Home

Nieuws 3 reacties

Gras in Nederland verliest kleur

Het grasland in Nederland is momenteel 17% minder groen dan normaal.

Regionaal zijn er grote verschillen. In Groningen, Friesland en het Groene Hart valt het nog wel mee. Maar in Oost-Overijssel, Gelderland, Zeeland, delen van Brabant en Limburg en de kuststrook is het gras tot 37% minder groen. Dat blijkt uit onderzoek van een onderzoeksinstituut dat is verbonden aan Wageningen Universiteit.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

De droogte-impact op de groenindex van grasland per gemeente als procentuele daling tussen 26 mei en 26 juli 2018. Bron: Groenmonitor.nl van Wageningen Environmental Research

Sinds juni amper regen

Dat veel gazons en weilanden veranderen in bruingele steppes komt door de aanhoudende droogte. Vanaf begin juni heeft het vrijwel niet meer geregend. De onderzoekers gebruiken satellietbeelden om de gevolgen voor de groenheid van het gras in kaart te brengen.

Artikel gaat verder onder de foto‘s.


 • De groenindex van grasland per gemeente op 26 mei 2018. Klik op het rode blok op de foto om naar de andere afbeelding te gaan. - Afbeeldingen: Wageningen Environmental Research

  De groenindex van grasland per gemeente op 26 mei 2018. Klik op het rode blok op de foto om naar de andere afbeelding te gaan. - Afbeeldingen: Wageningen Environmental Research

 • Gras in Nederland verliest kleur
 • De groenindex van grasland per gemeente op 15 juli 2018.

  De groenindex van grasland per gemeente op 15 juli 2018.

 • De groenindex van grasland per gemeente op 26 juli 2018.

  De groenindex van grasland per gemeente op 26 juli 2018.

Zandgebieden meer last van droogte

Uit die beelden blijkt dat de zandgebieden in Nederland duidelijk meer last hebben van de droogte. In het Groene Hart is het gras daarentegen nog steeds groen. Dat komt volgens de onderzoekers door het hoge waterpeil in de sloten in dit veenweidegebied. Het is niet zo dat het gras in het Groene Hart nog groeit. Het gras kan hier nog net overleven, daar waar het in de zandgebieden echt aan het afsterven is.

Beregenen

Waar het gras nog wel iets lijkt te groeien, is op de grens van Brabant en Limburg. In een aantal gemeenten in dit gebied is het gras tussen 15 en 26 juli zelfs iets groener geworden. Mogelijk komt dat door het veelvuldig beregenen van het grasland daar.

KNMI: na hitte kans op hagel en windstoten

De uitzonderlijke warmte maakt zaterdag plaats voor regen- en onweersbuien, met kans op hagel en windstoten. Het KNMI waarschuwt daarvoor. Vanaf zaterdagmiddag geldt daarom code geel, wat wil zeggen dat het volgens het weerinstituut “raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is”.

Koelere lucht

Vanuit het zuidwesten stroomt koelere lucht het land binnen. De hittegolf is daarmee definitief ten einde. In korte tijd kan veel regen vallen, verwacht het KNMI. De temperatuur daalt tot 23 à 26 graden, met hooguit in het noordoosten nog uitschieters tot 30 graden.

Vanwege de hitte was tot zaterdagochtend nog code oranje van kracht. Die waarschuwing voor ‘extreem weer’ heeft het KNMI in de loop van de ochtend beëindigd.

Laatste reacties

 • Frederiqe

  Goh zandgrond is droger pffffffffff

 • koestal

  Hier gelukkig al weer 10 mm regen,zaterdag 28 juli,wat een opfrissing

 • Mtswie

  @ koestal. Woon je vast niet bij ons in de buurt. Maar amper een mm

Of registreer je om te kunnen reageren.