Home

Nieuws 7 reacties

1976 toch weer droger dan 2018

Dit jaar is niet langer het recordjaar wat betreft het gemiddelde neerslagtekort. Dat is 1976 weer geworden, blijkt uit gegevens van het KNMI.

Het weerinstituut berekent op basis van gegevens van dertien stations verspreid over Nederland wat het neerslagtekort is in de periode van 1 april tot en met 30 september. Het tekort is de neerslag vermindert met de verdamping.

Augustus extreem droog en warm in 1976

Op 25 juli was het neerslagtekort dit jaar voor het eerst groter dan in 1976. Dat komt omdat er dat jaar in de tweede helft van juli een beetje regen viel her en der in het land. Maar augustus werd weer extreem droog en warm in 1976.

Neerslagtekort gemiddeld 295 millimeter

Nu vallen er her en der wat buien in het land waardoor het gemiddelde neerslagtekort vandaag weer onder het niveau van 1976 uitkomt. Het gemiddelde neerslagtekort ligt nu rond de 295 millimeter. In 1976 werd eind augustus een piek bereikt van bijna 350 millimeter.

Laatste reacties

 • Alco

  Dit jaar heb ik het gevoel dat het "verbranden" door hoge temperaturen meer aan de orde is.

 • agratax(1)

  @Alco. Ik kan met je mee voelen, maar vergeet niet dat we in 1976 minder van onze gewassen vroegen en ze minder verder waren door veredeld waren, grasland mengsel vermoedelijk van een andere samenstelling waren met meer droogte resistente soorten. Voor mij gaat iedere vergelijking in dezen mank, alleen de cijfers m.b.t. neerslag, verdamping liegen niet.

 • husky007

  Men kan er niks zinnigs over zeggen, de neerslag die er nu valt is erg plaatselijk

 • Alco


  Jan Engwerda
  Kun je ook een grafiek maken waar de temperatuur verschillen tussen '76 en 2018 te zien zijn?

 • k.tiggelen

  In 1976 werd de maïs eind april in de smoor gezaaid en tot september bijna geen regen gehad.Dit jaar was het begin mei nog gewoon te nat om te zaaien .Eerste en tweede snede gras waren dit jaar gewoon goed.

 • vleeskipje

  Landelijke media ( ook Boerderij ) kikken er tegenwoordig op om maar zogenaamde records te melden.
  Wie ,76 bewust heeft meegemaakt zal zich herinneren dat het toen extremer was.
  Eind mei hebben we nog zware buien gehad, hierdoor is het extreme niet zoals toen.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Beste Alco,
  Ik heb de gegevens opgevraagd bij het KNMI. Zodra ik ze heb bericht ik daar over.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.