Home

Nieuws 16 reacties

Eurofins moet uitleg geven aan ministerie

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft opheldering gevraagd van Eurofins Agro over de gebruikte methode bij het doen van bodemmonsters.

Het ministerie zegt zich te zullen inzetten dat ‘zo snel mogelijk nieuw uitgevoerde analyses gaan voldoen aan de Uitvoeringsregeling’.

Uit onderzoek van Boerderij is gebleken dat Eurofins Agro gebruikmaakt van een innovatieve methode van monsteranalyse, die echter niet volgens de wettelijke richtlijnen is.

Het ministerie zal binnenkort een gesprek hebben met Eurofins. Minister Carola Schouten is over de kwestie geïnformeerd. “Het is onvermijdelijk dat we actie nemen”, aldus het ministerie.

Rechtsgeldigheid

Het ministerie kan niet zeggen of analyses uit het verleden rechtsgeldig zijn. “Dat is aan de rechter om te beoordelen”, aldus een woordvoerder van de minister. “Wij kunnen echter nog niet beoordelen of de analyseresultaten wel of niet betrouwbaar zijn. Het begint ermee dat Eurofins de gelijkwaardigheid van de methode moet aantonen. Vervolgens duurt het enkele weken om dat te beoordelen en te formaliseren.”

Laatste reacties

 • Trot

  Niet goed geld terug!

 • frl

  Dan maar gratis opnieuw monsteren.

 • Colusdijk

  Alleen boeren mogen geen fraude plegen

 • wmeulemanjr1

  Succes toegewenst Eurofins, van je "vrienden" moet je het maar hebben!

 • Alco

  laten we eerst het antwoord van Eurofins afwachten.

 • klumperink

  Hoe brengen we de agrarische sector nog meer in discredit? Lang leve het "vakblad" Boerderij!

 • Bennie Stevelink

  Ze moeten bij Eurofins gewoon zorgen dat ze de boel op orde hebben, niet alleen onderzoektechnisch maar ook juridisch. Dat moeten wij boeren ook.

 • Zuperboer

  Journalisten hebben ook een onderzoeksfunctie. In de voorgaande crisissituaties was Boerderij na enig aandringen bereid om tot onderzoek over te gaan #I en R. Dit maal zijn ze zelf de initiator. Dat is al beter. Het lijkt me een goede zaak dat Eurofins op tijd tot de orde geroepen wordt. Ze zijn al jaren de grootste marktpartij en komen daarbij enigszins arrogant over naar de klanten. Nu kunnen ze laten zien wat ze waard zijn. Het lijkt me schadelijker als dit over 4 jaar naar buiten was gekomen.

 • Nick1983

  @alco

  Wat Eurofins er over zegt is totaal niet relevant. Het gaat er om dat RVO het goedkeurt / door de vingers ziet. En dat dit gewoon heel duidelijk zwart op wil staat.

  Maar ook als RVO dit wel goed vind, dan nog vind ik het eigenlijk behoorlijke concurrentievervalsing ....

 • Piet Piraat

  Waarschijnlijk wilde Eurofins niet adverteren in de boerderij. Tja, en dan wordt men gewoon rancuneus.

 • Jan Braakman

  @Piet Piraat - Goed te weten: De redactie van Boerderij is onafhankelijk. Of een bedrijf wel of niet adverteert, is voor de redactie niet relevant bij de vraag of er wel of niet over een bedrijf wordt geschreven.

 • Nick1983

  Onzin Jan. Ik heb ook familie bij een krant werken, de journalisten weten echt wel heel goed wie de grote adverteerders zijn. Als deze in het nieuws zijn, dan word er wel degelijk ff een lijntje getrokken naar de reclame afdeling met "hoe gaan we dit aanpakken". En het gebeurt met regelmaat dat de reclameafdeling al in de telefoon hangt nog voor dat de journalisten weten dat er iets speelt. Zo gaat het bij alle kranten, men bijt echt niet in de hand die hem voed. Dat gezever met "onze journalisten zijn onafhankelijk" is gewoon klinkklare onzin.

 • Jan Braakman

  @Nick1983 Echt geen onzin. Je mag geloven wie je wilt. Ik weet hoe het gaat bij Boerderij - niet hoe het gaat bij andere kranten waar iemand familie heeft.

 • Alco

  Hier kon Jan weleens gelijk in hebben.
  Wel vindt ik dat er een grote links/groene brigade invloed heeft.

 • ropsdairy

  Misschien zou boerderij dit ook een met mestmonsters moeten doen, dan zien we de verschillen ook.

 • farmerbn

  Ook bij de mestanalyses zie je grote verschillen. Het beste kun je bij verschillende labo's je mest laten analyseren en de gunstigste in je boekhouding gebruiken. De andere gooi je weg. Na een tijdje zie je wel wie de meest gunstigste uitslagen geven. Kijk ook naar wie je mesthandelaar de analyses laat uitvoeren. Maar wat gunstig is voor je mesthandelaar , is niet altijd gunstig voor jou.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.