Home

Nieuws 4 reacties

Onderzoekers: minister geeft verkeerd beeld over ammoniakdata

De ammoniakdata over de jaren 1997-2011 die Wageningen Universiteit en Research onlangs beschikbaar heeft gesteld aan de onderzoekers Jaap Hanekamp en Geesje Rotgers, blijken van hetzelfde type als eerder vrijgegeven gegevens over de jaren 2011-2015.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) schetst een onjuist beeld van de gang van zaken rond de gegevens, vinden de onderzoekers.

Missverstand over type meetdata

Dat melden Hanekamp en Rotgers in een open brief aan minister die op Foodlog.nl is gepubliceerd. Minister Schouten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer (pdf) dat er sprake is geweest van een misverstand tussen de onderzoekers en Wageningen UR over het type meetdata waarnaar sinds 2015 werd gevraagd.

De minister stelt dat tijdens een door het Rathenau-instituut georganiseerde bijeenkomst het beeld is ontstaan dat onderliggende ruwe data van onderzoeken in de periode 1997-2020 beschikbaar zouden zijn.

Tot nu toe had Wageningen UR wel de publicaties beschikbaar gesteld, maar niet de data waarop die publicaties waren gebaseerd – omdat die data er niet meer zouden zijn.

‘Andere data dan waar steeds om is gevraagd’

Rotgers en Hanekamp schrijven dat de minister een onjuist beeld schetst van de Rathenau-bijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst bleek dat de ammoniakmeetdata van voor 2011 niet verloren waren gegaan.

“Dit vonden wij uiterst curieus”, zeggen Hanekamp en Rotgers, omdat hen sinds 2015 herhaaldelijk is gemeld dat Wageningen UR de meetdata niet meer had. Die gegevens zijn er nu wel, al zegt Wageningen UR dat de beschikbare gegevens niet de data zijn waar steeds om is gevraagd.

‘Geen misverstand, maar geknoei’

Hanekamp en Rotgers bestrijden dat – de oude gegevens blijken van hetzelfde type als de recente gegevens die wel beschikbaar waren. “Er is dus geen sprake van een misverstand, zoals u stelt, maar van geknoei met definities van de term ‘meetdata’”, aldus Hanekamp en Rotgers in de brief aan de minister.

Laatste reacties

 • Klaasvaak

  Nu hopen dat het flink begint te rommelen. Het ligt naar mijn idee in ieder geval bij de juiste mensen.

 • Sjefo

  Het ammoniak dossier is al jaren dubieus meer dan dubieus zelfs ,miljoenen euro's zijn uitgegeven en moeten schijnbaar nog uitgegeven worden.
  Mijn vraag, neemt de tweede kamer de veehouderij nog wel serieus ?
  Of is het en blijft het vechten tegen de bierkaai ,
  Ergens uit de groene hoek, of een milieufanaat of door een dieren activist worden cijfers geproduceerd helemaal niet onderbouwd en de boeren worden er op afgerekend,en de overheid : die vind het prima zo !!

 • farmerbn

  Naar de rechter gaan en de eed laten afleggen zodat de mensen die, die ruwe cijfers hebben de waarheid gaan spreken. Er zit niks anders op.

 • ENDE902

  Naar ik begrepen heb, zijn de gevraagde data over 1997-2011 nu wel in handen van Hanekamp en Rotgers. Een discussie houden over de afleidingstechnieken van de WUR en eventueel het ministerie is volgens mij nodeloos tijdverdrijf. Laat de Tweede Kamer dit maar uitzoeken, want naar de letter van de wet zijn ze door de minister verkeerd geïnformeerd.
  Ik hoop dat Hanekamp en Rotgers zich volledig verdiepen in de betreffende data.

Of registreer je om te kunnen reageren.