Home

Nieuws 50 reacties

Meldtermijn I&R verkort naar 3 dagen, boetes eerder opgelegd

De merk- en meldtermijnen bij de identificatie en registratie van vee worden verkort van 3 werkdagen naar 3 dagen.

Dat blijkt uit de voorgestelde wijzigingen die minister Carola Schouten van landbouw openbaar heeft gemaakt via een internetconsultatie. Daarnaast worden de handhavingsmogelijkheden versterkt. Bij overtredingen van de I&R regelgeving kan voortaan direct een bestuurlijke boete worden opgelegd. Tot nu toe werd bij een overtreding vooral een last onder dwangsom opgelegd, met als doel veehouders te motiveren de fouten snel te herstellen. Schouten vindt het echter wenselijk om overtreders bestraffend aan te spreken door een bestuurlijke boete op te leggen.

Hoogte van boetes

“Dit bevordert een effectieve handhaving”, aldus Schouten. Bij een geringe overtreding wordt € 500 boete opgelegd, als de overtreding de traceerbaarheid en daarmee de kern van het I&R-systeem raakt, is de boete € 1.500. Dat geldt bijvoorbeeld bij overtredingen bij het merken en hermerken van dieren, de eerste melding van een dier en de melding van verplaatsingen van dieren. Bij overtredingen waarbij risico’s voor de volksgezondheid zijn wordt een boete van € 2.500 opgelegd.

Snel melden zorgt voor minder fouten

Het verkorten van de merk- en meldtermijn moet bij rundveehouders de urgentie versterken dat meldingen snel moeten worden gedaan. Ervaring leert dat er bij snel melden minder fouten worden gemaakt. Het voorkomt bovendien dat er onnauwkeurige meldingen in het systeem komen, omdat veehouders dieren aanmelden voor hun geboorte, waardoor ze in het systeem ouder zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Met de aanpassing van de regels kunnen geboortemeldingen bovendien pas gedaan worden nadat het kalf gemerkt is. Ook de termijnen voor het melden van aan- en afvoer van runderen worden verkort van 3 werkdagen naar 3 dagen. De termijn voor het inleveren van het paspoort van een ingevoerd rund blijft 5 dagen, omdat dit ook een fysieke actie vraagt.

Vermoedens van fraude

Schouten past de regeling aan nadat er in december 2017 onrechtmatigheden werden geconstateerd bij de identificatie en registratie van runderen. Toen waren er ernstige vermoedens van fraude in het I&R-systeem in verband met het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij.

Ruim 2200 bedrijven werden geblokkeerd omdat er fouten werden geconstateerd in de registratie. “Een goed functionerend I&R-systeem is van groot belang voor de traceerbaarheid van dieren bij een uitbraak van dierziekte. Het systeem draagt bij aan de bescherming van de dier- en volksgezondheid. Daarnaast is de betrouwbaarheid van het I&R-systeem van belang voor het vertrouwen in de veiligheid van Nederlandse producten in Nederland en in het buitenland”, aldus Schouten.

Herstelmeldingen verminderen

De aanpassingen komen voort uit de overleggen met vertegenwoordigers uit de rundveesector. De aanpassingen moeten ervoor zorgen dat de registratie van geboortes en het plaatsen van oormerken tijdig en correct gebeurt en dat het aantal herstelmeldingen vermindert.

Belangstellenden kunnen tot 17 september reageren op de internetconsultatie. De nieuwe regeling moet 1 januari 2019 van kracht worden.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Hoe lang duurt het nog voor we aanstaande geboortes moeten melden, zodat controleur tijdens de geboorte aanwezig kan zij? Betere fraude bestrijding is volgens mij niet mogelijk.

 • agratax(1)

  De drie dagen houdt in dat ook de zondag als werkdag voor de boer wordt gezien.

 • stormwind

  Met de aanpassing van de regels kunnen geboortemeldingen bovendien pas gedaan worden nadat het kalf gemerkt is. Hoe dan?

 • Frederiqe

  Voor 500euro dit voor 1500euro dat. Voor minder leggen ze je om

 • kiepel

  Hopelijk begrijpt Carola, dat ze snel iets goeds voor de boeren moet doen.
  Ik krijg nu het beeld van een vlijtig juffertje die beter bij de politie had kunnen solliciteren.
  Kom op Carola! Waarom ben je er niet voor ons in deze droogste zomer ooit?
  Kom op Carola! 2 weken langer mestuitrijden op grasland, is dat al teveel gevraagd?
  Je mag van mij nog 20 commissies maken, er luistert dadelijk geen enkele boer meer naar je.

 • Frederiqe

  👍👍mooi gesproken

 • Hogman1

  Duitsland heeft ook zo:n minister
  geeft haar boeren 340 miljoen

 • xw

  Is er nu echt niemand die de vraag van Stormwind 16.14 kan beantwoorden?
  Wij zijn eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar het antwoord. Wie eigenlijk niet?

 • Frederiqe

  Ik zou het niet weten en aanmelden voor de geboorte ik weet niet van tevoren wat het wordt voor 100%

 • deB.


  Kortweg, kots van heel dit gebeuren!!!
  Hier boete, daar controle...maar fatsoenlijk iets regelen, en de verwerkers fatsoenlijke prijzen uitbetalen, ho maar! jaren 80 opbrengsten, verpakt in verstrikkende 21e eeuw taferelen.
  Weer 6 bedrijven in omgeving die ermee kappen, en niet vanwege ouderdom etc!

 • a van Gerwen

  dus daar zijn die ambtenaren een half jaar over aan het bomen geweest. max. 3 dgn meldtermijn en hogere boetes. Het leven is zwaar als ambtenaar, zullen in de weekeinden vast ook wel doorgewerkt hebben om dit allemaal te bekokstoven.

 • jhp

  Het grootste probleem zat hem toch in het systeem zelf?
  Het lijkt erop dat als er ergens, maakt niet uit waar, iets fout gaat, wij het beter moeten doen.

 • farmerbn

  In Frankrijk heb je 7 dgn voor opgave en 20 dgn om het oornummer te plaatsen. Nederland kijkt altijd naar Brussel als het hem uitkomt en kijkt niet naar Brussel als het hem ook uitkomt. Dus hier de vraag: Mag Nederland wel die 3 dgn hanteren?

 • ENDE902

  Ik heb de indruk dat het criminaliseren van de sector gewoon verder gaat. Hoe staat het ondertussen met de betrouwbaarheid tussen de datakoppelingen richting I&R, anders worden er straks boetes uitgedeeld door gaten in de datacommunicatie.

 • koestal

  Geen droogteschade maar boetes,daarin kan een klein land groot zijn

 • ropsdairy

  Volgens mij hebben jullie allemaal wel een heel slecht leven,
  jullie kunnen alleen maar liggen zeiken over alles wat word geschreven en nooit iets positiefs!!!

 • mtseshuis

  De dag komt met rasse schreden dichterbij dat we naar Martijn van Dam gaan verlangen... Carola zit er zeker niet voor de boeren! De NVWA was al oppermachtig en krijgt nóg meer handvatten om boeren te pesten. Dit gaat Nederland nog wel een keer onprettig bekomen, als er alleen maar ellende over boeren gestort blijft worden..

 • xw

  Dit heeft Scouten niet bedacht. Die heeft er slechts haar handtekening onder gezet.
  Die denkt ook gewoon aan haar eigen hachje en het belang van haar partij. Doen ze in Den Haag allemaal hoor. Je moet er gewoon voor zorgen dat rond de 24ste van iedere maand je salaris wordt bijgeschreven.

 • mariapeel

  In Frankrijk hadden er vele Ambtenaren dit niet gedurft want dan komen ze je op zoeken 😝

 • kleine boer

  stormwind Ik denk dat er nog een dna (oorbiotoop)onderzoek bij komt en daardoor pas na merken gemeld kan gaan worden....

 • Dit hele gebeuren komt dus weer omdat er weer kalveren worden aangemeld die nog niet geboren zijn. Men heeft dus klaarblijkelijk bij de mesters geconstateerd dat er te jonge kalveren aangeleverd worden en / of dat er toch nog veel gerommeld wordt om het geslacht te wijzigen. En nu moet iedereen weer opdraaien voor die mensen die dit toch nog steeds blijven doen . Straks kunnen we 3 weken de kalveren aanhouden door deze gasten.

 • koestal

  Hoge boetes van Carola ,daar is ze goed in.Het is een regime.

 • dre v Helmond

  De duimschroeven worden aangedraaid fosfaat rechten duur het is steed makkelijker om te stoppen.

 • Frederiqe

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • 200113528

  stormwind!!! denk streepjescode op de kop printen net als bij eieren dan blikken en foto opsturen na lnv. Dan krijg je een track en trace code en kun je het kalf overal volgen. Dit zal wel ongeveer een doorlooptijd van 6 maanden hebben en dat moet het kalf wachten voor hij aan de haak kan. want ambtenaren zijn niet sneller

 • kleine boer

  En LTO is weer tevrede denk ik

 • wolthuis

  wat slecht volk

 • Bennie Stevelink

  Voor boeren die normaal hun I&R meldingen doen maakt het niets uit of het 3 werkdagen of drie gewone dagen zijn.
  Alleen boeren die lid zijn van de Bond van Wetsovertreders hebben er problemen mee.

  Wel vind ik dat Carola zich te eenzijdig manifesteert als de strenge meesteres die stoute boeren met het zweepje slaat.

 • a van Gerwen

  #bennie, het is zoals@Ende902 al zei, het gevoel heerst dat de sector door de minister steeds verder wordt gecriminaliseerd.

 • Bennie Stevelink

  @simpel boerke, dat doet niet de minister maar boeren die kalveren opgeven voordat ze geboren zijn.

 • ghsmale

  Wat een drukte om niks, 3dagen blijft 3 dagen
  voor een boer is elke dag een werkdag

 • Marco22

  Zoals de waard is ,zo vertrouwt hij zijn gasten.

 • a van Gerwen

  @bennie, je snapt me niet. Het zijn juist de boeren die alles netjes volgens de regels proberen te doen die dit gevoel krijgen. Dan zeg jij met al je wijsheid: als je alles goed doet heb je niets te vrezen, maar iedereen kan een foutje maken.

 • hollandagri

  Veel te streng deze consultatie. Boeren worden zo nog sneller gecriminaliseerd. Elk foutje kost klauwen en is ook randvoorwaarden korting dingetje. Drie werkdagen wel nodig voor gezinsbedrijven ivm zon en feestdagen, werkpieken zaai en oogst en mini vakanties. Boeren die zelf niet computervaardig zijn hebben ook 3 werkdagen nodig omdat ze het vaak moeten doen met hulp van buitenaf.

  Zuivel heeft in de tussentijd regels aangescherpt dat melddatum(en evt herstel datum voor geslacht) telt voor afvoer nuka's.

  Alleen wettelijk mogelijk maken om specifieke bedrijven bij opzettelijke fraude afwijkende korte termijnen te geven.

 • hollandagri

  Ivm misverstanden die hier de ronde gaan: Er zit verschil tussen werkdagen en gewone dagen. Zon zaterdag en feestdagen tellen niet mee bij werkdagen.

 • landboer

  Melddatum is nu bepalend voor afvoer ,dus wat voegt dit toe?
  En wanneer kunnen we een koe in het I en R systeem op code 120 zetten?

 • Volgens mij kunnen ze beter maar laten voor wat het was immers met storingen van management paketten en contact met i&r lukt ook niet in het weekend. Of is dat geen goed argument!!!

 • Bennie Stevelink

  Met de mentaliteit die de verschillende reageerders hier tonen was de tweelingenfraude best geloofwaardig. Dat velen de tweelingenfraude aanvankelijk geloofden hebben deze boe(r/v)en dan ook aan zichzelf te danken.
  Wel is er sprake van gezichtsbedrog: ze maken heel veel kabaal waardoor het lijkt alsof zij de mening van zo ongeveer alle boeren vertegenwoordigen. Net als dieractivisten die ook zoveel kabaal maken dat het lijkt alsof zij de gehele bevolking vertegenwoordigen.
  De boe(r/v)en die hier zo veel kabaal maken vormen in werkelijkheid maar een heel klein deel van de boerenstand.

 • landboer

  Hier geloofde alleen Bennie in tweelingfraude...

 • Bennie Stevelink

  @landboer, je moet toch wel stekeblind zijn om niet te zien dat veel reageerders in deze lijn reageren vanuit de wens te kunnen frauderen. Zij zien frauderen als een recht. Als de mogelijkheid tot frauderen wordt ingeperkt voelen ze zich aangetast in hun recht.
  Maar nogmaals, het aantal boeren met deze mentaliteit is maar een fractie van het kabaal wat ze maken.

 • Alco

  Wat je nu ook verteld over de tweelingfraude die gezien de reageerders hier best geloofwaardig was.
  Daar gaat het niet om: FEITEN. Daar gaat het om.
  Ik zou mij de ogen uit de kop schamen als in Calon was.
  Maar ook jij en Jan Vulling die mij verweten dat ik nog in de ontkenningsfase zat..
  Dit getuigt van geloof in EIGEN fantasie.

 • kleine boer

  bennie er is er eigenlijk maar 1 die veel kabaal maakte en doet dat nog steeds om zijn gelijk te halen.....

 • Willen we boeren of geboerd worden.
  Kom op regels zijn nodig maar was het verkeerd?
  Wij zijn ook niet geblokeerd geweest maar hebben wel eens een foutje gemaakt. En ook wel eens na een brief pas opgemerkt maar moet dat gelijk met boetes, schijnbaar leven we in zon wereld!
  Goed bezig!!!

 • Alco

  Nog een toevoegsel op 10.02
  Ik en velen met mij roepen vaak dat onze belangenbehartiger, het LTO veel meer moet opkomen voor de boer en valse aantijgingen de kop in moet drukken.
  Dit doet het LTO niet en oa. @Bennie zegt dan dat je de consument niet kunt laten zeggen wat jij wilt dat ze zegt!!
  Het feit dat hij nu, zelf als praktiserend boer zegt op het verkeerde been gezet te zijn, getuigt hoe belangrijk die communicatie wel niet is.
  Let wel: Discussies met een open einde hebben geen enkele zin, maar bewezen valse aantijgingen des te meer.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, je gaat voorbij aan het punt wat ik aanvoerde: de mate waarin beschuldigingen gelooft worden hangt mede af van jouw eigen gedrag en mentaliteit wat je aan anderen laat zien. De houding die wij naar buiten toe tonen is belangrijk.
  Wanneer wij als boeren laten zien dat wij tegen iedere regeling zijn tav dierwelzijn, moet je niet verbaast zijn dat de bevolking iedere beschuldiging van dieractivisten jegens de boeren geloven.
  De belangrijkste weerbaarheid tegen valse beschuldigingen komt niet uit het defensieve verhaal NADAT een beschuldiging gedaan is maar komt uit de structurele houding VOORDAT een beschuldiging gedaan is.
  Als ik iedere dag met een krat bier over straat fiets en er wordt geroddeld dat ik alcoholist ben, kan ik dat wel eindeloos tegenspreken maar niemand gelooft mij.
  Als ik nooit met enige drank gezien word kunnen alle activisten wel roddelen dat ik alcoholist ben, maar niemand gelooft het ZONDER dat ik de roddel hoef tegen te spreken.
  De reacties op de I&R regels, ook bij eerdere gelegenheden al, maakten de vermeende tweelingenfraude geloofwaardig.

 • Alco

  Zie mijn laatste zin!!!
  Jouw laatste zin maakt duidelijk dat de anti landbouw lobby zelfs bij sommige boeren indringt.
  Maw. Actie gewenst.

 • JTilma

  Het is wel leuk om een meldtermijn aan te houden van drie dagen.
  Maar dan moet LNV er wel voor zorgen dat hun apparatuur goed werkt.
  De I&R database is sinds vrijdag niet meer bereikbaar. Meldingen worden dus niet verwerkt, Wie zijn fout is dat dan???

 • farmerbn

  Massaal een briefje sturen met aangetekende post met de melding van het kalf als het met de computer niet kan. Worden ze lekker overbelast en zorgen daardoor wel dat de computer werkt. Zelf heb je bewijs dat je op tijd gemeld hebt.

 • Alco

  farmer. Bespaar je de moeite. Zij gaan gewoon om half vier naar huis.

 • farmerbn

  Nee Alco, daar zijn ze wél gevoelig voor. Kunnen ze zelf de melding in hun computer zetten ; of is het in Nederland verplicht om het zelf te doen en met internet?

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.