Home

Nieuws 12 reacties

Vlees en zuivel onder vuur in rapport CO2-uitstoot

Als de vlees- en zuivelindustrie geen extra maatregelen neemt, zal het aandeel van die sectoren in de uitstoot van broeikasgas in 2050 oplopen tot 10,5 gigaton CO2-eenheden en 80% van de totale uitstoot.

De totale uitstoot (inclusief andere sectoren) van broeikasgassen is volgens voorspellingen 13 gigaton in 2050. Dat stelt het Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP), een progressieve denktank die zich bezighoudt met vraagstukken op gebied van landbouw, handel en duurzame voedselproductie.

Boeren klem in landbouwbeleid

De uitstoot van de veehouderij kan omlaag, stelt IATP, door een vermindering van vlees- en zuivelproductie en -consumptie, met name in landen waar nu te veel wordt geproduceerd en geconsumeerd. Dat betreft met name de Europese Unie, Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Brazilië. Ook andere landen moeten de consumptie en productie per hoofd van de bevolking binnen de perken houden.

Volgens IATP zitten boeren in Europa en Noord-Amerika klem in een landbouwbeleid dat grote bedrijven bevoordeelt in een markt met een beperkt aantal afnemers.

Uitstoot van bedrijven als FrieslandCampina en Vion

IATP constateert in een rapport over broeikasgasemissie van de grootste bedrijven in de vlees- en zuivelindustrie dat een groot deel van de grote bedrijven niets of te weinig rapporteert over broeikasgasuitstoot. 14 van de 35 grootste bedrijven hebben in enige vorm aangekondigd doelstelling te willen formuleren, 6 daarvan berekenen daarin de gehele keten mee.

Tegelijk willen die bedrijven groeien in productie en export, waarmee de totale emissie toeneemt, ondanks hun plannen om de emissie per kilo melk of vlees te verminderen, aldus IATP.

FrieslandCampina geeft betrouwbare emissiegegevens

De 4 bedrijven die betrouwbare gegevens produceren over hun emissie zijn:

 • het Nederlandse FrieslandCampina
 • het Japanse NH Foods
 • het Zwitserse Nestlé
 • het Franse Danone

IATP legt de schattingen van emissies van de bedrijven zelf naast schattingen volgens een methode van de Wereldvoedselorganisatie FAO. Dan blijkt dat bedrijven als BRF en JBS (Brazilië). Arla Foods (Denemarken) hun emissie veel lager inschatten dan volgens de FAO-methode.

FrieslandCampina daarentegen schat zelf de emissie op 19 megaton CO2-eenheden, terwijl dat volgens de FAO-methode een fractie hoger is: 19,9 megaton CO2-eenheden.

Uitstoot Vion geschat op 15,2 Megaton CO2-eenheden

De uitstoot van Vion Food Group wordt geschat op 15,2 Megaton CO2-eenheden, terwijl het bedrijf zelf geen bekende schattingen heeft, aldus IATP. Uit de jaarverslagen van Vion blijkt dat het bedrijf wel aandacht heeft voor duurzaamheid en vermindering van uitstoot van broeikasgassen, maar dat de productie van vlees als bron van CO2-emissie daarin nauwelijks aandacht krijgt.

Doelen Danone moeilijk te realiseren

Zuivelbedrijf Danone krijgt extra aandacht in het IATP-rapport. Het bedrijf heeft een eigen CO2-reductieplan, dat inhoudt dat melkveehouders hun emissie per kilo melk drastisch moeten verlagen.

Volgens het IATP-rapport zijn de doelstellingen van Danone in de praktijk in de komende 15 jaar moeilijk te realiseren. Deel van het Danone-plan is om koolstof vast te leggen door bomen te planten en door kleine bedrijven om te zetten in ‘duurzame landbouwpraktijken’.

Laatste reacties

 • deB.


  Voedsel onder vuur, en het luchtvaart VERTIER kan doorgaan vinden...
  Nogmaals heel de luchtvaart kan door de helf, nee zelf een kwart!
  Want het is grotendeel nonsens waar al die kisten voor vliegen.

  Nee, maar weer hypocriet over voedsel beginnen, mensheid is dwaas, geheel dwaas geworden, DAT is het grootste probleem

 • Zuperboer

  Gewoon ouderwets op een houtje bijten, te beginnen met de aanhangers van al deze studies.... of na 1914-'18, 1939-45 .....#mens durf te leven

 • Alco

  Ze tekenen allemaal wat in een akkoord, maar de landbouw zal wel de enigste zijn waar op gecontroleerd zal worden.
  En het wrange is dan ook nog eens dat de landbouw de enigste is, die circulair is.
  Ze zijn allemaal al zover doorgeschoten dat de Schepping wordt bekritiseerd.

 • puinhoop

  Wordt in het meest actuele boek ter wereld(Bijbel) al voorspeld: Wat God geboden heeft wat de mensen zullen eten, dat wordt door de mensen verboden.(kenmerk eindtijd!)

 • cor vroege

  Die I.A.T.P MOET EENS OP HOUDEN MET DIE MAFFIA PRAKTIJKEN,BOEREN WEER OP KOSTEN JAGEN ,ZELF ZEKER 3X OP VACANTIE MET VLIEG TUIG PER JAAR STELLETJE HYPOCRITE HUFTERS MET JE CO2 GELUL

 • farmer135

  wat stoot de luchtvaart eigenlijk uit, die groeit en groeit alleen maar.

 • boer a

  Don't worry, be happy,
  don't FLY. eat MEAT.

 • Herman Gallé

  We moeten als samenleving dit zeer ter harte nemen en onze leefwijze drastisch veranderen. Geen of veel minder vlees en zuivel. Hoe hard die conclusie ook voor mensen die in die sector werkzaam zijn is, het roer moet om, willen we deze planeet voor onze (klein)kinderen behouden.

 • robbie63

  Waanzin. Als je gaat uitpluizen waar die CO2 uitstoot uit bestaat, blijkt dat vooral ook simpelweg te komen uit landgebruik voor agrarische productie. Omdat 1 ha landbouwgrond ook 1 ha oernatuur had kunnen zijn dat een bepaalde hoeveelheid CO2 opneemt en dat er nu niet (meer) is. Dit potentieel CO2 opname wordt omgerekend als zijnde milieuschade: dezelfde hoeveelheid CO2 wordt nu gerekend als uitstoot voor een kg vlees of liter melk. Nieuwsgierig hoe dat zit? Lees het drieluik over de groene leugens over vlees en zuivel:
  <>

 • DJ-D

  @herman gallé heb je het artikel van robbie 63 al gelezen?

 • Alco

  Toch heel erg vreemd dat "BOERDERIJ. NL" geen aandacht geeft aan dit soort artikelen van robbie.
  En de PvdD hoeft maar ergens op de stoep te staan.

 • Totaal belachelijk dat boerderij aandacht aan zulke nonsens besteed.Dit is weer een voorbeeld van onze linkse dictatuur waarbij een paar doorgedraaide fantasten gesteund door de linkse media (waar boerderij ook volop aan mee doet)weer alle aandacht krijgen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.