Home

Nieuws 3 reacties

Geitenhouderij zonder vergunning ontdekt in Waalre

Een veehouder met 1.700 geiten in het Brabantse Waalre moet zo snel mogelijk deze dieren van zijn bedrijf verwijderen.

Gemeente Waalre constateerde dat de veehouder geen vergunning heeft en dat de eigenaar de geiten moet verplaatsen.

De eigenaar heeft wel een vergunning voor het houden van varkens, paarden, kalveren en honden. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant ontdekte de geiten op 22 mei bij een reguliere milieucontrole.

Dwangsom € 10.000 per week

De gemeente sommeert het bedrijf om voor 1 september de geiten elders onder te brengen, onder een dwangsom van € 10.000 per week. Tot die tijd staat het bedrijf onder regulier toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om diergezondheid en -welzijn te waarborgen.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Jonge geiten

Het betreft 1.700 jonge geiten met de leeftijd van enkele maanden. De eigenaar heeft tegen de gemeente verklaard eerder koppels geiten te hebben gehouden, om ze later naar fokkerijen over te brengen. Ook hiervoor had de eigenaar vermoedelijk geen vergunning.

Situatie legaliseren

In het persbericht zegt de gemeente dat de eigenaar dacht dat de situatie gelegaliseerd kan worden. Dit is volgens de gemeente niet het geval. In de provincie Noord-Brabant is het momenteel niet toegestaan om een nieuw geitenbedrijf te starten of een bestaande geitenhouderij uit te breiden.

In de bekendmaking benadrukt gemeente Waalre dat er geen verhoogd risico voor de volksgezondheid is en behandelt de overtreding als een reguliere handhavingszaak.

Laatste reacties

  • Vhouder

    paniek burgers in omgeving denken nu dat ze dood gaan van de q koorts

  • Qwar

    Dat zijn echt watjes die burgers. Zijn gewoon bang voor biologische wapens. Eerlijke boeren die gewoon wat extra willen bijverdienen door elkaar te helpen de inentingskosten te drukken wordt gewoon te weinig respect getoond.

  • Wat een respectloze reacties van vhouder en Qwar. Indien u zelf ziek zou zijn geworden van deze bacterie, zou u wel anders piepen. Er zijn teveel mensen gestorven aan de Q koorts en nog steeds duizenden mensen ziek. Ik vind het dan ook niet meer dan terecht dat deze illegale praktijken een halt toegeroepen wordt, waarschijnlijk zijn deze dieren ook niet gevaccineerd met alle gevolgen van dien. Een tweede Q koorts epidenie gun ik niemand!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.