Home

Nieuws 24 reacties

Schouten: Geen geld, wel soepelere regels bij droogte

Landbouwminister Schouten kijkt onder andere naar verlenging van de uitrijperiode voor mest.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt aan praktische maatregelen om de gevolgen van de droogte te beperken. Het ministerie is niet van plan door droogte getroffen boeren financieel tegemoet te komen. Dat heeft minister Carola Schouten gezegd in gesprek met BNR nieuwsradio.

Brussel

Schouten zegt dat het ministerie in gesprek is met de Europese Commissie om maatregelen te nemen die de nood voor boeren kunnen verlichten, vanwege de uitzonderlijke situatie.

Verlenging uitrijperiode mest

De minister zegt zich te richten op specifieke gebieden, waar de situatie heel slecht is. Het gaat, zegt Schouten, met name om de verlenging van de uitrijperiode voor mest en om het inzetten van vanggewassen als veevoer. “We zijn heel praktisch aan het kijken wat we kunnen doen”, zegt de minister.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Beregenen

Beregening uit oppervlaktewater in de aardappelsector vindt de minister geen goed idee, vanwege de kans op bruinrot. Schouten: “Als bruinrot uit oppervlaktewater in de aardappelteelt komt, hebben we een heel groot probleem. Dan gaat de hele export meteen plat.”

Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling

De minister zegt dat haar ministerie nauw betrokken is bij alle maatregelen die getroffen worden in de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. “We doen er alles aan om de situatie te verlichten. Maar we kunnen er helaas niet voor zorgen dat er regen gaat komen.”

Laatste reacties

 • Kelholt

  Ik citeer uit het artikel: "Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt aan praktische maatregelen om de gevolgen van de droogte te beperken. Het gaat, zegt Schouten, met name om de verlenging van de uitrijperiode voor mest en om het inzetten van bepaalde gewassen als veevoer. “We zijn heel praktisch aan het kijken wat we kunnen doen”, zegt de minister."
  Als het aan LTO ligt wordt de uitrijperiode met twee weken verlengd, dat zet zoden aan de dijk. Waar wil je die mest op uitrijden dan? Bemesten op woestijnland waar de granen en aardappelen net zijn afgekomen of op verdord grasland geeft wel blijk van een goede landbouwpraktijk kuche kuche...
  En het inzetten van akkerranden als veevoer, want dat bedoelt mevrouw Schouten, is helemaal een super idee! De talrijke akkerranden hebben immers geen last van de droogte daar krijgen we de sleufsilo's wel mee vol....
  Super praktische mensen daar bij LNV.

 • deB.


  Ze weet niet waar ze over praat, ze heeft niets te regelen!!

  Jarenlang rond de kostprijs en eronder dobberen per kilo melk, plus fosfaat pijn.
  Bedrijven gaan eraan, bedankt minister voor al die klote regels!
  Het weer kunnen we niets aan doen

 • .....

  mevrouwtje zat net een weekje lekker duurzaam te doen in Argentinië .De boeren in Nederland heeft ze weinig mee op

 • Trot

  Help dan niet ons maar de natuur want 2weken. Verlengen wordt dumpe niet bemesten het is toch jammer dat er zoveel belangrijkers is als gezonde werkomstandighedenheden voor mens enDIER!

 • Mest kun je ook gewoon bewaren tot volgend jaar.
  By the way; de meeste mest is toch al uitgereden dit jaar voor de 1ste, 2de of 3de snede of voor de akkerbouw gewassen.

 • jhp

  @15:45 heb jij dan 9 maanden mest opslag??

 • farmerbn

  Kijk, je ziet het steeds weer onder de Nederlandse boeren. Ik heb geen probleem dus de minister hoeft voor de ander niet soepel te doen. Denk toch eens aan de ander. Die ander heeft een probleem en ziet graag hulp. Waarom zo reageren?Walgelijk gewoon.

 • 16:18, als jij dat nog niet hebt dan heb je teveel koeien😂😂

 • farmer135

  voor verlenging van de mestuitrijdperiode is volgens mij geen toestemming uit brussel nodig

 • Schaap1975

  Er is maar 1 ding wat er moet gebeuren. De supermarkten moeten langzaam minder in de schappen krijgen. En wij moeten dan zorgen dat er uit buitenland en zeker buiten EU niets ingevoerd wordt!!! Dan gaan ook de burgers ermee bemoeien en is er zo geld, uitrijperiode wordt maanden verlengd en de natuur mag wel iets droger worden.

 • Schaap1975

  En nog 1 ding, we vragen alles aan Brussel. Vraagt Brussel ook alles aan ons??? Altijd schermen met Brussel, bahhhhh.....

 • p.g.pronk

  gewoon lekker je eigen plan trekken laat ze maar de .......... krijgen

 • piet p

  Liever een droge zomer dan alle regelgeving dat is een veel grotere bedreiging.

 • @16:18; Volgens mij duurt het nog 6,5 maand tot het 15 febr. is. En moet je ten minste 7 mnd. opslagcapaciteit hebben. Afvoeren kan ook wel als je genoeg betaald is er veel mogelijk.

 • Albert Albers

  Wij hebben al ruim 2 maand geen mest kunnen uitrijden, dus met 7 maand opslag redden we het niet. En ik heb eigenlijk niet zo'n zin om in augustus nog heel veel mest uit te rijden, dus ik zou liever zien dat we volgend jaar op 16 januari kunnen beginnen i.p.v. 16 februari. Denk dat iedereen daarbij gebaat is, inclusief de natuur.

 • 344412

  2 weken helpt mij, en mijn loonwerker, enorm, sinds mei niks meer uitgereden vanwege de droogte. Wil graag al mijn grasland 15 m3 bemesten, zo gauw als het weer het toelaat.

 • koestal

  Ha ha ,had niet anders verwacht van Schouten ,dus geen geld . Soepele regels ?hamahoela,de juristen op het ministerie staan op scherp sinds de tweelingenaffaire,je zit altijd fout !

 • OoO

  Mooi ziek land. Maar snel emigreren.

 • Jaap39

  Klopt
  Net als in Duitsland vroeg in januari kunnen beginnen met mestrijden/sleepslangen oid. Kan de natuur ook wat met de mest doen.
  Nu uitrijden is gewoon dumpen, geen grasplant die er wat mee kan.

 • fend

  hoe moet het met de weidemelk koeien lopen op steppes of staan al maand op stal en iedereen levert weidemelk wat een onzin

 • kleine boer

  Fend met beregenen en snachts weiden is het ook gewoon weidemelk 👍

 • koestal

  NEE en nog eens NEE,dus geen financiele hulp !!!

 • koestal

  langer mest uitrijden,vind ze al een hele gunst,het kost haar geen cent.

 • koestal

  Als het erg droog wordt krijg je een beregeningsverbod ,hoe hypocriet kun je zijn,het zijn toch maar boeren,waterschapsverkiezingen hoef je ook niet meer naar toe te gaan,de natuurorganisaties hebben het voor het zeggen,de boerenbestuursleden kunnen alleen nog maar presentiegeld in ontvangst nemen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.