Home

Nieuws 7 reacties

EU neemt droogtemaatregelen

De Europese Unie treft Europabrede maatregelen om boeren meer mogelijkheden te bieden de gevolgen van de extreme droogte te beperken.

Dit artikel is geüpdatet om 13.44 uur.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan heeft donderdag de maatregelen bekend gemaakt. Deze zijn in essentie: eerder uitbetalen van subsidies en versoepeling van de regels voor braaklegging en vergroening, zodat er meer veevoer geproduceerd kan worden.

Lees verder onder de tweet.

Bezorgd over droogte

Hogan zei bij de presentatie van zijn maatregelen zeer bezorgd te zijn over de lang aanhoudende droogte. Hij heeft met verschillende ministers contact gehad om de situatie te beoordelen. Hij roept lidstaten op alle mogelijkheden te gebruiken die er binnen de regels zijn om boeren te helpen.

Maatregelen

De getroffen maatregelen sluiten nauw aan bij wat Hogan al eerder heeft aangekondigd tijdens de raad van landbouwministers, twee weken geleden.

Specifiek komt het neer op 2 elementen:

 • Hogere voorschotten. Boeren zullen tot 70% van hun rechtstreekse betaling en 85% van de betalingen in het kader van plattelandsontwikkeling al vanaf medio oktober 2018 kunnen ontvangen in plaats van te wachten tot december.
 • Ontheffing van de vergroeningsvereisten. Braakliggende grond mag worden gebruikt voor de productie van dierenvoer. Er wordt ook overwogen om verdere uitzonderingen op vergroening goed te keuren.

Lees verder onder de tweet.

Staatssteun

Daarnaast kunnen lidstaten gebruik maken van de bestaande staatssteunregels voor extreme situaties in de landbouw. Daarbij is het toegestaan om tot 80% van de droogteschade te vergoeden, oplopend tot 90% in gebieden met natuurlijke beperkingen. Ook de aankoop van voedergewassen kan in aanmerking komen voor steun als materiële schade of inkomensverlies.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Geen geld zei Schouten ....

 • Henk.visscher

  Schouten is geen leider die voorop gaat, maar een meeloper, die nu anderen wel wat doen, er ook niet meer onderuit kan

 • farmer135

  Mooi dat toeslagrechten vervroegd uitbetaald gaan worden

 • p.g.pronk

  eerst zien dan geloven !!!!!!!!!!!!!!!

 • agratax(1)

  Toeslagen eerder uitbetalen, Prachtig maar daarmee blijft het financiele gat geslagen door de droogte bestaan, alleen de boer zal het wat later in de tijd gaan voelen. De te lage opbrengsten worden hier niet mee goed gemaakt en de prijzen zullen ook niet stijgen (vaste contracten, niet gehaalde kwaliteitseisen en nog meer van dit soort zaken waar de afnemer zich mee indekt om maar te zwijgen over de Overheidseisen voor kwaliteit en productie methoden.

 • KKL99

  Succes met het inzaaien van braakliggend land. Dan kan een buitje ook geen kwaad.

 • Gat

  Agratax valt wel mee. Hoorde dat akkerbouw enkele duizenden tonnen afgekeurde aard heeft zitten . 2 cent voor kreeg als voeraardappels. Nu laaitde fabriek ze op voor 12, want ze hebben niks!
  Spinazie als er veel melders in staan maaien ze hem niet, nu maaien ze nog mee af of moet echt vol staan mee onkruid. Tekort dan kan er veel.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.