Home

Nieuws 47 reacties

Nederland houdt hand op de knip bij droogteschade

Financiële steun vanuit de Nederlandse overheid voor door droogte getroffen boeren gaat er vrijwel zeker niet komen.

Het wachten is nu op het versoepelen van regels zoals langer bemesten en scheuren van grasland. Dat kan boeren helpen om de gevolgschade te verzachten. Daarmee is de directe schade door minder gras en mais en lagere opbrengsten van gewassen niet verholpen.

Droogte als nationale ramp

In Duitsland lijkt hulp in harde euro’s minder moeilijk te zijn. € 340 miljoen heeft de minister van Landbouw Julia Klöckner toegezegd. In het hele persbericht wordt helemaal niet gerept over toestemming vragen aan Brussel. Het geld wordt toegezegd en over regels voor staatssteun wordt kennelijk minder moeilijk gedaan dan in Nederland vaak het geval is. In Vlaanderen wordt de droogte waarschijnlijk tot ramp verklaard en dat opent ook de mogelijkheid om financiële steun te verlenen aan getroffen boeren.

Overheidssteun in Zweden

Zweden is ook zwaar getroffen door droogte. Daar is inmiddels een bedrag van ruim € 120 miljoen toegezegd door de regering. Volgens Klaas Johan Osinga van LTO Nederland gaat het daar om circa 40 miljoen aan premies voor vleesvee en schapen en € 6 miljoen steun voor slachterijen die het aantal te slachten dieren amper bij kunnen benen. Over een bedrag van € 75 miljoen moeten de details overigens ook nog ingevuld worden in Zweden, maar de steun is daar gezien de veel kleinere landbouwsector relatief nog hoger dan in Duitsland.

Situatie in andere Europese landen

Ook landen als Polen en de Baltische staten zijn getroffen door droogte. In hoeverre er daar steun wordt verleend door de overheid is nog niet duidelijk. De Franse regering heeft al steun toegezegd om strotransporten mogelijk te maken naar gebieden met droogteschade, maar dat land is veel minder getroffen dan Noordelijk Europa. In het Verenigd Koninkrijk en Denemarken is vooralsnog geen sprake van overheidssteun.

Verdeling van overheidsgelden

Bij de uiteindelijke verdeling van de overheidsgelden moet straks nog blijken hoeveel werkelijk uitgekeerd gaat worden. Geld wordt niet zomaar overgemaakt zonder dat voorwaarden zijn vervuld. En als er schade wordt vergoed is dat ook niet altijd uit te leggen aan boeren die zich uit de naad hebben gewerkt om te beregenen inclusief alle kosten dat dat vergt.

Karige houding

Toch komt de houding van het Nederlandse ministerie van LNV wat karig over. Geen financiële vergoeding want boeren kunnen zich ook verzekeren is de teneur. Voor de bijdrage via de brede weersverzekering is meer geld beschikbaar gesteld in de jaren 2018 en 2019. Het blijft wel een sigaar uit eigen doos, want het is afgeroomd van de betalingsrechten van alle boeren. Het ziet er naar uit dat de Nederlandse regering de hand op de knip houdt bij deze droogteschade.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • Frederiqe

  Laat ze daar in den Haag de centjes maar houden met m'n eigen regels redt ik het wel

 • kuiken007

  nederlandse overheid laat de boeren het liefst uitsterven net zoals bij de fipronil, al het mogelijke verzinnen om de boeren niet te helpen ook al ligt er geld in brussel!!!
  wel betalen aan brussel, maar er geen gebruik van maken

 • farmer135

  nou frederiqe, wij krigen niet de centjes maar wel de regels..

 • Frederiqe

  Fijn hé een boerendochter op landbouw

 • maiskolf

  geweldig . wat een gehaktbal. durft niet te beslissen.

 • Gerd

  Een druppel in de hete steen - niets meer!
  Er is hier geen eten te koop tegen redelijke prijzen

 • .....

  Overheid is geld hard nodig voor de multinationals die de dividend belasting niet kunnen betalen

 • sjaakie

  Idd daaruit blijkt ook maar weer dat de overheid maar een ding wil , van de hard werkende boeren af daar zijn ze al hard naar op weg ! Van al die regels en wetten om het ons zo moeilijk te maken dat we ieder jaar zoveel geld kwijt zijn aan adviesbureaus en advocaten , specialisten die er overigens wel bij varen , zeg nou zelf als we zo door gaan wie wil er dan nog ooit boer worden !

 • Henk.visscher

  en dan kijken ze gek op dat steeds meer mensen niet stemmen, ze zijn echt de weg kwijt in den Haag, ik kots ondertussen van die politiek

 • info36

  Nee het geld gaat naar de afschaffing van de dividendbelasting. Goed voor multinationals gesponsord door het MKB.

 • koestal

  Een dure weersverzekering met een dure assurantiebelasting afsluiten vind Carola Schouten beter,dan komt zij weer met de schrik vrij . Waardeloos ministerie ,alleen maar regels produceren ,waar de ambtenaren maar weer werk hebben om het te controleren

 • breukers1

  Dit is een enorme blunder van onze overheid. Ik hoop van harte dat ze hiervoor op de een of andere mannier "beloond" worden.

 • a van Gerwen

  We moeten eens stoppen iedere keer bij de overheid aan te kloppen. Het leidt toch tot niets en biedt alleen maar valse hoop.

 • mtsvanoijen

  Ze moeten dat hele zooitje in Den Haag plat gooien ,misschien dat ze dan wakker worden

 • kuiken007

  ik geloof inderdaad dat het beter is om de hoop op te geven

 • xw

  Ons probleem is dat wij behoren tot een groep niet weerbare en slecht georganiseerde ondernemers. Dat hebben die paar dreigende en machtige multinationals beter voor mekaar. Die laten Zalm gewoon bij regent Rutte lobbyen om de dividendbelasting ter waarde van ongeveer 800 miljoen euro af te schaffen. Dit ten bate van hun veelal buitenlandse beleggers. En het financieel gat dat hierdoor ontstaat mag ondernemend Nederland dichten. Hier mogen wij ook aan meedoen. Die multinationals zoals o.a. Shell hebben veel macht en wij totaal niets. Hier kan Schouten allemaal niets aan doen. Die zit ook gevangen binnen het stramien van regent Rutte. Dat het een corrupt zooitje is in dit land (lees "Den Haag") dat is wel helder. En dan kun je het verschijnsel dat ze mekaar linksom of rechtsom voortdurend mooie baantjes toeschuiven nog buiten beschouwing laten.

 • mariapeel

  Schouten en den haag laten nu duidelijk zien dat ze voedsel voorziening geen snars boeit . Honger werkt t beste voor hun . Beste was nergens hulp maar Duitsland en de rest van de eu doet t dus Nederland hoort gewoon mee te doen ! Nu is lto aan zet Marc calon jij hoort nu gas te geven !! Als je dit niet voor elkaar krijgt weet je ook direct waar je staat

 • koestal

  Marc Calon krijgt het niet voor elkaar,veel bla bla en verder niks

 • koestal

  Sluit maar een dure weersverzekering af met veel assurantiebelasting zegt Carola Schouten,dat is ook weer geld voor d belastingen.

 • Gat

  Nederland haalt genoeg geld uit Brussel. Onder het mom van plattelandsvernieuwing. Dat is breed begrip, daar valt niet alleen natuur onder, Mar wegen, fietspaden en gebouwen kun je er ook toerekenen. Als je dat de landbouw toerekenen, jah dan denken de burgers, wat zitten die boeren te zeuren krijgen al zoveel.

 • OoO

  Is makkelijk op te lossen. Gewoon niets meer leveren. Even een maand volhouden en dan piepen ze wel anders.

 • koestal

  Gat, plattelandsvernieling zul je bedoelen .

 • OoO

  Maar de nederlandse boeren doen zelf niets. Alleen maar zeuren en klagen. Actie ondernemen dat durven ze niet. Stel je voor zeg

 • brutus71

  In Duitsland krijgen alleen boeren steun die failliet dreigen te gaan door de droogte.
  Een boer die tegen een stootje kan krijgt ook in Duitsland niks.

 • Frederiqe

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • OoO

  Onder 40 cent gewoon geen melk leveren.. kom op draai het gewoon om. Wij als boeren staan sterker als het moet.

 • OoO

  Laat de media zijn werk doen. Als de schappen leeg zijn gaat het vanzelf. Het is oorlog.

 • .....

  Electoraal zijn we als boeren niet meer van belang en dat is wel weer heel erg duidelijk geworden vandaag

 • wilesco

  jullie zorgen wel goed voor goed voor je eigen portemonnee .
  daar ben ik niet bang voor.
  geef het geld aan het buitenland,
  denk ook eens aan je eigen nederlandse boeren.
  met al jullie eisen en regels,
  iederren in nederland kan zijn handen open houden en krijgt geld
  ,maar de boeren laat je stikken


 • krulsaart

  @OoO je hebt helemaal gelijk, maar het gaat nooit lukken een paar weken niet te leveren. Dat heeft trouwens alleen nut als je de productie van die periode vernietigd.

 • kleine boer

  OoO de media staat niet aan onze kant....

 • Tuig

  Boeren willen altijd geld. Te droog te nat, melkprijs te laag. Altijd zeuren om geld. Logisch dat de politiek er niet in trapt. Die zien de beroepsklagers al weer aankomen.

 • Attie

  Niks geld, maar regels versoepelen, ook dat laat op zich wachten...

 • .....

  Je hebt echt een naam die bij je past Tuig

 • Tuig

  Dat zal. ..... . Denk dat ik realistisch ben. Je kunt niet elke keer komen zeuren om geld. Fipronil boeren , die hebben pas schade. Krijgen ook niks. Ik denk dat veel boeren zich moeten afvragen hoe om te gaan met een warmer klimaat. Enorme hoosbuien afgewisseld met extreme droogtes.
  Elke keer roepen om geld is in ieder geval niet de juiste methode.

 • Henkie H

  Nou tuig geloof niet dat je precies nadenkt. Het feit dat er nog maar enkele bedrijfsopvolgers zijn zegt al genoeg. Iedere dag stappen hele goede vakmensen de landbouw uit en wat gebeurd!? Beleggers gaan er met de grond vandoor. Nou dat zijn echt geen boeren. De consument krijgt hier op den duur de rekening van gepresenteerd. Is echt verkeerde zuinigheid vd overheid. Voedsel is de eerste levensbehoefte van een mens.

 • Tuig

  10 39. Laat er maar schaarste komen. Geen enkel probleem. Dat betekent hogere prijzen.

 • deB.

  Fipromil?? Hou op zeg, iedere pluimveehouder wist wat ze gebruikte!!

  En wij vragen niet om geld, enkel een wat flexibele regels in zo'n extreem jaar

 • Tuig

  Nou deB, volgens mij wordt er wel degelijk gevraagt om geld. De opmerking over fipronil ga ik verder maar niet op in.

 • deB.

  Zou ook geen bewust gebruik, fipronil, aanhalen in deze kwestie

 • Gat

  Hoe wil je in spelen op droogte of nattigheid? Kunt weer niet voorspellen. Limburg spoelden aardappelen weg voorjaar, daarna beregeningsverbod. Heb je alsnog niks. Hoe moet je erop inspelen, zonder vrijheid in een keuze? Lulkoek noem ik dat van goed praters.

 • Alco

  @xw 22 aug 21.12
  Wat je verteld in deze reactie aangaande de dividend belasting gaat over een heel ander feit.
  Namelijk: Wordt het verlies van de dividend belasting vergoed met alle extra's door het aantrekken van de multi internationals, gecompenseerd.
  Wie het weet mag het roepen.

 • Kelholt

  Natuurlijk houdt Carolaatje de hand op de knip. Ze heeft het geld hard nodig om extra ambtenaren aan te nemen die vanaf 1 januari de geregistreerde voorraden mest bij de boer in de put gaan controleren. "Dat is nodig." zegt Carola "Want alle boeren zijn fraudeurs."
  Kan iemand mij trouwens vertellen hoeveel hoeveel tweelingfraude gevallen er nu daadwerkelijk zijn geconstateerd???

 • agratax(1)

  @sjaakie. Wie wil er nog boer worden? De multinationals zij produceren overal al nu nog in de Europese landen en dan zit de consument op rozen of zijn het de doornen. Multinationals weten doorgaans van rekenen en vooral doorberekenen. Doorberekenen hebben ze de boer ontnomen, nu de boer nog uitdrogen (uitroken).
  @OoO. Schappen zullen niet snel leeg raken zolang er nog open grenzen en handelaren, die maar wat graag willen leveren certificering kan bij wel exporteurs elders geregeld worden. Den Haag is bijna nooit wantrouwend als het over Multinationals gaat, wel als het over boeren, tuinders en kleine kruideniers gaat.

 • xw

  Best Alco 13.10, het gaat er om dat wij geen enkele macht hebben waardoor ze met ons weinig rekening houden i.t.t. die multinationals. Zo belangrijk als wij onszelf vinden, zijn we in werkelijkheid niet. Hoewel vrij zinloos, wou ik dat toch maar effe zeggen.

 • huisvader

  Duitsland €340 miljoen , zo kan het ook , Belgie compenseert ook Friponil schade
  Wij weer het braafste jongentje / meisje van de klas , door het niet te doen !

 • Alco

  XW Ik begrijp niet wat je nu wil vertellen, cq als antwoord op mijn stelling.

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.