Home

Nieuws 12 reactieslaatste update:1 aug 2018

Snel beslissen over verlengde uitrijperiode drijfmest

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de vraag gekregen om de uitrijperiode van drijfmest op grasland te verlengen.

Maar er gaan ook stemmen op om juist de uitrijperiode in het voorjaar te vervroegen. In beide gevallen verkort dit de duur van mestopslag.

Voor het uitrijden van mest in het najaar is het milieutechnische advies om liever 2 keer 15 kuub te geven, dan 1 keer 30 kuub. Leo Tjoonk, kenniscoördinator ruwvoer van Agrifirm: “Als het half augustus gaat regenen, kunnen de veehouders de eerste bemesting toepassen en dan 4 weken later na beweiden of zomerstalvoeren nog eens 15 kuub.” In dat geval kan er via de mest ook nog de nodige kali en fosfaat worden toegediend.

Mark De Beer, adviseur bij Groeikracht Zuid, geeft aan dat er voor 15 september ook niet of nauwelijks gemaaid zal zijn. “Als het 15 augustus begint te regenen, duurt het 2 weken voordat het gras groen is. Daarna is er zeker nog 4 weken nodig voor een maaisnede. Dat gaan we niet redden. Het zal dan echt alleen gaan om bemesting na een weidesnede of korte maaisnede.”

Snel uitsluitsel van minister verwacht

Tjoonk en De Beer benadrukken dan ook dat minister Schouten wel snel uitsluitsel moet geven over uitstel en niet pas 1 dag voor de deadline. Anders nemen veehouders het zekere voor het onzekere en gaan ze volop bemesten om voor 1 september maar zo leeg mogelijk te zijn.

Voorjaarsbemesting vervroegen

Een vervroegde voorjaarsbemesting ziet De Beer wel zitten. “Een vroege bemesting geeft ook een hogere stikstofopbrengst van het gras. Het is sowieso raar dat je wel kunstmeststikstof mag toedienen vanaf 1 februari, terwijl drijfmest pas 15 februari mag.”

Cumela vraagt om uitstel verbod

Cumela wil dat het uitrijverbod dat op 1 september van kracht wordt, met een maand wordt uitgesteld tot 1 oktober. De sectie Meststoffendistributie van Cumela heeft in een brief aan landbouwminister Carola Schouten om uitstel gevraagd. “Nood breekt wet”, vindt Jaap Uenk van Cumela.

Vanuit landbouwkundig en milieukundig perspectief is uitstel van het uitrijverbod voor alle gronden met een maand tot 1 oktober 2018 noodzakelijk, aldus Uenk. Als er geen uitstel komt, bestaat het risico dat boeren alsnog in augustus in korte tijd veel mest gaan uitrijden. Dat is zowel vanuit landbouwkundige als milieukundig oogpunt ongewenst, aldus Cumela.

Laatste reacties

 • aitink

  En als het in het voorjaar vriest kan je nog niks......

 • Mtswie

  Als we de mest doorschuiven naar volgend jaar, mogen we dan ook de gebruiksruimte meenemen?

 • ENDE902

  @Mtswie
  Dat zal wel te ingewikkeld zijn en niet te controleren, want ja die boeren kan je niet vertrouwen, dus einde discussie. In principe heb wel een valide punt waar het milieu mee gebaat kan zijn.

 • Bennie Stevelink

  @Mtswie, die gebruiksruimte wordt toch vanzelf meegenomen naar het volgend jaar. Op papier heb je dit jaar alle mest uitgereden die je mocht uitrijden, ook al zit het in werkelijkheid deels nog in de put. Je hebt aan het eind van dit jaar in werkelijkheid dus veel meer mest in de put zitten dan dat je op papier hebt staan. De mest die meer in de put zit dan op papier staat kun je volgend jaar extra uitrijden.

 • Bennie Stevelink

  Het standpunt van Mark de Beer bevreemd mij. Het is zinloos om te wachten totdat er ergens in september een snede staat. Veel gras is doorgeschoten (harde stengel met een aar). Dit gras zit in de generatieve groeifase en gaat geen bladmassa vormen. Het beste kun je, zodra het gras weer groen is het maaien, ongeacht hoeveel er staat. Dan maai je de harde stengels met aar weg waardoor het gras weer in de vegetatieve groeifase komt en weer bladmassa gaat vormen. Dit kan binnen twee weken nadat het begint te regenen. Direct daarna kun je ook bemesten. Als het half augustus begint te regenen kan dit voor 31 augustus.

 • pieterfranken1

  Bennie. Klinkt leuk wat je zegt, maar mag niet. Als je veel minder opgeeft dan dat je in de put hebt zitten ben je strafbaar. Volgens mij wordt hier ook streeksproefsgewijs op gecontroleerd.

 • a van Gerwen

  @bennie, zo simpel is het helaas niet. Als je pech hebt krijg je in januari controle van de nvwa (10% kans) en stoppen ze een meetstok in je put. weg is dan je gebruiksruimte en je krijgt ook nog eens een dikke boete. Ik zou er maar mee oppassen.

 • koestal

  Wat doe je als de silo eind augustus vol zit?,dus niet wachten tot het voorjaar !

 • koestal

  Ik verwacht geen snelle beslissing van de minister,ze is traag behalve als boeren in de fout gaan.Dan wordt alles geblokkeerd.

 • wmeulemanjr1

  @Bennie is blijkbaar toch niet echt vies van 'goed' creatief mestboekhouden, had van zo'n 'regeltjes-naleef-mannetje' toch echt anders verwacht

 • landboer

  Idd meuleman,
  Tijdens de I en R perikelen met een opgeheven vingertje iedereen die geblokkeerd was veroordelen, en wat lees ik hier nu? Frauderen met mest door Bennie Stevelink!

 • Gat

  Leuk Bennie, 2 weken nadat regent maaien. Had je toch wat meer praktijkman verwacht. Van lang durige droogte komt langdurige regenval vaak.
  Niemand kon dit weer voorspellen en niemand het najaar. Het kan ook najaar van 1998 nog worden. Toen kregen ze de aardappels op hoogste grond bij ons nog niet allemaal gerooid.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.