Home

Nieuws 8 reacties

Vragen over mest na vroeg geoogste mais

Loonwerkerskoepel Cumela heeft het Ministerie van LNV vragen gesteld over het bemesten van bouwland na de teelt van mais.

Aanleiding waren vragen vanuit de praktijk over de bemesting van maisland die binnenkwamen bij Cumela. Volgens het ministerie van LNV is bemesten van maisland na de oogst niet toegestaan, in ieder geval niet voor maisland op zand en lössgrond.

Volgens Cumela is de eerste vraag daarbij of het gewenst is om maisland dat vervroegd is geoogst vanwege de droogte nog te bemesten. Op zand en löss is een vanggewas verplicht om mineralen die niet zijn benut door de mais alsnog te benutten en vast te houden. Juist na droogte zoals dit jaar zijn er meer meststoffen dan andere jaren aanwezig en is extra bemesting niet nodig.

Juridisch correct onderbouwd

De vraag rees daarbij of het niet bemesten na mais op zand en löss ook juridisch correct is onderbouwd. Hans Verkerk van Cumela heeft daarover twijfels geuit bij het ministerie. Het ministerie heeft echter aangegeven dat op basis van de zogenoemde Uitvoeringsregeling Meststoffenwet ‘wordt geregeld dat bij de teelt van groenbemesters aansluitend op de teelt van maïs, de gebruiksnorm voor de groenbemester niet geldt’. Hieruit concludeert het ministerie dat er dus geen mest uitgereden mag worden voor de teelt van het vanggewas na mais.

RVO.nl geeft hetzelfde antwoord

RVO.nl heeft hetzelfde antwoord gegeven op vragen van Boerderij. Mest uitrijden na mais op zand en löss is niet toegestaan. Het is wel toegestaan op klei en veen binnen de verlengde uitrijdtermijn vanwege de droogte.

Laatste reacties

 • Alco

  Dus maar even stiekem een beetje bemesten!

 • mares

  het is van de gekke waarom direct na het oogsten van de mais geen mest
  uitgereden mag worden .wanneer er direct een vang gewas gezaaid wordt

 • kleine boer

  En na een late tarwe bonen vroege aardappels enz enz oogst mag het wel?

 • g.smale1

  en als er na de mais blijvend gras word geteeld dan !!!!!!!!!

 • Zuperboer

  Het schiet weinig op met Schouten aan het bewind. Veruit de meeste droge percelen liggen in zandgebied en het zijn juist deze minimale maatregelen die de volle kelders in de veehouderijgebieden zouden moeten oplossen. Het ambtelijk vertoon in de ivoren toren is overduidelijk. Buigen gij op de klei.

 • vink

  Waar bemoeit cumela zich eigenlijk mee. Ze moeten gewoon op de trekker klimmen als ze de opdracht krijgen.

 • Sjefo

  Helemaal gelijk Vink, het zijn een stelletje onbenullen, populair doen is IN tegenwoordig !!

 • Jan-Zonderland

  @Vink, Cumela is er mogelijk meer bij gebaat dat er meer mest vanuit de zandgebieden naar klei gebieden moet worden getransporteerd.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.