Home

Nieuws 11 reacties

Schouten vindt hoog aandeel agrariërs met laag inkomen zorgelijk

Het hoge aandeel agrarische huishoudens onder de lage-inkomensgrens is zorgelijk.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Vermogen agrariër

In 2016 zat 40% van de agrarische huishoudens onder deze lage-inkomensgrens. Schouten zegt er wel bij dat de gemiddelde inkomens in 2016 het hoogste waren van deze eeuw. Daarnaast wijst Schouten erop dat voor een goede vergelijking van de welvaartspositie van de boer ook de vermogenspositie zou kunnen worden betrokken.

Kabinet is zich ervan bewust dat de positie van de boer in de keten onder druk staat

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Schouten vindt dat boeren tot op zekere hoogte zelf hun veerkracht en positie kunnen verbeteren door hun keuze in producten die ze produceren, of door in kortere ketens te produceren of zich in te dekken tegen bepaalde risico’s. “Het kabinet is zich ervan bewust dat de positie van de boer in de keten onder druk staat”, zegt Schouten. Ze verwijst naar maatregelen die het kabinet en de Europese Commissie via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) willen nemen om de positie van de boer in de keten te verbeteren.

Laatste reacties

 • Roeleke

  Boeren moeten ontzettend veel voor allerlei belastingen betalen.
  Waterschapslasten die steeds meer naar de boeren worden opgelegd.
  Er zijn er nog die ruilverkavelingslasten hebben.
  Onroerend zaak belasting die over de vele gebouwen die ze hebben is een flinke post.
  Dan allerlei verzekeringen met de wel erg dure assurantie belasting die erop zit.
  Ziektekosten verzekeringen.
  Enz. noem maar op. Bij elkaar opgeteld is dit al een hele hap uit het inkomen wat binnenkomt.
  Allemaal dingen die elk jaar maar weer naar boven gaan en waar de inkomsten bij achterblijven.

 • Firma Vellenga

  Zo is het. Ze kijken alleen maar wat er binnenkomt. Maar dateert zoveel kwijt zijn aan belastingen en eisen hoor je ze nooit over. Voor privé hou je vaak minder over dan de sociale dienst..... en hoe kun je het uitleggen aan de normale man wanneer je 25000 binnen krijgt en daar niets van over houdtna elke dag hard werken. Zijzien veel land, machines, een goede auto, vee, buitenuit. Dat denken ze allemaalte willen. Wij zijn elke maand blij dat we er door gekomen zijn zonder schulden maar welelke cent 10 keer omdraaien

 • Henkie H

  Laag inkomen !!!! Dat zijn we gewent. Maar wat er nu op doet, is een groot te kort. Geld toeleggen is iets anders dan een laag inkomen. Wij hebben gewoon een RAMP in Zeeland!!! Minister doe iets, als u blieft !!! Kom kijken en neem het waar. Uien onder ploegen enaardappelen lijkt wel taugé. Had ik maar een laag inkomen. Groeten Kees Hanse, nog akkerbouwer in Zierikzee. ( maar hoe lang nog ).

 • Henkie H

  Mijn zoon weet het nu zeker. Geen boer meer worden, hij gaat het toneel verlaten en studeren om een normaal inkomen te verdienen. Jammer maar helaas, weer een goede boer minder. Maar ja, wie treurt hier om. Gewoon voedsel uit Rusland of waar ook vandaan. Misschien ook lekker, maar wat is er mee gebeurt?

 • agratax(1)

  @00:40. Je zoon is niet de eerste die dit besluit neemt en ook niet de laatste vrees ik. Wat mij zeker zoveel zorgen baart, is het feit dat de boer steeds meer vermogen in zijn (geautomatiseerde) bedrijf moet pompen zonder dat daar een redelijke vergoeding tegen over staat. Had deze gemechaniseerde en geautomatiseerde boer wel rendement van zijn geld ontvangen, dan was zijn inkomen wel hoger geweest. Zolang er alleen maar investeerders in grond praten over "grondprijs stijging" en niet over rendement en al helemaal niet geinteresseerd zijn in de exploitatie van landbouwbedrijven zal het rendement en het arbeidsinkomen van de boer niet direct verbeteren. Werd er bv. 7-10 % rendement gehaald in de landbouw net als in vele andere bedrijfstakken was de industrie en handel wel meer betrokken bij de primaire productie. Ze doen deze productie immers wel zelf in bv. "ontwikkelingslanden" waar de investering niet veel meer is dan ontginnen, mechanisatie, arbeid en chemische middelen. Nauwelijks kapitaal in grond (in de ontwikkelde landen de grootste kosten post) en daarnaast zoeken ze alleen productie gebieden waar risico (weer, ziekte, ,milieu kosten etc.) minimaal zijn. Zolang aan deze scheve verhoudingen geen halt wordt toegeroepen door de overheden, zal het boeren inkomen niet verbeteren en de voedselzekerheid ook niet. Een gemiste kans voor de wereldbevolking.

 • gerben5

  De melkveehouders hebben nog te veel geld als je de prijzen ziet die voor p rechten betaald worden

 • Tuig

  Grond is in de stadstaat Nederland veel te duur. Gaat ook geen verandering in komen.

 • Vhouder

  reactie op 00.34 beste akkerbouwer ik betaal me scheel voor mestafzet mijn mest distributeur zegt dat dat geld naar de akkerbouwer gaat lijkt me een mooi inkomen voor jullie of kloppen die verhalen niet

 • oeleboele

  Dat is it em nou net, de boer krijgt nog steeds de eiprijs van 10 jaar geleden, maar het voer , de bedrijfsvoering is wel veel duurder geworden. Alles wordt duurder maar de producent mag niks verdienen.

 • mtseshuis

  Dan zijn er ook nog mensen die vinden dat we minder vlees moeten gaan eten, zodat het land wat daar voor gebruikt wordt, gebruikt kan worden om plantaardige voeding voor mensen te verbouwen.. Kunnen ook de akkerbouwers helemaal wel inpakken, want dan komt er nog meer overschot en allemaal weer dure kunstmest kopen..

 • cornelis 22

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.