Home

Nieuws 7 reacties

VVD: Versoepel regels bij droogte

De regels voor het uitrijden van mest en scheuren van grasland moeten op korte termijn worden versoepeld in verband met de droogte.

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) en Europarlementariër Jan Huitema (VVD) dringen daarop aan bij zowel minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) als bij landbouwcommissaris Phil Hogan. Beide VVD’ers vinden dat het rigide vasthouden aan regels niet past binnen de goede landbouwpraktijk, waarbij boeren moeten anticiperen op de weersomstandigheden.

Vraag van Lodders aan minister Schouten: “Deelt u de mening dat het vasthouden aan bestaande regels in deze uitzonderlijke situatie in schril contrast staat met een goede landbouwpraktijk waar boeren willen en moeten kunnen anticiperen op de weersomstandigheden?”

Zo snel mogelijk duidelijkheid

Kamerlid Helma Lodders licht toe dat de noodzaak voor versoepeling van de regels er nu al is. “De uiterste datum waarop mest uitgereden mag worden lijkt nog ver weg maar met de huidige omstandigheden is het niet verantwoord om op dit moment mest uit te rijden. Wij roepen de minister op om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over het verlengen van deze periode zodat boeren kunnen anticiperen op uitstel en niet genoodzaakt zijn om onder slechte omstandigheden mest uit te rijden. Dit geldt ook voor het scheuren van grasland.”

Tekort aan ruwvoer

Volgens Huitema en Lodders moeten de mogelijkheden voor het winnen van ruwvoer worden verruimd. “In een jaar met uitzonderlijk droge omstandigheden is het naar onze mening zeer verdedigbaar om de ecologische focusgebieden of de vergroeningsmaatregelen in te zetten om extra ruwvoer te winnen. Zoals we nu al kunnen stellen zal er een tekort aan ruwvoer ontstaan.”

Voordat het gras na een regenbui weer voldoende is gegroeid zijn er 5 weken voorbij. Dat is mede een reden om de ecologische focusgebieden in te zetten.

Flexibiliteit van regels

Huitema: “Deze uitzonderlijke droogte vraagt om flexibiliteit van de regels, zodat boeren kunnen anticiperen op de (verwachte) weersomstandigheden.” Huitema vraagt landbouwcommissaris Hogan aan te geven of de versoepeling van de vergroeningsregels ook geldt voor Nederland. Volgens hem zou de Europese Commissie pro-actief in het kader van goede landbouwpraktijk de regels voor meer lidstaten moeten versoepelen, zodat die landen daar direct gebruik van kunnen maken en er geen tijd verloren gaat voor het vragen van een ontheffing. Huitema vraagt ook om de versoepeling van de voorwaarden voor het scheuren van grasland. Soortgelijke vragen stelt Lodders aan minister Schouten.

Laatste reacties

 • schmeitz

  Carola is met vacantie

 • farmerbn

  'Versoepeling' is het verkeerde woord want je geeft de tegenstanders van het gevraagde een argument dat je de boeren iets extra geeft. Nee, je geeft de boer niks extra maar je gebruikt meer je verstand. Onder deze droge omstandigheden mest uitrijden is dom. Dus de overheid moet de boeren niet verplichten om mest uit te rijden onder slechte omstandigheden maar om ze mest uit te laten rijden als de omstandigheden goed zijn. Ook als dat dit jaar wat later is op de kalender.

 • ENDE902

  Dit zijn inderdaad serieuze vragen van Lodders en Huitema. Of er ook serieuze antwoorden komen is maar de vraag, want het grote gros van de politiek en media hebben het waanidee dat ze aan de de boeren iets gaan gunnen, zoals farmerbn al aangeeft.

 • Jan-Zonderland

  Dit is DE kans voor Schouten om te bewijzen dat ze minister voor landbouw is en niet tegen. Ik zet mijn geld echter nog niet in op haar. En die Hogan (lees EU): laat ze barsten.

 • Jaap39

  Jawel hoor, mevrouw Schouten gaat dit gewoon doen. Het is alleen de vraag wanneer er oooit regen gaat vallen want dat is natuurlijk wel een belangrijke voorwaarde. De verlengperiode kun je op dit moment daarom nog niet bepalen. In het slechtste geval blijft september ook nog droog....

 • A1967

  Och die 2 proberen weer punten te scoren.
  Niet te veel waarde aan hechten.

 • koestal

  Schouten doet weinig voor boeren,het geld besteedt ze liever aan de natuur of aan haar ambtenaren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.