Home

Nieuws 15 reacties

Unie van Waterschappen: hogere belasting door droogte

De aanhoudende droogte heeft gevolgen voor de waterschapsbelasting, die gaat hoger uitvallen.

Dat stelt Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, in dagblad NRC.

Oosters twijfelt of de waterschappen wel voldoende geld hebben voor het uitvoeren van al hun taken, zoals het waterbeheer, het onderhoud van waterkeringen en het zuiveren van afvalwater. “Als het extreme weer aanhoudt, gaan onze kosten omhoog en dus ook de waterschapsbelasting”, aldus Oosters.

Hans Oosters is voorzitter van de Unie van Waterschappen en werkt bij het waterschap HSSK in Rotterdam (Zuid-Holland). - Foto: Roel Dijkstra
Hans Oosters is voorzitter van de Unie van Waterschappen en werkt bij het waterschap HSSK in Rotterdam (Zuid-Holland). - Foto: Roel Dijkstra

In 2018 stegen de opbrengsten van de waterschapsheffingen al met 2,5% tot een recordbedrag van € 2,8 miljard, blijkt uit cijfers van het CBS. In de jaren tussen 2010 en 2017 was een omgekeerde beweging te zien. Toen viel de groei juist steeds lager uit dan het jaar ervoor.

Droogte doet kosten stijgen

Maar door de droogte van dit jaar zullen de kosten weer toenemen, verwacht de waterschapsvoorman. Er is in de vakantieperiode veel werk, terwijl de bezetting juist lager is. Ook vallen er waarschijnlijk flinke regenbuien, die eveneens meer werk voor de waterschappen met zich mee brengen.

Hoogte waterschapsbelasting bekend in september

Voor het verrichten van alle werkzaamheden heffen de waterschappen belasting. De hoogte wordt door de waterschappen zelf bepaald. Hoe hoog de belasting volgend jaar uitvalt, wordt in de herfst bekendgemaakt.

Volgens Oosters moet Nederland, zowel in droge en natte periodes, meer water opslaan om in de toekomst problemen te voorkomen. Hij pleit voor meer opslag van water uit de rivieren.

Het jaar 2018 kan het droogste jaar ooit worden. Het neerslagtekort ligt op net iets minder dan 300 millimeter. De regen die de afgelopen dagen is gevallen lost dit niet gelijk op.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Is wel gemakkeijk om de belasting gewoon omhoog te doen. Beter is het om taken goedkoper uit te voeren of af te stoten. Er zal zeker te veel en te duur personeel zijn.

 • Klaasvaak

  Heb een goede kennis bij de waterschap in de buitendienst werken.
  Op de kantoren kan nog voldoende bespaart worden. Daar wordt het met kruiwagens naar buiten gereden voor doeleinden die zich niet terug verdienen op investeringen waarbij het 'nut' ver te zoeken is. Om over alle 'projecten' in natuur nog maar te zwijgen. Gecreëerde baantjes en bezuinigen op de buitendienst.... begint aardig op de zorg te lijken.

 • J.W. de Kloet

  ze maken misbruik van de situatie. al die jaren dat ze minder werk hebben ging belasting ook niet naar beneden. en zullen we nog maar niet hebben over de werk tijden van deze heren

 • boer drenth

  helemaal mee eens .. laten ze al die dubbele banen maar eens tegen het licht houden ,. volgens mij kan er dan flink bezuinigd worden . want ook bij de waterschappen is het zo .. ze controleren elkaar .En het geld moet weer bij de landbouw en veehouder gehaald worden .. Want de natuur gebieden gaan ze met een boog omheen.

 • veelust

  Was het niet zo dat de natuur extra voorrang kreeg wat waterpeil betreft, moeten ze daar maar extra geld halen

 • Alco

  Vooral zal per ha meer betaald moeten worden.
  Hebben al die burgers in de besturen bepaald!!!!

 • farmerbn

  Er zitten teveel (oud)politici bij het waterschap. Nederland creeert weer een tussenlaag ambtenaren met een heleboel managers. De vergelijking met de zorg is helaas de realiteit.

 • 8911077012

  als waterschappen het geld gebruiken waar het voor bedoeld is houden ze geld over maar er gaan miljoenen naar aanleg natuur de ratten

 • ENDE902

  Nu hebben ze keer moeten nadenken en besluiten nemen door de langdurige droogteperiode, beginnen ze gelijk over geld te mekkeren. De Nederlandse burger zal ze wel met boeren vergelijken.

 • agratax(1)

  Ik heb het idee, dat we of de Waterschappen of de Provinciale besturen moeten afschaffen. De waterschappen werken provincie overstijgend wat moet. Hiermee kan de provincie een groot deel van zijn taken afstoten en op termijn opgaan of overgaan in de waterschappen. Beide lichamen bestaan uit gekozen afgevaardigden van de inwoners, het wil nogal eens voorkomen dat het dezelfde mensen betreft. Indien er al sprake is van Provinciale controel op de Waterschappen keuren hier de "slagers hun eigen vlees". Hoe ver zijn wij nog verwijderd van het SSSR debacle, topzware overheid zonder toegevoegde waarde?

 • Meer betalen, ik dacht dat we geld terug kregen. Het waterschap heeft immers niet voldaan aan waar het voor staat " voldoende en veilig water voor iedereen "( Vechtstromen).

 • Bloemestein

  Als ze eens beginnen om ook de nepnatuur aan te slaan voor de volle omslag, zijn ze al een stap verder, dan ook nog alle flauwekul afschaffen die niks met hun hoofdtaken te maken hebben, dan kunnen de belastingen waarschijnlijk al naar beneden.

 • Hilhorst100

  er wordt alleen maar vergaderd en wat rondgereden, het maaien en onderhoud aan taluds en beschoeiingen word tegenwoordig bijna niks meer aan gedaan,allemaal boomopslag distels en brandnetels .Waterschapslasten zouden dus omlaag moeten

 • melkveehouder .

  In Nieuwe Oogst las ik dat juist boeren die door maatregelen van het Waterschap niet meer mogen beregenen drooggevallen beken gaan vullen met water uit eigen grondputten. Dit om vissen te sparen. ‘ Kontenkruipers’ was mijn eerste gedachte. Nadien bedacht ik dat ze het wellicht goed hebben bedoeld, maar zich niet realiseren dat juist hierdoor boeren bij het Waterschap als ‘ gekke Henkie’ worden versleten.

  LTO zou beter moeten weten en het ledenblad niet laten lenen voor dit soort ‘underdog acties’. Het Waterschap wilde toch (tegen de zin van boeren) overal de stuwen uit de beken verwijderen om zo vismigratie te bevorderen? En dat pakt nu verkeerd uit. Maar dát lees ik niet in het ledenblad! Waarom niet?

 • .....

  De overheid is de vijand van het volk aan het worden, ik krijg steeds meer begrip voor mensen die op rare partijen gaan stemmen

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.