Home

Nieuws 2 reacties

Duitse droogteschade minimaal € 3 miljard

De droogteschade in Duitsland wordt geschat op minimaal € 3 miljard.

Dat is het totaal van de schademeldingen die 10 deelstaten hebben doorgegeven aan het ministerie van landbouw in Berlijn.

Deze week moet in Duitsland een besluit vallen over de nationale droogtesteun voor Duitse boeren. Dat meldt het Duitse vakblad TopAgrar.

In Nedersaksen € 1 miljard schade

Vooral deelstaten in het Noorden en Oosten melden forse schadebedragen. Alleen in het aan Noord- en Oost-Nederland grenzende Nedersaksen zou het al gaan om bijna € 1 miljard.

In het relatief kleine Sleeswijk Holstein grenzend aan Denemarken gaat het om € 422 miljoen. In de Oostelijke deelstaten is de grootste schade gemeld door Mekkelenburg Voorpommeren met € 530 miljoen.

In Saksen en Saksen Anhalt gaat het om respectievelijk € 308 en € 237 miljoen. Thüringen meldt een schade van 150 miljoen.

In de zuidwestelijke deelstaat Rijnland Palts gaat het om € 180 miljoen.
Lees verder onder de foto

Een perceel met aardappelen in de omgeving van Cuxhaven in het noorden van Duitsland. - Foto: ANP
Een perceel met aardappelen in de omgeving van Cuxhaven in het noorden van Duitsland. - Foto: ANP

Beieren en Noordrijn Westfalen nog niet meegerekend

In het bedrag van € 3 miljard is nog geen schade meegenomen in de grote deelstaten Noordrijn Westfalen (NRW) en Beieren, waar de droogte schade ook fors is met name in het aan Nederland grenzende NRW.

Het ministerie van landbouw in Berlijn heeft de schademeldingen nog niet bevestigd. Het Duitse ministerie van financiën heeft al gewaarschuwd voor al te hoge verwachtingen op bedragen om schade te vergoeden.

Deze week neemt de Duitse regering een beslissing in hoeverre de droogte aangemerkt kan worden als een extreme weerschade waarbij de Bondsregering meebetaalt aan schadevergoedingen.

2003 medebepalend voor schadevergoeding

Verwacht wordt dat de droogteschade van 2003 medebepalend zal zijn. In dat jaar is € 72 miljoen compensatie voor droogteschade uitbetaald.

Laatste reacties

  • koestal

    In Duitsland krijgen de boeren een goede schadevergoeding van een linkse minister,daar voor hoef je in Nederland niet bij Carola aan te komen,ja wat uitstel van belasting en een briefje voor een lening bij de rabobank,verder niet.

  • koestal

    Carola zal zich wel afvragen,hebben die Duitse boeren geen weersverzekering ? Dan komt de regering er weer goedkoop af.

Of registreer je om te kunnen reageren.