit zonder korting. Dat dit nu hier niet anders kan dan door telkens 10% productie capaciteit te stelen van de ondernemers duidt op pure onwil. Met het weghalen van de smeerolie uit het systeem stuurt men aan op een vastloper.

 • hollandagri

  handel tm januari. je weet immers pas definitief wat je geleverd hebt aan melk begin januari. dit geld zowel voor de onder als overschrijders

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.