Home

Nieuws 20 reacties

Sonnema: wijzigingen landbouwbeleid zijn nodig

Om tot een landbouw te komen die op de lange termijn houdbaar is, zijn er wel een aantal wijzigingen nodig.

Dat zegt Marjolijn Sonnema, directeur-generaal van het ministerie van landbouw, bij een bijeenkomst van het Planbureau voor de leefomgeving over de toekomst van de landbouw. De Nederlandse landbouw produceert veel gezond en veilig voedsel en Nederland staat er internationaal goed op, maar het systeem loopt wel tegen grenzen aan, zegt ze. “Daar moet een antwoord op gevonden worden.” Over hoe dit moet, kan ze vooruitlopend op de landbouwvisie van minister Carola Schouten nog niets zeggen. Sonnema vindt het beeld dat de landbouw niet zou veranderen, geen recht doet aan de ondernemers.
Artikel gaat verder onder de foto

Marjolijn Sonnema. - Foto: Roel Dijkstra
Marjolijn Sonnema. - Foto: Roel Dijkstra

‘Te weinig sturingscapaciteit voor grote omslag’

PBL-directeur Hans Mommaas sprak tijdens de bijeenkomst dat er zowel bij boeren als bij boerenorganisaties en bij de overheid te weinig sturingscapaciteit is om een grote omslag in de landbouw teweeg te brengen. Volgens PBL is een landbouwakkoord een mogelijkheid om de sector in beweging te krijgen.

LTO: consument moet meer voor voedsel gaan betalen

LTO Nederland wil graag meewerken aan een landbouwakkoord, maar vindt wel dat iedereen dan ook zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Als de consument meer voor het product gaat betalen, de boeren de transitie naar een meer duurzame landbouw ook kunnen betalen. “Dan willen wij als boeren er ook hard aan trekken om het te realiseren”, zegt hij.

Landbouwgedeputeerde uit Noord-Brabant Annemarie Spierings onderschrijft dat voedsel duurder zal worden. “Dan moet u meer voor uw biefstuk gaan betalen, zoals dat in veel andere landen al gebeurt”, zegt ze.

Rabobank: overheid moet kaders stellen voor landbouwakkoord

Directeur agro van Rabobank Ruud Huirne vindt dat de overheid de kaders moet stellen voor een landbouwakkoord. Hij vindt het belangrijk dat er beleid komt voor een langere termijn, zodat boeren niet steeds met wijzigingen te maken krijgen. Huirne vindt vooral dat voorlopers gestimuleerd moeten worden en dat belemmerende regels moeten worden weggenomen.
Minister van landbouw Schouten komt eind augustus met haar visie op de landbouw.

Laatste reacties

 • el

  De landbouw moet efficiënter, om de groeiende wereldbevolking te voeden!

 • farmerbn

  Er staat steeds wijzigen maar ze bedoelen verkleinen. De boer moet weg uit Nederland. Hoe moet je wijzigen als andere landen niet wijzigen. Nederland is geen eiland. Als Nederland wijzigt zoals ze nu voorstaan dan is wijzigen gewoon verdwijnen. Taalkundig hebben ze wel gelijk. Wijzigen kan verdwijnen zijn.

 • gjh

  oftewel ik kom wat aandacht tekort. Als je niets weet zeg dan niets (er moet toch eten op tafel komen)

 • massy

  Eerst mensen zoeken met verstand dan praten we verder, maar ja waar vind je die ?

 • Alco

  Het valt me op dat de boerderij veel wolven in schaapskleren aan het woord laat.

 • schooteind1

  Laat Mw Sonnema een commissie samen stellen die dan vervolgens een rapport maken. Dan kunnen we dat rapport in de diepe la leggen waar ook al tig rapporten liggen van commissie v. Doorn, commissie Nijpels, Commissie Grondgebondenheid enz. enz.
  Kijk, dat zal ons vooruit helpen.

 • info36

  Met een omslag bedoelt de overheid b.v. onkruid branden ipv met het bewezen veilige round up spuiten. Wat zou duurzamer zijn denkt u? Ze doen het inderdasad zelf wel waardoor al gedeelten van woonwijken in de hens zijn gegaan. Wie is de weg kwijt?

 • mariapeel

  Boerderij moet zulke onzin niet willen publiceren

 • .....

  Gaat mevrouwtje ambtenaartje tegenwoordig ook al over het beleid in Nederland, ik dacht altijd dat we daar 1x per 4 jaar zelf mensen voor kiezen

 • steenderen

  als het zo doorgaat zijn we dadelijk gewoon slaafjes aan het worden van de bank en de burgers

 • mtseshuis

  Knettergek zijn ze allemaal bij PBL onder andere, ga eens nutig werk doen!

 • Marco22

  In januari van dit jaar waren 12,5 miljoen wegvoertuigen geregistreerd in Nederland. Dat aantal betekent een stijging van twee procent ten opzichte van het jaar ervoor. De stijging komt nauwelijks voor rekening van het aantal auto's: dat steeg met 1,83 procent. Toch maken personenauto's tweederde van het totaal aantal voertuigen in Nederland uit.

  Hoe kan het bestaan? Heilige fosiel uitbrakende Co2 Koe mag ongebreideld groeien. Terwijl er vorig jaar 160.000 koeien omwille van het milieu naar de slachtbank geleid zijn.
  Welke hogebeleids pief van legt mij dat uit?

 • Bolder01

  Nederland is een modern communisties , oftewel moslim land aan het worden.. naar de nederlandse. Burger wordt toch helemaal naar geluisterd ..OF Alles onder de mom van BRUSSEL

 • koestal

  Ruud Huirne moet eens zijn mond houden ,hij zat er ook bij toen de fosfaatwet werd bedacht,hierdoor duizenden knelgevallen die niet worden geholpen en de boeren veel verdriet hebben bezorgd.

 • gvanderhulst

  Tekenend om te zien wat voor een tendens de reacties hebben. Negatief en volstrekt zonder vertrouwen in de overheid. En nog terecht ook. Jammer dat LNV dat signaal niet opvalt. Geldt overigens ook voor de Rabobank. Een totaal murw geslagen sector wordt overspoeld met populisten die 40 jaar landbouwbeleid in drie weken om willen gooien.

 • Gat

  @steenderen. Ik denk dat er genoeg al bankwerker zijn en geen boe of bah durven te zeggen.

 • koestal

  Ja ,we moeten zeker weer terug naar de tijd van Ot en Sien !

 • ENDE902

  Wijzigingen landbouwbeleid zijn nodig? Volgens mij worden er de laatste jaren alleen maar regels uitgevaardigd en aangescherpt. Van beleid is geen sprake, dus hoef je niets te wijzigen.
  Uit het artikel trek ik dan maar de conclusie, dat het ministerie wil proberen beleid te gaan maken. Nou, ik ben benieuwd.

 • Jan-Zonderland

  Nou mevr. Sonnema, komt u er maar even in en reageer hier ook eens even nadat u al deze, voor u weinig positieve reacties op uw verhaal, hebt gelezen. Ik weet zeker dat u ze gelezen heeft want een column schrijver krijgt van elke reactie een email. Waarom is het dat zoveel van deze schijvers nooit meer reageert op de reacties ? Het lijkt erip dat ze met het schrijven van een verhaaltje hun prestatie weer geleverd hebben die hun riante salaris rechtvaardigd. Ga de discussie dan ook een aan want met alleen een verhaaltje de wereld insturen redt u het niet. Voorlopig is er maar 1 Sonnema waar ik waardering voor heb en dat is die van de beerenburg.

 • koestal

  Een tsunami aan regels ,daar lopen boeren steeds tegen aan,o, wat kunnen ze in Den Haag toch een regels bedenken ! En wat een dikke salarissen voor al die ambtenaren,die hebben het geweldig voor elkaar.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.