Home

Nieuws 11 reacties

Provincie Utrecht zet in op circulaire landbouw

De provincie Utrecht wil intensieve bedrijven niet weren, maar wel inzetten op circulaire landbouw.

De provincie Utrecht wil de huidige intensieve veebedrijven, groot of klein, niet actief weren of wegwerken. Dat blijkt uit de landbouwvisie van de provincie Utrecht. De woordvoerder van de provincie nuanceert hiermee de berichten in de landelijke media. Het AD meldde begin augustus dat Utrecht wil dat grote veebedrijven uit de provincie verdwijnen.

Circulaire landbouw

De provincie Utrecht wil een circulaire landbouw, landbouwbedrijven met korte afstanden voor transport van voer, mest en dieren. “Circulariteit is niet afhankelijk van de bedrijfsgrootte, in principe kan elk bedrijf circulair zijn”, aldus de woordvoerder van de provincie, die aangeeft dat zowel op bedrijfsniveau als op lokaal of regionaal niveau verbeteringen mogelijk zijn. Als voorbeeld wordt aangehaald het meer samenwerken met akkerbouwbedrijven in de omgeving en het optimaal gebruik maken van restproducten uit de voedingsindustrie.

Geen verplichte inkrimping intensieve bedrijven

De provincie wil geen verplichte inkrimping of het weren van grote (intensieve) bedrijven, maar wil inspelen op kansen die ontstaan bij het stoppen van bedrijven door ondersteuning via het Vrijkomende Agrarische Bebouwing-loket (VAB). De provincie gaat samen met gebiedsraad O-gen en een brede groep afgevaardigden van landbouw-, milieu-, kennisinstellingen en overheden werken aan een langetermijnstrategie.

Voor de provincie staat voorop dat de veehouderijbedrijven steeds een realistisch perspectief geboden moet worden. De lokale afdeling LTO Noord Utrecht en POV moeten de visie op het plan nog uitwerken.

De behandeling en vaststelling van de Utrechtse landbouwvisie in de Provinciale Staten staat gepland voor eind september dit jaar.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Prachtig streven. Ik kom als eerste tegen de opmerking "korte afstanden voor transport van mest, voeder en dieren". Nobel streven maar helaas de voedergrondstoffen worden maar zeer mondjes maat geteeld in de prov. Utrecht. Of bedoelen ze de afstand van de fabriek tot de boerderij, zonder zeetransport van bv. soja mee te nemen in de berekening. Afstand eind product na verwerking vlees ook nergens genoemd. Het lijkt erop dat het weer alleen over de boer en zijn omgeving gaat, de wereld handel moet buiten schot blijven zoals altijd. Circulair is vanaf het begin (Wijffels) al gemeten met twee maten. Producenten en consumenten circulair maar de handel moet je afblijven.

 • pinkeltje

  Zou dat ook gelden voor de Ikea's en grootwinkelbedrijven van deze wereld?

 • Jan-Zonderland

  Je vraagt je toch af waar zi'n provincie(bestuur) zich mee bemoeit. Nederland is een vrij land met "vrij" ondernemerschap. Wat is er verkeerd aan grote bedrijven als die zich uiteraard netjes aan de nationale wet houden ? Zegt men dit soort dingen ook tegen ondernemers in andere sectoren ? Supermarkten die max 100 vierkante meter groot mogen zijn ? Autobedrijven die maximaal 3 auto's op voorraad mogen hebben ? Hotels die maximaal 5 kamers mogen hebben ? Als ze ergens zouden moeten inkrimpen dan is dat in het provinciehuis en de gemeentehuizen. De helft van het volk daar kan er wel uit. Dan komt er ook mogelijk wat minder van dit soort onzin uit.

 • Maas1

  Shell gaat binnenkort op zoek naar olie en gas onder het provinciehuis. Volkstuintjes zullen een groot gedeelte van het groene hart in beslag nemen.De auto wordt zoveel mogelijk in de ban gedaan,per voet of per koets is het dwangmiddel wat op de burger met hun " bestuurders" met gespleten gezichts veld het devies zal zijn.🤬

 • agratax(1)

  @Jan Zonderland. Nederland een vrij land? Jij bent het land ontvlucht om je te verbeteren. M.b.t. grootwinkelbedrijven en industrie of verkeer wordt geroepen dat circulair nagestreefd moet worden. Doen ze het niet dan wordt het excuus geaccepteerd helaas voor boeren gelden de op papier staande wetten en regels zonder uitzondering. Nederland lijkt boer moe te zijn en bedenkt allerlei regels en wetten om de boeren een voor weg te werken. De gevolgen zijn voor Den Haag niet van belang. ven belang is een ding "sterven in een schoonheid".

 • farmerbn

  De action heeft allem maar spullen uit China en iedere burger ook een mobieltje uit een ander werelddeel. Hoe serieus moet je Utrecht nemen? LTO Utrecht /POV moeten niks maar zullen de media opzoeken en Utrecht hopelijk voor gek zetten.

 • farmer135

  Het nieuwe toverwoord : circulair

 • Bennie Stevelink

  Je kunt via circulariteit de omvang van de veestapel beperken. Je kunt ook de ontwikkeling van intensieve regio's zoals in Oost Brabant voorkomen.
  Je kunt dan als politicus roepen dat je de veestapel niet gaat inkrimpen, want de verplichte circulariteit zorgt er wel voor.
  Ook heb je als politicus via “circulariteit” invloed op de kwaliteit van het platteland als leefruimte voor de burger.
  Ik heb dan ook de indruk dat “circulariteit” geen doel is maar een middel ten dienste van andere doelen.

 • farmerbn

  Na "delen" en "verbinden" hebben de Nederlanders weer een nieuw mode-woord. " Circulaire landbouw". Gefeliciteerd.

 • Maas1

  Nederland is toch eigenlijk best wel een apart land,iedereen doet maar wat bij de ene gemeente doet men dit bij de andere weer dat,de ene provincie doet men het zus bij de andere weer zo.En als iets bij wet verboden is dan gedoogd men het!moet niet gekker worden.Dat men weinig uit Den Haag hoeft te verwachten mag duidelijk zijn,men maakt zich zelf volstrekt overbodig.Wat een toestand een broedplaats voor criminelen en criminelen activiteiten.Men raakt steeds meer de regie kwijt! Het land voor de losbollen en de betweterigheid!

 • Alco

  Iedereen wil graag een ander betuttelen en belangrijk doen.
  En de boer met zijn LTO is een gewillig slachtoffer, omdat het maar een klein groepje is, zodat men niet het eigen luxe leventje aantast.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.