Home

Nieuws 13 reacties

Droogte bedreigt liquiditeitspositie

De komende periode zullen boeren een slechtere kaspositie hebben, de droogte is daar waarschijnlijk een van de oorzaken van.

Dat voorziet ABN Amro in de liquiditeitsbarometer. In deze rapportage bekijkt de bank samen met Wageningen Economic Research de kaspositie van agrarische ondernemers.

Extra kosten bij akkerbouwers, stijgende ruwvoerprijzen bedreigen het bedrag op de lopende rekening. Ook kunnen goede resultaten uit 2017 dit jaar hun werking hebben op de rekening courant door de hogere belastingdruk.

Onderlinge verschillen groot in akkerbouw

Akkerbouwers staan er half 2018 qua liquiditeit het beste voor: gemiddeld € 38.000. Onderling zijn de verschillen groot, en dat wordt nog meer zichtbaar met de droogte. Bedrijven die goed kunnen beregenen hebben minder productiedaling, maar profiteren wel van hogere prijzen.

Extra uitgaven voor melkveehouders

Melkveehouders hebben halverwege 2018 een kaspositie van € 10.800. De stijging van de melkprijs is goed voor de sector, maar het is niet duidelijk of het herstel doorzet. ABN Amro voorziet wel extra uitgaven voor de inkoop van ruwvoer. Daarnaast zoeken boeren naar een balans in de fosfaatstrategie, de aankoop van fosfaatrechten leidt gemiddeld tot een kostprijsstijging van 1,5 cent per kilo melk.

Opbrengstprijzen vleesvarkens en biggen onder druk

Varkenshouders hebben gemiddeld € 16.000 op de rekening courant. Op een zeugenbedrijf is het iets meer, € 24.000. De opbrengstprijzen voor vleesvarkens en biggen blijven onder druk staan vanwege het ruime vleesaanbod in de EU. De blijvend hoge mestkosten en minder voerwinsten gaan een uitdaging bieden in het komende halfjaar. Varkenshouders gaan de buffers uit 2017 nodig hebben, voorziet ABN Amro.

Laatste reacties

 • deB.


  Het is even droog, en het is weer lijden en last.
  Lekker vermelden wat er op rc staat, daar lacht toch een gemiddelde werknemer van jongens!

  Triest trieste sectoren waar geen hond meer wil instappen, let op

 • xw

  "het is even droog" zegt hierboven iemand

 • kuiken007

  ik denk dat ik aan dit verhaal van de bank veel heb?????

 • deB.


  Gaat niet over begrip ''droog''

  Maar om de marges, voer schiet omhoog, en we moeten het maar doen met melkprijs om en nabij 34 cent. Kansloze sector, bij tegenslag, lijden en last

 • .....

  Laat de zuivel de melk niet meer voor niks weggeven dan is er ook geen probleem

 • deB.


  Klopt, het probleem ligt weer op ons bordje! al jaren lang door diverse oorzaken...

 • farmerbn

  Iedereen weet dat het droog is en dat het brood straks duurder wordt bij de bakker. Waarom staat de stijgende broodprijs wel in de krant en waarom een hogere melkprijs niet. Moet FC geen persbericht uitgeven dat de zuivelprijzen door de droogte ook omhoog gaan?

 • deB.


  Alles wordt hard doorberekent naar onze bedrijven.
  Maar waar moeten wij op doorberekenen?? afwachten wat rfc ons biedt (jaren 80 prijs) dat KAN niet.

  Na jaren van fosfaat perikelen nu waanzinnig droog... melkprijs moet rap boven de 40 cent!

 • massy

  Fijn om de boeren een hart onder de riem te steken!!!!.

 • Vhouder

  beste deB wat vind u wel leuk aan boeren u bent altijd zo negatief

 • Gat

  Aan tekorten wordt meestal meer verdiend dan aan overschot. Minder van alles mooi de EU voorraad op ruimen, uiteindelijk beter voor ons.
  Hoeveel fijnstof hebben de bosbranden in EU, afgelopen week niet geproduceerd?
  We praten over luchtwassers die niet goed genoeg functioneren, Mar vanuit de ruimte brand te zien is in Zweden, is toch iets meer dan luchtwasser die niet voldoet.

 • deB.

  Het is geheel niet negatief! Het is de realiteit Vhouder. Kijk om u heen, ook in de media afgelopen tijd, je zag niet anders dan huilende boeren.
  Ga dan niet zeggen dat alles even leuk is. man man
  Kom op zeg, zet uw naïeve pet af!

  Het is een prachtig vak, dat om zeep geholpen, is, wordt door een veel te grote zwerm westen uit de lindelanen, die van uw centen nu dik op vakantie zijn!


 • piet p

  50000,- euro betalen om een koe te mogen melken en 10000.- op de rc.
  Complete waanzin wordt alsjeblieft eens wakker!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.