Home

Nieuws 17 reacties

Banken positief over visie Schouten

Banken vinden de landbouwvisie goed aansluiten op hun visie en willen meewerken aan een concrete invulling ervan.

Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank, zegt dat de landbouwvisie goed aansluit bij de Food & Agri-visie van de bank om de voedselketen groener, gezonder en gewaardeerder te maken. “Het einddoel is nu duidelijk en de bank wil graag meewerken aan de concrete invulling ervan. Het is ook goed dat de inkomenspositie van alle ketenpartijen en vooral die van de boer benadrukt wordt in de visie”, vindt hij.

De gemaakte keuzes geven zekerheid en stabiliteit voor boeren

Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank

De visie geeft volgens Huirne veel aanknopingspunten om mee te doen. “Er is altijd veel kritiek als de politiek met middelvoorschriften komt, maar in dit geval is het aan de partijen zelf dit in te vullen. Dat vind ik heel gedurfd en goed van de minister. De gemaakte keuzes geven zekerheid en stabiliteit voor boeren”, zegt Huirne. De opdracht die de banken krijgen in de visie – dat ze meer duurzaamheid moeten stimuleren – is volgens Huirne geen belemmering voor de Rabobank. “We willen immers ook over 40 jaar nog de bank voor de agrosector zijn.”

In de transitie naar kringlooplandbouw is onze rol te bewaken dat verduurzaming ook financieel duurzaam is

Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro

Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro, is positief over de visie. Het zijn volgens hem allemaal punten waar niemand op tegen is. Hij is positief dat er veel aandacht is voor samenwerking. “Samenwerking tussen een akkerbouwer en een melkveehouder kan al snel iets opleveren voor beide partijen”, zegt hij. Berntsen zegt dat de bank graag een rol wil spelen in de transitie naar kringlooplandbouw. “Onze rol daarin is om te bewaken dat verduurzaming ook financieel duurzaam is. De boer moet wel wat kunnen verdienen.’

Mede-auteur: Mariska Vermaas

Lees ook: Schoutens visie valt goed in landbouw, kritiek uit natuurhoek en Coalitie steunt visie, linkse oppositie mist inkrimping

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Wat hebben deze (belangrijke)mensen allemaal gemist? Veel in de landbouw is al 'kringloop'
  Alleen het verhaal van(te veel)mest afvoeren en vervolgens weer kunstmest mogen(moeten) aanvoeren klopt niet, daar hoorde je de politiek mooi nooit echt over!

 • Firma Vellenga

  Precies, zo denken wij er ook over. De kamer is zo trots op zich zelf met deze nieuwe visie.... We zijn hier toch al jaren mee bezig.

 • Maas1

  Ja inderdaad Vellenga we zijn hier al jaren mee bezig,wij zijn met onze bedrijven op zich zelf al een groot kringloop gebeuren. Wij weten het wel maar de beleidsmakers niet.Ben bang dat het een groot administratief gedrogt gaat worden.

 • farmerbn

  De minister belooft de boeren meer inkomen en de banken zijn meteen voorstander van haar plan. Meer inkomen voor de boer zijn immers minder risico's voor de banken. Maar hoe kan de minister meer inkomen beloven? Er zullen juist meer boeren door haar plannen moeten stoppen met hun bedrijf. Dat de banken dat niet (willen) zien is triest.

 • bankivahoen

  Ooit gehoord dat banken negatief zijn over uitspraken van welke landbouwminister ooit? Iedereen prikt toch door die slappe hap van de banken heen.

 • Ewullink

  Die visie is ook niemand tegen. De uitwerking daar schuurt het. Dit is zo'n niets zeggende dertien in een dozijn visie. Hier kun je moeilijk tegen zijn

 • Firma Vellenga

  Wat mij het meest steekt van de banken dat we vorig jaar geen lening konden krijgen om land te gaan kopen maar wel om fosfaatrechten te gaan kopen. Dat was hun advies.....

 • Maas1

  @Vellenga ik kan me wel voorstellen dat de bank in bepaalde gevallen je eerder adviseert om fosfaatrechten te kopen dan land,maar soms heeft men behoefte om op de stoel van de ondernemer te gaan zitten het is maar of je dat toelaat. Er zijn ook constructies waarbij je op een goedkoop( er) manier aan grond kunt komen,de bank hoort jou daar wel over te informeren dat er constructie mogelijkheden zijn!

 • agratax(1)

  Zo ik al eerder eens opmerkte "Hoe krijgen de boeren de kringloop gesloten, zolang het bio afval uit de huishoudens naar de vergister gaat en niet op het land komt en daar komt bij dat alle export de kringloop uitgaat en dus moeten er op termijn wel gaten vallen in de kringloop en daarmee komt de bodemvruchtbaarheid in het gedrang. Kunstmest heeft begin vorige eeuw de boeren de kans gegeven om op de arme zandgronden iets meer te verbouwen dan voor eigen gebruik nodig was. Nu wensen de kringloop denkers dat deze arme gronden weer verschralen en tot zandverstuiving verworden. Terug naar het drieslag systeem regelmatig land uit productie nemen en nieuwe gronden ontginnen. Hiermee is de mondiale voedselzekerheid niet gediend. Zowel onze banken als onze bestuurders denken vanuit onze westerse Rijkdom en vergeten de echte armen op deze wereld.

 • Henkie H

  Banken zijn positief, omdat ze zien dat het zo niet verder gaat. Alle rekeningen courant leeg. En drama in het land, uien onderploegen aardappelen met zeer veel doorwas en en zeer kleine opbrengst met meer dan 80% op contract in Nederland. Er gaan echt klappen vallen dit jaar als de overheid niets van plan is. Maar ja, als sector zijn we niet meer belangerijk. Opvolger haken gewoon af.

 • Maas1

  @agrotax ik wil hier wel op reageren, je belicht de samenhang wel negatief en enigsinds depressief althans dat vind ik,als we het zo bekijken kunnen we beter overal mee stoppen...bio afval wordt verwerkt maar ook gecompesteerd ja dat komt uit eindelijk het bodem leven weer ten goede.Alles wat geëxporteerd wordt valt niet buiten de kringloop hoe kom je er bij,is het buitenland gek of zo! Ja in een land als Nederland gaat in een eeuw de bodem misschien wel drie op z'n kop dat kan ook gezien de bodemsamenstelling wat niet in alle landen het geval is.Alles is aan verandering onderhevig zeker in Nederland met een bevolking met een hoge mate van innovatiedrang. Ik voel me buiten dit wel enigsinds aangesproken dat wij in het westen de echte armen in deze wereld zouden vergeten,vanuit zelf bescherming moeten we deze mensen wel helpen anders worden we onder de voet gelopen door vluchtelingen stromen,dan hebben we een giga probleem.Maar buiten dat zijn er burgers bedrijven, ondernemers en de overheid die niet weg kijken maar helpen waar het kan.Dat zijn we ook enigsinds verplicht, omzien naar elkaar! Dat neemt niet weg dat de ontwikkeling hulp die de westerse wereld de afgelopen 40 jaar in Afrika hebben geinvesteerd in het niet valt bij de enorme grond en ontwikkeling drang die China pompt in dat continent,maar dat terzijde.

 • piethermus1

  Banken... Tja... <>

 • dwarse geit

  Inderdaad vellenga, er worden al jaren reststromen van diverse sectoren onderling uitgewisseld, nu ziet de overheid opnieuw een melkkoe. Weer een kudde controleurs op pad om de duurzaamheid te controleren.

 • Firma Vellenga

  Ja, ze kunnen weer goed aan ons verdienen. Wat ik bedoelde met de lening, is dat wij en velen met ons toch al lang zagen dat we deze kant uit gaan met een politiek die geen idee meer heeft wat een boer doet of moet doen. Die het mooie Ot en Sien plaatje willen. Wij dachten maar mee te gaan in de hype daar je toch niets meer te vertellen hebt. Dus bio boer worden en land voor zelfvoorziening. Maar de bank wilde alleen maar geld zien/lenen in fosfaatrechten. En nu doen ze alsof het zo'n geweldige visie is van minister Schouten. En hun zelf maar aan het werk houden, banken en politiek door ons steeds weer iets anders voor te leggen. Dat hele fosfaatrechten stelsel kan straks ook de prullenbak in, hoeveel boeren heben ze daar al niet mee te pakken. Schouten zit straks weer op een andere zetel er komt weer een nieuwe minister die waarschijnlijk ook weer een rapport gaat schrijven de ING bank zit in zwaar weer door alle fraude die ze hebben gepleegd wat ze weer terug vragen aan de ondernemer en wij worden belaagd door de GGD omdat er zoveel boeren zelfmoord plegen..... Ik volg het niet meer.

 • jeannettedekker1

  Vraag me af waar ze positieve over zijn,het is tot nu toe allemaal bla bla,,,en samen werken is prima,maar je moet ook niet afhankelijk worden.. alles wat samen gaat moet ook ooit nog weer worden ontbonden.. meestal een garantie voor ellende.

 • mtseshuis

  Wat staat er voor nieuws in deze visie? Vellenga merkt terecht op dat de politiek de verbinding met de boer allang kwijtgeraakt is en banken zijn hard op weg daarmee.. Laat Schouten eerst maar eens laten zien dat het haar menens is met het terugdringen van het kunstmestgebruik en dus de gebruiksnormen voor mest eens flink optrekt richting onttrekking door het gewas. Dan pas weten we wat er van deze visie werkelijk gemeend is...

 • Alco

  @Eshuis. Heb geen illusies dat meer mest aangewend mag worden, wel minder kunstmest.
  We trappen allemaal weer in de mooie praatjes.
  Nou niet allemaal!!!!!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.