Home

Nieuws 4 reacties

Provincie Utrecht zet stop op geitenhouderij

Geitenhouderijen in de provincie Utrecht mogen niet meer uitbreiden of nieuw vestigen.

Dat besluit de provincie vanwege aanblijvende onduidelijkheid rondom gezondheidsrisico’s van geitenhouderijen voor de directe omgeving.

De regeling geldt vanaf woensdag 11 juli voor veehouderijen met meer dan 10 geiten. Ook omschakelen naar geitenhouderij is niet mogelijk binnen de provinciegrenzen. De geitenstop geldt totdat er meer duidelijkheid is over de gezondheidsrisico’s van deze bedrijven.

Longontsteking

De provincie verwijst naar onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2017, waaruit bleek dat omwonenden van geitenhouderijen meer kans hebben op longontsteking. De plaatselijke GGD onderschrijft de conclusies van het RIVM en uit voorzorg nemen Provinciale Staten nu dit besluit. Het verbod moet nog opgenomen worden in de Ruimtelijke Verordening.

Geitenstop Brabant en Gelderland

Eerder besloten provincies Noord-Brabant en Gelderland al dat er geen geit meer bij mag in hun provincie.

Laatste reacties

 • Mfb

  op zich sowieso al vreemd dat je onbeperkt geiten mag houden terwijl er op alle andere sectoren een rem zit

 • geitelarije

  onbeperkt geiten houden is er niet zomaar bij. Geitenhouders dienen ook aan wet en regelgeving te voldoen omtrent geurhinder, stikstofdepositie/ammoniak-uitstoot, mestwetgeving etc. Er zit ook een fosfaatplafond op geiten/schapen, dat is echter tot op heden nog niet bereikt. Vanuit de overheid zijn er daarnaast ook regels waar geitenhouders aan dienen te voldoen zoals verplichte vaccinaties, verplichte monitoring en tegenwoordig ook een duurzaamheidspakket vanuit de melkverwerkers. KKM kennen geitenhouders daarnaast ook Mfb, waarvan ik wel durf te stellen dat die strenger is dan die van de koeien. VLOG is ook al gemeengoed in de geiten.....

 • marko1

  Wat een politiek besluit,

 • vanvelthoven7

  het vreemde is dat er geen stop komt op het bouwen van burgerwoningen of complete woonwijken in de nabijheid van geitenhouderijen .of spelen hier andere belangen ?als de geitenhouderij niet uit mag breiden tot meer duidelijk is over mogelijke risico s volksgezondheid prima, maar dan ook voor de bouwende burger /gemeentes/projectontwikkelaars een pas op de plaats tot er meer duidelijk is

Of registreer je om te kunnen reageren.