Home

Nieuws 5 reacties

Duitse boeren krijgen € 340 miljoen voor droogte

Duitsland stelt € 340 miljoen beschikbaar aan Duitse boeren als droogtesteun.

De droogte wordt aangemerkt als een ‘extreme weersituatie van nationale omvang’. Dat heeft de Duitse minister van Landbouw, Julia Klöckner woensdag 22 augustus bekendgemaakt in Berlijn.
Lees verder onder tweet

Van de € 340 miljoen komt de helft beschikbaar via het landelijke ministerie, de andere helft komt van de deelstaatregeringen.

“Boeren die door de droogte in hun voortbestaan worden bedreigd, kunnen bij opbrengstverliezen van meer dan 30% de helft van de schade vergoed krijgen door het steunprogramma”, aldus de minister.

De regeringen in Berlijn en de deelstaten willen dit nu gezamenlijk concreet maken.

Kleine graanopbrengsten

Volgens Klöckner zijn de bovengemiddelde temperaturen dit jaar gevolgd door een ongekende hittegolf en droogte. Het weer is dit jaar wat temperatuur betreft, het meest afwijkend van het langjarig gemiddelde sinds het begin van de Duitse metingen in 1881.

De hectareopbrengst van granen 16% onder het driejaarlijks gemiddelde. Deelstaten in het Noorden en Oosten zijn het hardst getroffen. Sleeswijk-Holstein noteert 31% lagere opbrengsten. Volgens schattingen uit de deelstaten zijn circa 10.000 bedrijven zodanig getroffen dat ze in hun voortbestaan worden bedreigd.
Lees verder onder de foto

Sleeswijk-Holstein noteert 31% lagere graanopbrengsten. - Foto: ANP
Sleeswijk-Holstein noteert 31% lagere graanopbrengsten. - Foto: ANP

Vrees voor gebrek aan ruwvoer

Verder wordt gevreesd voor gebrek aan ruwvoer en nemen de zorgen voor lagere opbrengsten van gewassen zoals aardappelen en suikerbieten, alleen nog maar toe.

Eerder deze week is de schade door droogte door een aantal deelstaten geschat op €3 miljard.

DBV positief over steun

De president van het Duitse Bauernverband (DBV) noemt de toezeggingen op hoofdlijnen positief. Hij noemt het een ‘goed signaal naar alle getroffen boeren’. “De deelstaten moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen voor hun aandeel”, aldus Ruckwied. “Nu moeten er snel en vooral onbureaucratisch maatregelen volgen uit de toezeggingen.”

De toezegging vanuit Berlijn is nog wel veel lager dan de € 1 miljard die het DBV eerder eiste.
Lees verder onder de tweet

LTO vreest oneerlijke concurrentie

LTO Nederland vreest mede naar aanleiding van de steun in Duitsland, voor de concurrentiepositie van Nederlandse boeren. LTO wijst ook op Zweden (circa € 120 miljoen) en Vlaanderen waar de overheden financiële steun hebben toegezegd.

De Nederlandse regering wil dat tot nu toe niet en verwijst naar de mogelijkheid om zich te verzekeren via de Brede Weersverzekering.

Laatste reacties

 • deB.


  En in dit landje staat vandaag in een dagblad, dat boeren hier al geholpen worden!!
  Wat een waardeloze berichtgeving allemaal!
  Hopelijk veel, heel veel schappen leeg, wij moeten alles maar dragen, ten bate van de verwende consument

 • Gat

  @ deb, hier worden boeren ook geholpen naar de afgrond.

 • koestal

  Carola is een schraalhans of -gans

 • koestal

  LTO heeft niets in te brengen in Den Haag,al zegt Calon dat ze het op veel zaken eens zijn. Als het ministerie maar geen geld kost, veel regels maken en verder niets.

 • LTO zit door de enorme winsten bij Glaskracht vast aan afspraken via Tennet aan de ministeries EZ en Landbouw. Landbouw is op ambtenaren niveau noch steeds het ondergeschoven kindje van EZ. De vele winsten van LTO in Glaskracht blokkeren de boerenbelangenbehartiging. En Mark Calon zit fijn uit deze ruif te snoepen en kan zo zijn oogstuitval wel weer compenseren in Zuurdijk...…….wel zuuuuuur …...….vinden jullie LTO trouwe leden ook niet?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.