Home

Nieuws 7 reacties

Vrijstelling neonicotinoïde kan op lidstaatniveau

Europese lidstaten kunnen zelf op aanvraag vanuit de sector vrijstelling verlenen voor het gebruik van neonicotinoïden, als er sprake is van een landbouwkundige noodsituatie.

Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aan de Tweede Kamer.

Schouten geeft geen vrijstelling

De minister zegt niet te verwachten dat zij een vrijstelling zal afgeven voor de toepassing van de insectenbestrijders, waarvan op Europees niveau is afgesproken dat ze worden verboden.

Eerder al had Europees commissaris Vytenis Andriukaitis in antwoord op vragen van Poolse Europarlementariërs laten weten dat er geen mogelijkheid is een Europese uitzondering te maken voor de suikerbietenteelt.

Suikerbietenteelt

De VVD in de Tweede Kamer had de minister gevraagd of er andere lidstaten zijn die het gebruik van neonicotinoïden in de suikerbietenteelt willen toestaan. De minister heeft daar geen weet van. Als lidstaten een vrijstelling willen, dan moeten ze die melden bij de Europese Commissie die kritisch meekijkt.

Vroegtijdig melden

Schouten zal collega’s in Europa vragen om vanaf 2019 de vrijstellingen voor het gebruik van neonicotinoïden vroegtijdig te melden, zodat daarover kan worden gediscussieerd tussen de lidstaten. Schouten wil voorkomen dat telers in het ene land wel een vrijstelling krijgen en telers in een andere land onder dezelfde omstandigheden niet.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ik dacht dat die Schouten zi'n giede sterke minister was die voor de boeren opkomt. Nu zegt ze gewoon bij voorbaat al dat ze geen uiitzondering wil maken voor de bietenteelt terwijl het bijna onmisbaar is en vrijwel onschadelijk voor het milieu. Alternatieven zo die er al zijn, zijn vele malen schadelijker. En wat maakt het uit wat andere landen doen ? Uitzonderingen kunnen op landenniveau gemaakt worden. Ga een wat doen Schouten, daar ben je voor aangenomen. Wees eens een keer geen jaknikkende meeloper.

 • Alco

  Ik had ook een reactie verwacht van Tennekes.
  Maar hij zal wel druk zijn met insecten tellen, want daar zijn er zoveel van!

 • farmerbn

  Tennekes is vrij in het weekend dus geen reactie. Misschien maandag.

 • mtseshuis

  triest, een minister tegen landbouw..

 • Henk Tennekes

  De LTO staat er om bekend gaten te schieten in democratische besluitvorming. Daarmee beschadigt deze organisatie de reputatie van haar achterban voor lange tijd.

 • Alco

  De democratische besluitvorming die geïndoctrineerd wordt door groeperingen die om hun zin te krijgen, te pas en te onpas strooien met gevoelige kreten als kanker en het ongeborene.
  Ze werken net als terreur bewegingen. nl. angst zaaien.

 • koestal

  Zal in Nederland niet lukken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.